Pribudli nakazení, nik nezomrel. Prípady hlásia z dvoch okresov

TA3 TASR SITA ČTK
13.6.2020 09:33

Núdzový stav sa končí uplynutím 13. júna. Ruší sa tým napríklad pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, takisto zákaz uplatňovania práva na štrajk. Svoje opodstatnenie postupne stráca aj krízový štáb, ten podľa Roberta Mistríka končí, no zostáva v pohotovosti. Ako sa bude situácia okolo nákazy vyvíjať ďalej? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli nakazení, nik nezomrel. Prípady hlásia z dvoch okresov
TASR/Jaroslav Novák

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:01 Na Slovensku sa úderom polnoci skončil núdzový stav.

23:45 Európa postupne otvára svoje hranice, nie všetci to ale vnímajú s nadšením. Príkladom sú obyvatelia talianskeho mesta Benátky, ktorí vytvorili v uliciach živú reťaz. Takýmto spôsobom chceli protestovať proti masovému turizmu v krajine.

23:10 V severotalianskych Benátkach po troch mesiacoch opätovne otvorili svetoznámy Dóžov palác, ktorý je jedným zo symbolov mesta lagún. Na vstup do goticko-renesančného paláca nachádzajúceho sa na Námestí svätého Marka čakali od rána vo viac ako 300-metrovom rade stovky Talianov i cudzincov.

21:32 V Taliansku za posledných 24 hodín stúpol počet obetí o 78 na aktuálnych 34 301. Nové čísla sú o niečo vyššie ako vo štvrtok a v piatok.

20:29 Pozreli sme sa na príbeh učiteľky Gabriely Bobovnickej, ktorá učí na Základnej škole Podzáhradná v Bratislave. Povedala nám viac o tom, ako zvládla zatvorenie škôl a ako sa prispôsobila na nový systém.

19:35 Slováci už môžu cestovať aj do Poľska. Vláda totiž rozhodla o otvorení hraníc, aj keď zatiaľ len so susednými krajinami, ktoré sú členmi Európskej únie. Ďalšie rozsiahle uvoľnenie opatrení na hraniciach avizujú viaceré európske štáty od pondelka.

18:40 Ukrajina po takmer troch mesiacoch otvára svoje hranice pre cestujúcich prichádzajúcich zo zahraničia. Oznámila to v sobotu ukrajinská pohraničná stráž. Zároveň so znovuotvorením hraníc sa Ukrajina opäť otvára aj pre medzinárodnú leteckú dopravu.

18:20 Za posledných 24 hodín v Británii pribudlo 181 mŕtvych a 1425 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva eviduje už celkovo 41 662 obetí.

17:37 Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Holandsko podpísali počiatočný kontrakt na dodávku viac ako 300 miliónov dávok vakcíny proti novému koronavírusu, ktorej vývoj je zatiaľ len v experimentálnej fáze. Kontrakt podpísali s farmaceutickým gigantom AstraZeneca.

Vývoj vakcíny by mal byť v prípade pozitívneho vývoja ukončený ešte do konca tohto roku. Do programu sa môžu postupne zapojiť všetky členské štáty EÚ.

17:13 Nemocnice budú od polnoci pracovať v štandardnom režime, uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí počas tlačovej besedy v popradskej nemocnici. Pripomenul to v súvislosti s blížiacim sa koncom núdzového stavu.

16:28 Návrh na zrušene núdzového stavu schválila vláda. Pre zdravotníctvo platil od polovice marca, kedy ho vyhlásila ešte Pellegriniho vláda.

15:51 O polnoci sa končí núdzový stav. Jeho zrušenie bude mať veľký vplyv najmä na fungovanie nemocníc. Stále však bude platiť mimoriadny stav. Viac informácií o tejto situácii povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí, s ktorým sa rozprával kolega Jozef Slivenský.

15:46 Od utorka 16. júna budú pre verejnosť opäť sprístupnené turistické chodníky v Národnom parku Malá Fatra. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Správa NP Malá Fatra. Verejnosť tak opäť bude môcť využívať trojicu turistických chodníkov, Obšívanka – na Malé nocľahy, Vendovka - na Malý Kriváň a chodník Medziholie – vedúci na symbol Malej Fatry – Veľký Rozsutec.

15:30 Deti môžu ísť cez prázdniny do letnej školy. Ministerstvo školstva ich finančne podporí. Dobrovoľné letné školy majú žiakom pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy.

15:15 Minister vnútra Roman Mikulec si stojí za rozhodnutím zaviesť povinnú štátnu karanténu v rámci opatrení na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

15:00 Niektorí zubári sa rozhodli poskytnúť ošetrenie sociálne slabším pacientom bezplatne. Reagujú tak na ekonomické dôsledky koronakrízy. Žilinská župa preto hľadá ľudí v núdzi, ktorí potrebujú akútnu pomoc.

14:50 Európske krajiny postupne otvárajú hranice. Väčšina obmedzení sa ruší už od pondelka. Niektoré štáty chcú postupne povoliť vstup na svoje územie aj občanom mimo Schengenu.

14:35 Ukrajina zaregistrovala rekordný denný nárast infikovaných koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva v sobotu uviedlo, že za uplynulých 24 hodín zaznamenali 753 nových prípadov, pričom deň predtým ohlásili nárast o 683 infikovaných, čo bol tiež rekord. Začiatkom júna mali denný prírastok menší ako 350 ľudí. Od vypuknutia pandémie Ukrajina zaregistrovala celkovo 30 506 nakazených a 880 mŕtvych.

14:00 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v sobotu Taliansko, aby uskutočnilo "ambiciózne reformy" svojej ekonomiky s tým, že z príslušného únijného fondu dostane miliardy eur.

"My, EÚ, si  po prvý raz požičiavame peniaze od našich detí. Naša investícia teda musí našim deťom aj prospieť," povedala von der Leyenová prostredníctvom videoposolstva na konferencii o obnove Talianska po pandémii nového koronavírusu, ktorá sa v sobotu začala v Ríme a potrvá do 21. júna.

13:40 Pri príležitosti narodenín kráľovnej Alžbety II. sa v sobotu koná v Londýne menšia oslava ako zvyčajne. Tradičnú prehliadku Trooping the Colour zrušili v dôsledku pandémie koronavírusu. V minulosti tak urobili len raz, a to v roku 1955 pre národný štrajk železničiarov.

13:25 Súkromné francúzske poisťovne ponúknu malým podnikom poistné krytie pre prípad budúcich pandémií v objeme až do dvoch miliárd eur. Návrhy francúzskej poisťovacej federácie FFA, ktoré nezahrnú súčasnú krízu, majú za úlohu pomôcť takmer trom miliónom malých a stredných podnikov pokryť straty, ak by pre pandémiu boli štátom opäť nútené prerušiť činnosť.

13:10 Nemecká automobilka Volkswagen predala v máji zhruba o tretinu áut menej, čo najvýraznejšie ovplyvnil vývoj v západnej Európe a Južnej Amerike. Svetlým bodom bol čínsky trh, na ktorom sa predaj vozidiel Volkswagenu zvýšil.
Nemecký automobilový koncern v piatok informoval, že vo svete predal 609.400 áut. V porovnaní s májom minulého roka to znamená pokles o takmer 34 %.

12:50 Mladé matky s ochorením COVID-19 by mali pokračovať v dojčení a nemali by byť oddelené od svojich detí, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii povedal, že organizácia dôkladne preskúmala riziká, ktoré by mohli nastať, ak by ženy nakazené novým koronavírusom pri dojčení preniesli ochorenie na svoje deti.

12:40 Návštevníci sa vrátili aj do areálov niektorých vodných parkov.

11-z6f9073_c0a80301-b662-c721.jpg

12:24 V Maďarsku zomreli ďalší štyria pacienti s ochorením COVID-19 trpiaci aj inými chronickými chorobami; medzi nimi bol aj 43-ročný pacient. Počet nakazených novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín stúpol o 11 na 4064.

Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol v Maďarsku na 559. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2476 ľudí. Počet aktuálne nakazených je 1029, pričom 40 percent je z Budapešti. V Maďarsku zomreli ďalší štyria pacienti s ochorením COVID-19 trpiaci aj inými chronickými chorobami; medzi nimi bol aj 43-ročný pacient. Počet nakazených novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín stúpol o 11 na 4064. Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol v Maďarsku na 559. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2476 ľudí. Počet aktuálne nakazených je 1029, pričom 40 percent je z Budapešti.

Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol v Maďarsku na 559. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2476 ľudí. Počet aktuálne nakazených je 1029, pričom 40 percent je z Budapešti.

11:45 Turistický priemysel je dôležitým motorom španielskej ekonomiky. Pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené blokády ho však na jar, keď sa v podstate začína nová sezóna, zrazili na kolená. A celkové vyhliadky odvetvia v tomto roku sú slabé napriek uvoľňovaniu blokád a opatrnému otváraniu hraníc.

Najnovšie údaje španielskeho štatistického úradu INE ukázali, že turistický priemysel v máji takmer stagnoval po aprílovom úplnom kolapse.

11:20 Počet obetí nákazy stúpol v Rusku za posledných 24 hodín o 114, čím sa ich počet zvýšil na 6829. Infikovaných je celkovo 520.129. Smrtnosť ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa v Rusku pohybuje na úrovni 1,3 percenta.

WHO však považuje nízku mieru smrtnosti v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie.

11:09 Miestny úrad v bratislavskej Petržalke obnovuje od budúceho týždňa stránkové hodiny pre verejnosť. Úrad sídliaci v budove Technopolu bude fungovať v bežnom režime od pondelka 15. júna. Mestská časť tak reaguje na uznesenie vlády o skončení núdzového stavu súvisiaceho s pandémiou nového koronavírusu. Samospráva však občanov žiada, aby naďalej dodržiavali hygienické opatrenia.

10:41 V USA pribudlo ďalších 839 úmrtí na ochorenie Covid-19. Celková bilancia sa tak zvýšila na 114.613 obetí. Nákazu koronavírusom v USA potvrdili vyše dvom miliónom ľudí.

10:13 Minister vnútra Roman Mikulec si stojí za rozhodnutím zaviesť povinnú štátnu karanténu v rámci opatrení na spomalenie šírenia nového koronavírusu. Za správne a legitímne považuje aj zriadenie permanentného krízového štábu a konzília odborníkov. Poznatky z krízy chce využiť pri prehodnocovaní postavenia ústredného krízového štábu a bezpečnostnej rady, ako uviedol v rozhovore pre TASR.

10:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v Správach o 10.00 h.

9:51 Čínske úrady ohlásili v sobotu 11 nových prípadov nákazy koronavírusom nového typu vrátane šiestich prípadov komunitného prenosu v Pekingu. Ohniskom nákazy v čínskej metropole je veľkoobchodná tržnica s mäsom Sin-fa-ti.

9:46 Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto.

9:44 Dva nové prípady nákazy pribudli v Bratislavskom okrese a jeden v okrese Poprad.

9:39 Pribudol jeden vyliečený pacient, celkovo sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo 1410 ľudí. S potvrdeným ochorením máme hospitalizovaných dvoch pacientov, s podozrením na ochorenie je v nemocniciach 22 ľudí.

9:29 Na Slovensku pribudli tri nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1545 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 511 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

8:55 Posledných šesť repatriantov opustilo v piatok 12. júna karanténne zariadenie v Gabčíkove. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Ako dodala, stalo sa tak po 89 dňoch nepretržitej prevádzky karanténneho zariadenia, ktoré bolo v súvislosti s ochorením Covid-19 zriadené ako prvé na Slovensku.

8:35 Libanonská metropola Bejrút zažila v piatok večer ďalšiu vlnu protestov, ktoré sa konali aj napriek prísľubom vlády, že podnikne opatrenia na zmiernenie prehlbujúcej sa finančnej krízy v štáte.

8:10 Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si doteraz vo svete vyžiadala spolu viac ako 425.000 obetí na životoch. Vyplýva to z údajov zhromaždených agentúrou AFP, ktorá dodala, že na koronavírus bolo na celom svete pozitívne testovaných 7.632.517 ľudí.

7:50 Vdova po čínskom lekárovi Li Wen-liangovi, ktorý ako jeden z prvých upozornil na vypuknutie epidémie koronavírusu v Číne, v piatok porodila syna. Fu Süe-ťie zverejnila fotografiu svojho novorodeného syna na svojom konte v aplikácii WeChat, pričom dieťa označila za "posledný dar" od Dr. Liho.

7:35 Francúzsko začne 1. júla postupne otvárať svoje hranice aj krajinám mimo schengenského priestoru, uviedli v piatok ministri vnútra a zahraničných vecí v spoločnom vyhlásení.

7:15 Vakcína proti novému druhu koronavírusu by sa mala stať globálne zdieľaným verejným statkom s cieľom zaistiť ľuďom spravodlivý prístup k akýmkoľvek produktom zachraňujúcim život. Uviedol to generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

7:05 Brazília má druhý najvyšší počet obetí epidémie, keď v celosvetovej bilancii predbehla Britániu a dostala sa za USA, kde nateraz evidujú najviac mŕtvych. Za posledných 24 hodín zaznamenali ďalších 909 úmrtí, čím sa ich počet v Brazílii zvýšil na 41.828.

7:00 Pravidelné zasadnutia permanentného krízového štábu sa sobotným uplynutím núdzového stavu končia, zostáva však v pohotovosti. Potvrdil to člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík a úrad vlády.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok