Brazília už predbehla Britániu, expertov situácia znepokojuje

TA3 TASR
13.6.2020 07:25

Brazília má druhý najväčší počet úmrtí na koronavírus na svete. Najviac obetí evidujú Spojené štáty. Brazílske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že za posledný deň zaznamenalo ďalších vyše 900 úmrtí.

Bagatelizuje chorobu

Brazília má druhý najvyšší počet obetí epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2, keď v celosvetovej bilancii predbehla Britániu a dostala sa za USA, kde nateraz evidujú najviac mŕtvych. Podľa agentúry AFP o tom v noci na sobotu informovalo brazílske ministerstvo zdravotníctva s tým, že zaznamenalo ďalších 909 úmrtí, čím sa ich počet v Brazílii zvýšil na 41.828. V Brazílii, ktorá má 212 miliónov obyvateľov, bolo na koronavírus pozitívne testovaných doteraz 828.810 ľudí.

Ako uviedol denník The Guardian, podľa britskej vlády si koronavírusová epidémia od jej vypuknutia v Británii koncom januára vyžiadala 41.481 životov. Denník však súčasne poznamenal, že skutočný počet obetí v Británii presiahne zrejme 50.000, keď do bilancie budú zarátané aj suspektné prípady. Podľa The Guardianu zvýšenie nastane aj v prípade Brazílie, kde sa úradmi uvádzané počty obetí považujú odborníkmi za podhodnotené. Tvrdia, že skutočný počet prípadov by v Brazílii mohol byť 10- alebo 15-krát vyšší.

Experti označujú reakciu brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara opakovane pandémiu za "katastrofálnu". Tento Trumpa obdivujúci bývalý kapitán brazílskej armády totiž opakovane bagatelizuje chorobu COVID-19 ako prejav "hystérie médií" a označoval ju za niečo ako chrípku, pričom 12. apríla, keď počet nakazených v priebehu jedného dňa stúpol o 1222 ľudí, vyhlásil, že "tá záležitosť s vírusom je preč." Odvtedy však zomrelo ďalších viac ako 40.000 Brazílčanov. Krajne pravicový populista naďalej podkopáva inde vo svete rešpektované pravidlo o nutnom zachovaní bezpečných rozstupov medzi ľuďmi - Bolsonaro sa aj naďalej zúčastňuje na verejných zhromaždeniach a navštevuje obchody.

Dvaja ministri podali demisiu

Aj vo štvrtok tento svoj postoj obhajoval, a to snahou chrániť ekonomiku a pracovné miesta. Naznačil tiež, že jeho súperi zámerne zveličujú počet úmrtí na COVID-19 v jednotlivých štátoch Brazílie, vinia za epidémiu federálnu vládu a vytĺkajú z celej situácie politický kapitál. Pre spory s Bolsonarom týkajúce sa koronakrízy boli v priebehu jedného mesiaca nútení podať demisiu už dvaja ministri zdravotníctva.

Daniel Dourado, odborník a právnik v oblasti verejného zdravia na univerzite v Sao Paule, podľa The Guardian uviedol, že Bolsonaro nesie prevažnú časť zodpovednosti za rozsah katastrofy v Brazílii. "Akoby si ešte stále neuvedomil nebezpečenstvo situácie. Dokonca ani nevyjadruje sústrasť rodinám" obetí, poznamenal Dourado.

Dourado vyjadril obavy, že Brazília by mohla v počte úmrtí a nakazených "dohnať USA". Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa Spojené štáty registrujú viac ako dva milióny infikovaných koronavírusom, zatiaľ čo Brazília ich má 828.810.

Z tohtotýždňovej projekcie University of Washington vyplýva, že do konca augusta by koronavírusom vyvolanej epidémii v Brazílii mohlo podľahnúť ďalších 100.000 ľudí, čo by znamenalo, že táto krajina by mohla predbehnúť USA ako štát s nateraz najvyšším počtom úmrtí. Momentálne majú Spojené štáty viac ako 116.000 mŕtvych na komplikácie spojené s chorobou COVID-19.

V Brazílii zaznamenali ďalších 909 úmrtí, čím sa ich počet zvýšil na 41.828. V Brazílii, ktorá má 212 miliónov obyvateľov, bolo na koronavírus pozitívne testovaných doteraz 828.810 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok