Pribudli desiatky nových prípadov, najviac v meste pod Zoborom

TA3 TASR SITA ČTK
22.7.2020 09:30

Na Slovensku evidujeme 37 nových prípadov nákazy, z toho 11 pochádza z ubytovne pri Nitre. Vo svete počet nakazených koronavírusom prekročil 15 miliónov. Česko hlási najvyšší denný nárast od júna, Austrália aj Hongkong majú najviac nových nakazených od začiatku pandémie. Situáciu sme s vami sledovali online.

Pribudli desiatky nových prípadov, najviac v meste pod Zoborom
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:33 Koronavírus skomplikoval život mnohým Slovákom žijúcim v zahraničí, ale aj dovolenkárom. Letecké spoločnosti zrušili lety, štáty pozatvárali hranice a sprísnili opatrenia. So svojimi skúsenosťami sa s nami prišiel podeliť Roman Turcel, ktorý uviazol v Mexiku na niekoľko mesiacov.

22:07 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch po stretnutí s premiérom Andrejom Babišom v stredu povedal, že ak bude počet nových prípadom nákazy koronavírusom stúpať aj naďalej, bude namieste urobiť niektoré opatrenia, ktoré však nešpecifikoval.

21:50 Starostka americkej metropoly Washington Muriel Bowserová v stredu uviedla, že vzhľadom na prudký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom nariadi povinné nosenie rúšok mimo domova.

21:30 Americký basketbalista Russell Westbrook sa po prekonaní koronavírusu vracia do tréningového procesu svojho tímu NBA Houston Rockets. Elitný rozohrávač, ktorý uplynulé dni strávil v karanténe, dostal v stredu od lekárov zelenú na návrat.

19:53 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i zo sveta.

19.07 Srbsko hlásilo v stredu večer 426 nových prípadov nákazy koronavírusom, osem úmrtí a 205 pacientov napojených na pľúcny ventilátor, čo je dosiaľ najvyšší počet. Informoval o tom srbský minister zdravotníctva a lekár Zlatibor Lončar.

Srbsko zaznamenalo spolu 22.031 ochorení na COVID-19 a 499 úmrtí.

18:39 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 presiahol v stredu vo svete hranicu 15 miliónov, úmrtí evidujú viac ako 617.800. Informovala o tom na svojej webovej stránke Univerzita Johnsa Hopkinsa.

18:25 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom dosiahol v americkom štáte Kalifornia viac ako 409.000, čo je najviac v celých Spojených štátoch. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na Univerzitu Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore.

17:53 V trenčianskej fakultnej nemocnici zomrel v utorok pacient s ochorením COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

17:17 Vláda USA súhlasila s vyplatením 1,95 miliardy dolárov (1,68 miliardy eur), aby si zaistila 100 miliónov dávok prípadnej očkovacej látky proti novému koronavírusu, v súčasnosti vyvíjanej americkým farmaceutickým gigantom Pfizer a nemeckou firmou Biontech. V stredu o tom informoval Biontech, na ktorý sa v správe odvolala tlačová agentúra AFP.

16:56 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku poskytuje od stredy vyšetrenia na COVID-19 aj pre samoplatcov. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti. Ide o vyšetrenie, ktoré nie je hradené z verejného zdravotného poistenia a pacient si ho uhrádza v plnej výške.

16:48 V Indii, ktorá je po USA a Brazílii treťou najviac zasiahnutou krajinou, sa podľa Reuters nakazilo koronavírusom ďalších 37 724 ľudí. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v druhej najľudnatejšej krajine sveta sa blíži k 1,2 milióna. Po prvýkrát v histórii preto zrušili tradičnú hinduistickú púť do jaskynnej svätyne Amarnáth, kam každoročne smerujú tisíce ľudí.

jammu2_0a140371-5322-48a4.jpg

16:27 Sektor cestovného ruchu trápia vážne problémy. Dramatický prepad v počte zahraničných turistov spôsobuje, že mnohé hotely a ubytovne evidujú aj niekoľko týždňov po uvoľnení opatrení až 70 percentný prepad tržieb. Firmy žiadajú štát o špeciálnu pomoc, inak budú prepúšťať a bankrotovať.

16:16 Ministerstvo vnútra nateraz neuvažuje o znovuzavedení povinnej karantény. Preferovaným riešením je podľa rezortu domáca izolácia do vykonania testu na COVID-19. Ministerstvo tiež dodáva, že v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie na Slovensku sa uprednostňujú opatrenia koncentrované na ohniská nákazy.

15:50 Sektor cestovného ruchu trápia vážne problémy. Dramatický prepad v počte zahraničných turistov spôsobuje, že mnohé hotely a ubytovne evidujú aj mesiace po uvoľnení opatrení 70 percentný prepad tržieb. Firmy žiadajú štát o špeciálnu pomoc, inak budú prepúšťať a bankrotovať. O situácii povedal viac Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

15:47 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v stredu oznámil, že mal opäť pozitívny test na ochorenie COVID-19, informovala spravodajská stanica CNN Brasil. Bolsonaro už mal dva pozitívne testy. Tretí výsledok novinárom CNN Brasil oznámil v stredu prostredníctvom telefónu.

15:35 Europol a Interpol počas medzinárodnej operácie zaistili 17 000 falošných súprav na testovanie pacientov s ochorením COVID-19.

15:02 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne ukončil karanténu v Zariadení sociálnych služieb na Piaristickej ulici v Trenčíne. Klient, ktorý mal ochorenie COVID-19, sa podľa hovorkyne trenčianskej radnice Eriky Ságovej uzdravil, čo potvrdili aj opakované testy.

15:01 USA zaplatia americkému farmaceutickému koncernu Pfizeru a nemeckej biotechnologickej firme BioNTech takmer 2 miliardy USD (1,75 miliardy eur) za 100 miliónov dávok ich potenciálnej vakcíny proti novému koronavírusu.

14:44 Guvernérka Tokia Juriko Koikeová vyzvala obyvateľov mesta, aby počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu zostali doma, keďže Tokio za posledné dni eviduje vyšší nárast prípadov nákazy koronavírusom. Hlavné mesto sa momentálne nachádza v stave najvyššej pohotovosti. "Nákaza sa šíri nielen medzi mladými ľuďmi, ale aj medzi občanmi stredného či pokročilého veku," informovala Koikeová.

14:35 Nariadenie o obmedzení pohybu osôb na verejných priestoroch, ktoré vydalo rakúske ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, bolo čiastočne protiústavné. Rozhodol o tom v stredu rakúsky ústavný súd.

14:21 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne počas svojej návštevy Londýna povedal britským zákonodarcom, že šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa si "kúpila čínska vláda". Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na denníky The Times a The Daily Telegraph. Pompeo povedal, že jeho tvrdenia sa zakladajú na "spoľahlivých zisteniach tajných služieb". Bližšie informácie však neuviedol.

13:57 Hongkong hlásil v stredu 113 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Až 105 z nových prípadov infekcie sa podľa Reuters týka lokálneho prenosu nákazy. Počty infikovaných začali v júli opäť narastať a šírenie sa podľa vyjadrení lekárov vymyká spod kontroly. "Hongkong sa nachádza v rozhodujúcom okamihu," povedala hongkonská ministerka zdravotníctva a výživy Sophia Čchen.

13:30 Slovenská republika vypraví z Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave v piatok 24. 7. o 10.00 h materiálnu humanitárnu pomoc pre Keňu na podporu boja proti pandémii nového koronavírusu.

13:10 Poľsko očakáva, že v tomto roku zaznamená rozpočtový deficit, ktorý by mal dosiahnuť v prepočte takmer 23 miliárd eur. Povedal to poľský minister financií Tadeusz Košciňski. Poľsko pôvodne plánovalo na tento rok nedeficitný rozpočet. Nástup pandémie však spôsobil, že pôvodné fiškálne plány sú už nereálne.

12:46 Nobelova nadácia, ktorá organizuje udeľovanie prestížnych Nobelových cien, zrušila tradičný decembrový banket v Štokholme, dôvodom je pandémia. Výkonný riaditeľ nadácie Lars Heikensten vysvetlil, že za súčasných obmedzení nie je možné zhromaždiť 1 300 hostí a nechať ich sedieť vedľa seba. V dôsledku pandémie tiež nie je isté, či laureáti cien budú môcť vycestovať do Švédska, doplnil Heikensten.

12:30 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre zaznamenal za uplynulý deň ďalších 11 laboratórne potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 u ľudí, ktorí sú ubytovaní v ubytovni pri Nitre. „Tento nárast bol očakávaný, pretože v tomto ohnisku nákazy pokračovalo testovanie na ochorenie COVID-19. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia sú zabezpečené, pozitívne osoby sú izolované,“ potvrdila regionálna hygienička Katarína Tináková.

12:11 Nemeckému trhu práce potrvá najmenej tri roky, kým sa zotaví z následkov pandémie nového koronavírusu. Vyhlásil to v stredu šéf nemeckého spolkového úradu práce Detlef Scheele. „Určite to bude trvať do konca roku 2022 alebo 2023, kým sa vrátime k normálnym úrovniam,“ povedal Scheele.

Šírenie nákazy v Melbourne sa napriek tzv. lockdownu stále nespomaľuje.

11:48 Austrália zaznamenala v stredu najvyšší denný prírastok prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od začiatku pandémie v marci. Spomedzi 502 nových prípadov až 484 hlásili zo štátu Viktória, metropolou ktorého je druhé najľudnatejšie austrálske mesto Melbourne.

Rádovo stovky infikovaných pribúdajú v Melbourne každý deň uplynulé tri týždne. Od štvrtka tam bude povinné nosenie rúšok na verejnosti a za porušenie tohto nariadenia hrozia pokuty.

11:14 Z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave je možné letieť do ďalších troch destinácií vo Veľkej Británii - od stredy do Manchesteru, od štvrtka aj do Birminghamu a Edinburgu. Pravidelné lety po koronapauze prevádzkuje nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair dvakrát týždenne.

10:53 Slovinský prezident Borut Pahor pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska. S prezidentkou Zuzanou Čaputovou bude diskutovať najmä o aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

10:46 Koronakríza sa na slovenskom trhu práce prejavila prudkým rastom nezamestnanosti. Ohrozené sú najmä sociálne slabšie skupiny, uvádza Inštitút finančnej politiky pri Ministerstve financií SR. Ľudia s nižšou kvalifikáciou a nižšími mzdami sú podľa analytikov vo väčšej miere zamestnaní v povolaniach, ktoré nie je možné vykonávať z domu a preto boli viac ohrození stratou zamestnania.

10:40 Koronakríza tvrdo zasiahla slovenskú ekonomiku, ale na realitnom trhu to vôbec necítiť. Ceny nehnuteľností stúpli od jari o viac ako štyri percentá. Dôvodov je podľa odborníkov viacero. Nedostatočná ponuka a stále silný dopyt po bývaní. Ak k miernemu ochladeniu dôjde, tak najskôr až na konci roka.

10:18 Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku naďalej klesá, v stredu ich evidovali 437. Za uplynulých 24 hodín potvrdili nákazu u 19 osôb, čím celkový počet infikovaných dosiahol 4366.

10:11 Americký prezident Donald Trump varoval, že pandémia v Spojených štátoch sa môže "zhoršiť predtým, ako sa zlepší". Vyjadril sa tak počas utorkového brífingu, počas ktorého koronavírus opätovne niekoľkokrát označil za "čínsky vírus". Požiadal tiež Američanov, aby nosili ochranné rúška, pretože "budú mať efekt" a ukazujú "patriotizmus".

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:58 V Čiernej Hore vyhlásili stav epidémie v reakcii na opätovný nárast počtu prípadov nákazy. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra HINA. Príslušné rozhodnutie prijal v utorok čiernohorský krízový tím, ktorý monitoruje šírenie koronavírusu v krajine. Okrem vyhlásenia stavu epidémie zaviedol aj povinnosť nosiť rúška vo všetkých vonkajších i vnútorných verejných priestoroch.

9:48 Thajsko plánuje predĺžiť stav núdze súvisiaci s pandémiou nového druhu koronavírusu do konca augusta. Uviedol to v stredu tamojší predstaviteľ. Oznámenie o plánovanom predĺžení platnosti núdzového stavu prišlo v čase, keď už takmer dva mesiace nebol v krajine zaznamenaný nijaký lokálny prenos nákazy. Mnohí ľudia v krajine preto spochybňujú, či je tento krok skutočne nevyhnutný.

9:36 Máme desať hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:34 Pribudlo 18 nových vyliečených, spolu ich je 1556.

9:33 Celkovo evidujeme 2058 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 2571 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:30 Na Slovensku pribudlo 37 nových prípadov nákazy. Najviac prípadov hlási Nitra, a to 12. Nasleduje Bratislava, ktorá má sedem nových nakazených. Po dva nové prípady nákazy evidujú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Prievidza a Žilina. V okresoch Humenné, Komárno, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Prešov, Rimavská Sobota a Trenčín majú jeden nový prípad. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-streda_c0a80501-ee31-e08c.jpg

9:16 Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu už druhý mesiac bojovali s extrémnym prepadom dopytu. Hotely a penzióny mali v máji 2020 len 7 % minuloročných návštevníkov, cudzincov prišlo len 2300. Informoval o tom Štatistický úrad SR. V zariadeniach cestovného ruchu sa v máji 2020 ubytovalo len 38 900 osôb, návštevnosť sa oproti máju minulého roka prepadla o 93 %. Hostia strávili v zariadeniach 146 700 nocí, čo bolo medziročne o 89,9 % menej.

9:05 Počet nakazených koronavírusom na svete už prekročil 15 miliónov, chorobe Covid-19 podľahlo 616-tisíc pacientov. Írsko napríklad patrí medzi krajiny, ktoré s nákazou bojujú úspešne. Dublin najnovšie ruší povinnú dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich z 15 európskych krajín.

8:50 V Česku pribudlo za utorok 212 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od 28. júna. Informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva.

8:38 Počet doteraz zaznamenaných prípadov prekročil hranicu 15 miliónov. Agentúra Reuters zároveň uviedla, že pandémia koronavírusu sa zrýchľuje, spôsob boja proti nej je však v mnohých štátoch rôzny.

7:53 Mexiko prekročilo hranicu 40.000 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím sa v celosvetovom rebríčku v počte úmrtí zaradilo na štvrté miesto. Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 bol v Mexiku zistený 28. februára. Odvtedy mu podľa najnovšej správy podľahlo 40.400 nakazených ľudí. Do tejto bilancie je zahrnutých aj 915 nových úmrtí zaznamenaných za uplynulých 24 hodín.

Spojené štáty zažívajú momentálne nárast počtu nakazených najmä v tzv. slnečnom páse siahajúcom od Floridy po Kaliforniu.

7:24 Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín ďalších 68.524 prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v stredu americká Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. Nahlásených bolo aj 961 ďalších úmrtí spojených s novým koronavírusom, čím ich celkový počet v USA dosiahol 141.883.

7:09 Americká Národná únia sestier umiestnila pred budovu amerického Kongresu vo Washingtone 164 párov bielych topánok, aby takto vzdala poctu svojim kolegom, ktorí sa v službe nakazili koronavírusom a podľahli mu. Únia sestier súčasne vyzvala Senát, aby prijal balík pomoci na boj proti pandémii.

6:44 Nobelova nadácia, ktorá organizuje odovzdávanie Nobelových cien, v utorok oznámila, že tradičný decembrový banket sa vzhľadom na pandémiu COVID-19 v tomto roku neuskutoční, hoci samotné ceremónie sa budú konať v "nových formátoch".

"Nobelovský týždeň nebude mať vzhľadom na súčasnú situáciu zvyčajnú podobu. Zažívame veľmi zvláštny rok, keď každý musí priniesť určité obete a prispôsobiť sa celkom novým okolnostiam," uviedol riaditeľ Nobelovej nadácie Lars Heikensten s tým, že laureáti budú vyzdvihnutí "odlišným spôsobom".

6:34 Rakúsko v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom opäť zavádza povinnosť nosiť rúška v supermarketoch, v bankách a na poštách. Nariadenie bude platiť od piatka, oznámil kancelár Sebastian Kurz.

6:15 Nemocnica Krompachy, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok a Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča zakázali od stredy návštevy hospitalizovaných pacientov na svojich lôžkových oddeleniach. Toto opatrenie prijali vzhľadom na zhoršenie sa epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok