Profesor Krčméry sa dožíva 60 rokov. Vírus nás učí pokore, tvrdí

TA3 TASR
23.7.2020 06:11

Lekár, odborník na tropickú medicínu, infektológiu, vysokoškolský pedagóg Vladimír Krčméry je zakladateľom zdravotníckych a sociálnych zariadení a humanitárnych misií v krajinách tretieho sveta. Vo štvrtok 23. júla sa na ďalšej misii v zahraničí dožíva 60 rokov.

Profesor Krčméry sa dožíva 60 rokov. Vírus nás učí pokore, tvrdí
TASR/Marko Erd

Profesúru obhájil v Brne

Vladimír Krčméry sa narodil 23. júla 1960 v Bratislave v rodine vedca a lekárky. Jeho strýko MUDr. Silvester Krčméry bol počas komunistického režimu pre cirkevné aktivity medzi študentmi medicíny a robotníkmi väznený. Aj on sám sa v mladosti tajne podieľal na práci cirkevných mládežníckych hnutí.

V roku 1985 absolvoval štúdium medicíny na Univerzite Komenského v Bratislave. O päť rokov neskôr získal na UK akademický titul PhD. a v roku 1992 sa habilitoval na docenta v odbore vnútorné choroby - chemoterapia. Vedeckú hodnosť DrSc. dosiahol na LF UK v roku 1993. Na Masarykovej univerzite v Brne v roku 1997 obhájil profesúru v odbore vnútorné lekárstvo. Od roku 1991 je členom FRSH v Londýne, od roku 1998 FIDSA Bethesda. O rok neskôr sa stal členom FRCP v Edinburghu a od roku 2000 je tiež členom FACP vo Philadelphii.

Počas tohtoročnej jari bol pre mnohých Slovákov symbolom úspešného prevedenia krajiny cez pandémiu ochorenia COVID-19. Bývalý člen Permanentného krízového štábu sa po zvládnutí tohto náročného obdobia zo zdravotných dôvodov vzdal všetkých verejných funkcií.

Čestné doktoráty dostal na viacerých univerzitách v zahraničí. V roku 2005 na univerzite v Českých Budějoviciach, o tri roky neskôr na univerzite v Scrantone. V roku 2012 ocenili prácu Krčméryho čestným doktorátom na univerzite vo Varšave a v roku 2015 na Cambridgeskej univerzite.

Pomáhal pri rozvoji univerzít

Profesionálne začal pracovať v roku 1985 ako odborný asistent na Ústave medicíny LF UK v Bratislave a na Klinike infekčných chorôb v Parazitologickom laboratóriu (1985 - 1989). Zároveň pôsobil ako všeobecný lekár na Klinike infekčných chorôb vo Fakultnej nemocnici UK v Bratislave (1986 - 1988).

V rokoch 1993 - 1996 pracoval na oddelení chemoterapie na onkologickom ústave LF UK, v roku 1996 bol primárom Oddelenia klinickej farmakológie v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave. Zastupujúcim prednostom v Mikrobiologickom ústave LF UK bol v roku 2014 a v roku 2015 pôsobil ako riaditeľ Tropického inštitútu a referenčného laboratória tropických chorôb na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.

Zaslúžil sa o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku. V Trnave pomáhal s obnovou Trnavskej univerzity, na ktorej založil zdravotnícku sekciu a fakultu zdravotníctva, ktorej bol prvým dekanom. Počas tohto obdobia začal pôsobiť v Keni, kde boli s jeho pomocou otvorené rozvojové humanitárne, vedecké aj vzdelávacie projekty. Pomáhal budovať aj Slovenskú zdravotnícku univerzitu v Bratislave.

V roku 1997 bol profesorom farmakológie na Univerzite v Brne a v rokoch 1998 - 2001 profesorom zdravotníckeho manažmentu na Univerzite v Scrantone v USA. Súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorá má viaceré detašované pracoviská v Európe a Afrike, založil v roku 2002. So školou rozbehol úspešný projekt detských domovov House of family v Kambodži. Do roku 2013 bol rektorom a štatutárnym zástupcom školy, na ktorej založil Tropický tím.

Pôsobil aj v krízovom štábe

Dr.h.c. prof. MUDr.Vladimír Krčméry, DrSc. je autorom viacerých odborných publikácií. Na medzinárodnej úrovni bol členom edičných rád viacerých odborných časopisov, je členom pracovnej skupiny Európskej spoločnosti pre Biomodulácie a chemoterapiu a členom viacerých odborných komisií. Na Slovensku bol ambasádorom protitetanového projektu UNICEF, predsedal Antibiotickej komisii, bol členom rady ministra zdravotníctva, riaditeľom Slovenskej postgraduálnej akadémie medicíny a členom Permanentného krízového štábu vlády SR.

Profesor Krčméry patrí medzi laureátov ocenenia Honour of Ekotopfilm. V roku 2008 získal ocenenie Vedec roka za antiinfekčnú liečbu u onkologických pacientov s komplikáciami po cystostatickej chemoterapii. Cenu primátora Bratislavy dostal v roku 2010 a v tom istom roku ho ocenili aj Zlatou medailou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ocenenie od združenia Človek v ohrození za prínos krízovým oblastiam sveta, konkrétne za pomoc obyvateľom Haiti postihnutých zemetrasením dostal v roku 2010. Je držiteľom Krištáľového krídla za rok 2011 za filantropiu a v roku 2013 si prevzal v Malajzii ocenenie za prínos v oblasti medicíny.

Symbol úspechu v čase pandémie

Je ženatý, jeho manželka je lekárka, spolu vychovali štyri deti. Dlhodobo sa angažuje za práva nenarodených detí a pomoc migrantom a bezdomovcom. V prinavrátení dôstojnosti a zdravia týmto ľuďom vidí zmysel života. "Za najväčší doterajší úspech vo svojom živote považujem každého migranta a bezdomovca, ktorému sme vrátili zdravie a dôstojnosť," povedal profesor Krčméry.

Počas tohtoročnej jari bol pre mnohých Slovákov symbolom úspešného prevedenia krajiny cez pandémiu ochorenia COVID-19. Bývalý člen Permanentného krízového štábu sa po zvládnutí tohto náročného obdobia zo zdravotných dôvodov vzdal všetkých verejných funkcií. Podľa Krčméryho nás toto náročné obdobie naučilo pokore, koľko toho v medicíne ešte nevieme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok