Európa otvára hranice. Kam môžeme cestovať bez obmedzení?

TA3 TASR SITA
13.6.2020 08:55

Európske krajiny postupne otvárajú hranice. Väčšina obmedzení sa ruší už od pondelka. Niektoré štáty chcú postupne povoliť vstup na svoje územie aj občanom mimo Schengenu.

Len na 48 hodín

Poľsko od soboty tiež otvára svoje hranice, Slovensko však naďalej obmedzuje voľný pohyb s Poľskom len na 48 hodín. Uvádza to ministerstvo vnútra na sociálnej sieti. Poľská republika od soboty ruší kontroly na vnútorných schengenských hraniciach a otvára hranice s krajinami Európskej únie, ktoré boli uzavreté v dôsledku pandémie.

MV SR zároveň upozorňuje občanov, že pri návrate z Poľska nemusia ísť do karantény, ani nemusia predložiť negatívny test na Covid-19 len vtedy, pokiaľ ich pobyt nepresiahol 48 hodín. Stále však platí aj povinnosť preukázať dodržanie tejto lehoty príslušníkovi policajného zboru pri kontrole. Slovensko od soboty síce nebude vykonávať kontroly na hranici s Poľskom, no naďalej platia karanténne opatrenia v zmysle platného opatrenia úradu verejného zdravotníctva.

„Osoby prichádzajúce na územie Slovenska z Poľska po dlhšom čase ako 48 hodín sa musia preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie starším ako 96 hodín, príslušníkovi Policajného zboru SR. Ak sa pri vstupe na územie Slovenska nevykonáva kontrola, je potrebné bezodkladne odovzdať negatívny výsledok testu na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Následne sa takejto osobe nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby získania ďalšieho negatívneho výsledku na ochorenie COVID-19, ktorý si treba dať urobiť najskôr po 5 dňoch izolácie,“ vysvetlilo MV SR. Tlačivo o prekročení štátnej hranice možno nájsť na stránke http://www.minv.sk/swift_data/source/images/tlacivo-prekrocenie.pdf?fbclid=IwAR3jBfTE2XhAieEHdYMbscs95jSwBfwuMZB1nz48hwR2CBF1qADFYchz3io.

V niektorých častiach sa situácia nezlepšuje

Rezort zároveň upozorňuje, že za nerešpektovanie opatrenia úradu verejného zdravotníctva hrozí pokuta vo výške do 1 659 eur. „V blokovom konaní môžu orgány PZ SR a obecnej polície uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohto opatrenia pokutu vo výške do tisíc eur,“ dodal rezort.

Vstup do Poľska z územia SR bude možný aj mimo hraničných priechodov Trstená-Chyžné a Vyšný Komárnik-Barwinek, a to bez povinnosti absolvovania domácej karantény v Poľsku či preukázania sa negatívnym testom na ochorenie Covid-19. V Poľsku však zároveň ostáva v platnosti povinnosť nosiť rúško v miestach ako sú prostriedky MHD, obchody, kiná, divadlá, masážne salóny, kostoly a úrady.

MV SR tiež informuje, že epidemiologická situácia v niektorých častiach Poľska sa stále nezlepšila a chorobnosť sa v posledných dňoch zvýšila najmä v oblasti Sliezska, ktoré sa nachádza blízko hraníc so Slovenskom a situácia je tam naďalej vážna. Vo vzťahu k Poľsku tak zostáva v platnosti odporúčanie slovenských úradov zvážiť nevyhnutnosť cestovania, najmä do oblasti Sliezska.

Aj mimo Schengenu

Francúzsko začne 1. júla postupne otvárať svoje hranice aj krajinám mimo schengenského priestoru, uviedli v piatok ministri vnútra a zahraničných vecí v spoločnom vyhlásení. Ako citovala agentúra AFP, "toto otvorenie bude postupné a bude závisieť od epidemiologickej situácie v každej z tretích krajín a bude v súlade s dohodami dosiahnutými na európskej úrovni". Toto spoločné vyhlásenie vydali francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a jeho kolega, minister vnútra Christophe Castaner.

V ich vyhlásení sa uvádza, že cestujúci z krajín schengenského priestoru budú môcť od 15. júna vstúpiť na francúzske územie "bez obmedzení spojených s bojom proti COVID-19 - tak ako pred 18. marcom 2020".

Nebude sa od nich vyžadovať žiadne osvedčenie a ani izolácia na 14 dní. Francúzska vláda však spresnila, že obmedzenia na vstup na francúzske územie sa budú naďalej uplatňovať recipročne na hraniciach so Španielskom (do 21. júna v súlade s rozhodnutím prijatým španielskou vládou) a so Spojeným kráľovstvom - ľudí cestujúcich z tejto krajiny francúzske úrady vyzvú, aby po príchode šli na 14 dní do karantény.

Spoločný koordinovaný postup

Schengenská zóna bez hraníc zahŕňa väčšinu územia Európskej únie, ako aj Švajčiarsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. Európska komisia vo štvrtok odporučila, aby členské krajiny EÚ po 30. júni pristúpili na čiastočné a postupné zrušenie cestovných obmedzení pre občanov z tretích krajín. Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej by sa opätovné otváranie vonkajších hraníc Európskej únie malo diať na základe spoločného koordinovaného prístupu.

Komisia odporučila členským i pridruženým štátom schengenského priestoru, aby kontroly na vnútorných hraniciach, zavedené z dôvodu šírenia choroby COVID-19, zrušili do 15. júna, dočasné obmedzenie pre nepodstatné cestovanie do priestoru EÚ predĺžili do 30. júna, a od 1. júla stanovili spoločný prístup k postupnému zrušeniu cestovných obmedzení aj na vonkajších hraniciach Únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok