Máme vlastný test na koronavírus. Pribudli nakazení, nik nezomrel

TA3 SITA TASR ČTK
14.5.2020 09:31

Na boj s pandémiou by sa u nás mohla využívať aj inteligentná karanténa, schválila to vláda. Za uplynulý deň máme osem nových prípadov nákazy a desiatky vyliečených. Registráciu získal slovenský PCR test na nový koronavírus. Udalosti okolo pandémie koronavírusu sme s vami sledovali opäť online.

Máme vlastný test na koronavírus. Pribudli nakazení, nik nezomrel
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:09 V Moskve začnú od piatka bezplatne testovať všetkých obyvateľov na koronavírus. Program oznámil starosta hlavného mesta Ruska Sergej Sobjanin s tým, že bude zahŕňať testy na protilátky proti vírusu, ktoré budú vykonávať na 30 klinikách. Ako uviedol, 70-tisíc obyvateľov dostane každých pár dní pozvánku na testovanie. Mesto bude mať podľa jeho slov do konca mesiaca kapacitu na vykonanie 200-tisíc testov denne.

23:03 Británia vo štvrtok oznámila, že vedie rokovania s gigantickou švajčiarskou farmaceutickou spoločnosťou Roche o masovom nákupe testov na protilátky na nový druh koronavírusu SARS-CoV-2. Povzbudili ju vyhlásenia vedcov, že testy sú "100-percentne" presné.

22:35 Ľuďom, ktorí sa zúčastnia na omšiach vo vatikánskej Bazilike sv. Petra a ďalších pápežských bazilikách v Ríme, budú merať telesnú teplotu. Ide o súčasť opatrení zameraných na prevenciu šírenia koronavírusového ochorenia COVID-19.

22:30 Pozrite si správy o novom koronavíruse zo Žurnálu o 22. hodine.

21:39 Skutočná miera nezamestnanosti v USA zrejme predstavuje 24 % až 25 %, myslí si šéf minneapolisského Fedu Neel Kashkari. Keďže ekonomické problémy by mohli trvať ešte ďalších 18 mesiacov, je potrebné, aby Kongres schválil ďalšie fiškálne stimuly. "Nachádzame sa v situácii rovnajúcej sa ekonomickej vojne," uviedol Kashkari. "Teraz potrebujeme dostať peniaze do vreciek ľudí, ktorí stratili prácu."

21:30 Novému koronavírusu podľahlo vo svete viac ako 300.000 ľudí. Podľa posledných údajov sa vírusom od začiatku pandémie nakazilo najmenej 4.395.000 ľudí, pričom 6,83 percenta z nich - 300.189 ľudí - zomrelo.

Miera globálneho rastu úmrtnosti sa spomaľuje. Hranica úmrtnosti 150.000 ľudí bola dosiahnutá 17. apríla. Trvalo takmer jeden mesiac zdvojnásobiť toto číslo. Pre porovnanie, dvojnásobný nárast zo 100.000 na 200.000 úmrtí trval len dva týždne.

21:20 Dnes je ekonomika viac chorá ako občania, povedal v relácii Téma dňa Marián Viskupič s tým, že je potrebné ju čo najskôr oživiť. Aj o tom, kedy by sme ju mali naplno otvoriť, a prečo poslanci NR SR nevzali na vedomie správu ombudsmanky diskutovali v relácii Téma dňa s Tomášom Tarabom.

O tom, či by ohrozila novela telekomunikačného zákona súkromie občanov, a prečo ju ÚS pozastavil sme zase diskutovali s hosťami Milanom Vetrákom a Borisom Suskom.

21:03 Fínsko uvoľňuje niektoré cestovné obmedzenia, ktoré prijalo v rámci úsilia zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Krajina umožnila vstup na svoje územie občanom zo štátov patriacich do schengenského priestoru pre pracovné a iné nevyhnutné účely. Platia však pre nich prísne pravidlá.

20:40 Francúzsko vo štvrtok zaznamenalo 351 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb. Celkový počet mŕtvych sa tak zvýšil na 27.425, píše agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva.

20:35 Každý v kalifornskom meste Los Angeles musí nosiť tvárovú masku, keď vyjde z domu.

20:25 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:15 Tipsportligové kluby dostanú finančné čiastky presahujúce sumy z minulých rokov. Spoločnosti Pro-hokej sa podarilo zabezpečiť dotácie pre kluby aj napriek koronakríze.

20:10 Po dvojmesačnej prestávke galérie postupne otvárajú svoje brány verejnosti. Jedna z prvých výstav, ktoré sme navštívili boli maľby Petra Cvika. Výtvarník z mladšej generácie tvorcov v nich spracováva vizuálne dojmy zo svojich ciest.

20:00 Vyše polovica z 20 regiónov Talianska zaznamenala vo štvrtok menej než desať nových prípadov ochorenia COVID-19, vyplýva z údajov talianskeho ministerstva zdravotníctva.

19:50 Hasiči vo štvrtok vykonávali odbery vo viacerých karanténnych zariadeniach na Slovensku. "Štvrtkové odbery vzoriek vykonávali hasiči z posádok hasičskej záchrannej služby v karanténnych zariadeniach v Trnave, Častej, Starej Ľubovni, Liptovskom Jáne, Oravskej Porube, Nižnej, Banskej Štiavnici, Nitre, Bratislave, Plaveckom Štvrtku a Trenčianskych Tepliciach," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

19:40 Turecko zaznamenalo za posledných 24 hodín 55 nových prípadov úmrtia na nákazu COVID-19. Počet úmrtí tak prekročil hranicu 4000. Pozitívnych testov zaznamenali za deň 1635 a celkovo ich počet dosiahol 144.749.

19:35 Bulharská futbalová liga sa po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu opäť rozbehne 5. júna. Už v piatok 15. mája budú môcť účastníci najvyššej súťaže začať s tímovými tréningami. Sezónu pre rozšírenie nákazy a vládne opatrenia prerušili 13. marca. Od začiatku mája mohli hráči trénovať individuálne.

19:25 Na Slovensku vyvíjajú vakcínu proti koronavírusu. Testovať na ľuďoch ju zrejme začnú už na jeseň. Viac nám povedal Norbert Žilka, riaditeľ vedeckého tímu, ktorý vakcínu vyvíja.

19:20 Pozrite si príbeh rozvážača jedla Vladimíra Tokára, ktorý v čase pandémie pokračuje vo svojej práci. Riziko súčasnej situácie si uvedomuje, ale vďačnosť zákazníkov stojí za to.

19:17 Používanie aplikácií na sledovanie pohybu ľudí zvažujú v čase koronakrízy vo viacerých európskych krajinách. Mnohí obyvatelia sa obávajú, že vlády budú poznatky o ich polohe zneužívať. Problémom sa zaoberá aj Európsky parlament.

19:03 V Česku sa dosiaľ novým koronavírusom nakazilo celkovo 8330 ľudí. To je od rána nárast o 55 prípadov, napísal vo štvrtok o 18.00 h SELČ portál Novinky.cz. V stredu pre porovnanie pribudlo 48 infikovaných. Na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom v ČR zomrelo 292 ľudí. Vyliečených je aktuálne 5227 osôb.

18:59 Snahám udržať pandémiu nového koronavírusu pod kontrolou môže uškodiť, ak sa občania začnú cítiť sklamaní oficiálnymi odporúčaniami. Vo štvrtok to vyhlásil šéf sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge.

18:50 Počet potvrdených prípadov infekcie v Iráne sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1808 na celkových 114.533. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 71 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 6854.

V kritickom stave zostáva 2758 pacientov. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 90.539 ľudí.
Irán podnikol viaceré kroky na zastavenie šírenia choroby - od zatvorenia škôl a univerzít až po zrušenie kultúrnych a náboženských zhromaždení.

18:01 Do programu siedmej schôdze parlamentu poslanci zaradili rokovanie o novele, ktorou sa má zaviesť mobilná aplikácia na spustenie tzv. inteligentnej karantény. V pléne o tom informoval predseda parlamentu Boris Kollár, poslanci zaradenie bodu odsúhlasili na návrh štyroch poslaneckých klubov.

17:55 Počet úmrtí v Británii stúpol za posledných 24 hodín o 428 na celkovo 33.614. Obete zomreli v nemocniciach a v domovoch starostlivosti po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.
Do štvrtka rána vykonali v Británii 2.219.281 testov, pričom v stredu ich bolo 126.064.

Pozitívny výsledok testu zaznamenali u 233.151 osôb.

17:42 Medzinárodná futbalová federácia rozhodla o odložení majstrovstiev sveta 2020 vo futsale na budúci rok. Šampionát v Litve bez slovenskej účasti sa mal konať 12. septembra - 4. októbra, napokon sa pre pandémiu koronavírusu uskutoční v rovnakom termíne v roku 2021.

17:28 Francúzsko požaduje zrýchlenie pri zakladaní európskeho fondu na podporu zotavenia ekonomiky po koronakríze. Práca na vytvorení fondu by mala pokročiť už na piatkovom stretnutí Euroskupiny, povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire vo štvrtok pred novinármi.

17:05 Prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že si "práve teraz" neželá rozprávať sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Trump tiež vyhlásil, že je "veľmi sklamaný" z toho, ako sa Čína správa počas pandémie nového koronavírusu.

16:59 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 422 na 16.847. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 17 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 456. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 4143 ľudí.

16:53 Odsúdených talianskych mafiánov, ktorých dočasne premiestnili z väznice do domáceho väzenia pre obavy, že sa nakazia novým koronavírusom, prevážajú naspäť za mreže. Vo štvrtok to oznámil taliansky minister spravodlivosti Alfonso Bonafede. Jeho dovtedajšie konanie bolo kritizované ako príliš zhovievavé.

16:46 Prečo je štátna pomoc pre firmy zdĺhavá? Prečo sa vláda rozhodla vynechať rýchle a plošné opatrenia a aké ďalšie opatrenia plánuje zaviesť na pomoc ekonomike? O tom všetkom sme sa rozprávali s Janou Kiššovou, poradkyňou ministra hospodárstva pre krízové opatrenia.

16:40 Reálny záujem o repatriáciu má momentálne približne 1 140 Slovákov. Uviedla to Nikoleta Matušková z kancelárie štátneho tajomníka Martina Klusa. Slovensko doteraz pomohlo pri repatriácii 4 130 občanom. Najväčší záujem o návrat hlásia Slováci zo Spojeného kráľovstva.

16:32 Za posledných desať dní klesol v Číne počet asymptomatických prípadov ochorenia COVID-19 o 22 percent. Podľa hovorcu Národnej zdravotníckej komisie Sung Šu-liho nezaznamenali denne viac ako 20 nových asymptomatických prípadov. Úrady však upozornili, že počet domácich prenesených prípadov stále stúpa, čo si vyžaduje väčšie úsilie pri testovaní a identifikácii zdroja a rozsahu nákazy.

16:18 Viac ako štvrtina najsledovanejších videí o koronavíruse na službe YouTube obsahuje "zavádzajúce alebo nepresné informácie". Podľa novej štúdie majú takéto príspevky celkovo 62 miliónov pozretí. Objavuje sa v nich klamlivý obsah, ako napríklad, že farmaceutické spoločnosti už majú vakcínu proti vírusu, no odmietajú ju predať.

Výskumníci uviedli, že vládne zdroje a experti v oblasti zdravotníctva zverejňujú na YouTube "videá v dobrej kvalite a s presnými informáciami", no často sú ťažko pochopiteľné a chýba im podpora známych YouTube osobností a vlogerov.

16:04 V boji s pandémiou išlo Švédsko vlastnou cestou. V krajine sa nezatvorili školy, obchody a dokonca ani reštaurácie. Vláda miesto toho radšej vyzvala obyvateľov, aby dbali na bezpečnosť a správali sa zodpovedne. O tom, ako to v krajine vyzerá, sme sa rozprávali so Slovenkou Silviou, ktorá v Štokholme študuje.

16:00 Viaceré letecké spoločnosti obnovia v júni svoje spojenia s Medzinárodným letiskom Ferenca Liszta v maďarskej metropole, informovala vo štvrtok agentúra MTI s odvolaním sa na informácie spoločnosti Budapest Airport.

15:58 WHO vo štvrtok vyzvala ostrovný štát Madagaskar, aby vedecky otestoval bylinkový liek, ktorý podľa tvrdenia tamojšieho prezidenta Andryho Rajoelina dokáže vyliečiť respiračné ochorenie COVID-19. "Ponúkli sme sa, že podporíme štúdiu na preverenie tohto výrobku," povedala riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moetiová.

15:55 Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia varujú, že sa blíži kríza duševných chorôb. Vyzývajú vlády členských krajín, aby čo najrýchlejšie zareagovali na psychické problémy obyvateľov.

15:50 Zástupcovia súkromných autobusových dopravcov, ktorí "prepadli cez sieť pomoci", prišli vo štvrtok pred národnú radu upozorniť na svoje problémy. Koaličné strany im vyjadrili podporu a prisľúbili pomoc. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že s nimi budú rokovať a ich požiadavky sa dostanú na príslušné ministerstvá.

15:46 Občania sa môžu obrátiť na súd a legálnou cestou žiadať o náhradu škody, pokiaľ si myslia, že sa nakazili v zariadeniach štátnej karantény. Ministerstvo vnútra nevidí dôvod odškodňovať ľudí za to, že museli ísť do štátnej karantény. Povedal to minister vnútra počas parlamentnej Hodiny otázok. Reagoval tak na otázku Richarda Rašiho, ktorého zaujímalo, ako chce odškodniť ľudí, ktorí prišli do štátnej karantény zdraví a v autobuse alebo na izbe s chorými mohli ochorieť na COVID-19.

15:37 Bratislavská automobilka Volkswagen Slovakia rozšíri od budúceho týždňa produkciu a časť jej výroby prejde na dvojzmennú prevádzku. "Volkswagen Slovakia aktuálne vyrába všetky modely produktového portfólia v jednozmennej prevádzke, nasledujúci týždeň prejde časť výroby na dvojzmennú prevádzku. Výrobná kapacita od opätovného spustenia produkcie naďalej postupne stúpa," informovala hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

15:18 Ruský minister pre vedu a vysoké školstvo Valerij Faľkov prekonal infekciu SARS-CoV-2 a vo štvrtok sa vrátil do práce. Podľa spravodajského portálu Meduza.io to uviedol ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí o genetických technológiách.

15:07 Slovenský PCR test na nový koronavírus vyvinuli slovenskí vedci na čele s firmou MultiplexDX. Autorom kľúčového komponentu je vedec a biochemik Pavol Čekan. Verejnosti ho predstavili začiatkom apríla. ŠÚKL prijal žiadosť o registráciu 7. mája.

Test je podľa odborníkov špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2, čo umožňuje tvorcom spoľahlivú diagnostiku nového koronavírusu v skoršej fáze ochorenia.

15:01 Počet nakazených v Rusku rýchlo stúpa. Krajina hlási už niekoľko dní po sebe tisícky nových prípadov denne. Ruský prezident Vladimír Putin napriek tomu avizuje uvoľňovanie viacerých opatrení. Viac nám o tejto téme povedal Alexander Duleba, výskumný pracovník Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

14:47 Štátny ústav na kontrolu liečiv vo štvrtok zaregistroval slovenský test na nový koronavírus. Potvrdila to hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

14:40 Nemocnice v Tanzánii sú ochromené "exponenciálnym nárastom" prípadov ochorenia COVID-19, tvrdí podľa denníka The Guardian veľvyslanectvo USA v tejto východoafrickej krajine. Veľvyslanectvo uvádza, že riziko nákazy je "mimoriadne vysoké" v hlavnom meste Dar es Salaam a jeho okolí.

14:33 V domovoch sociálnych služieb na území Nitrianskeho samosprávneho kraja nebol doposiaľ evidovaný ani jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Podľa lekára NSK Ľubomíra Ševčíka sa pod tento výsledok podpísali predovšetkým včasné a razantné opatrenia. „Ako prvý samosprávny kraj sme už 28. februára vydali usmernenia a pokyn pre zariadenia sociálnych služieb a tiež pre lekárov a zdravotníkov,“ zdôraznil Ševčík.

14:28 Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu sa spoplatnené pláže v Grécku 16. mája opäť otvoria. Spravodajský server Greek City Times uvádza, že toto oznámenie prišlo po predpovediach, podľa ktorých má už počas nasledujúceho víkendu zasiahnuť Grécko vlna takmer 40-stupňových horúčav.

14:18 Štátna pomoc firmám, zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám postihnutým opatreniami proti pandémii sa postupne rozbieha. Ku štvrtku o 9.00 h štát poslal 44.189 žiadateľom spolu 31,8 milióna eur. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

14:06 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. Hovoril o opatreniach, ktoré v súvislosti s koronakrízou podnikla vláda.

13:57 Virálne video, o ktoré sa postarala japonská verejnoprávna televízia, ukazuje, ako rýchlo sa môžu v reštaurácii šíriť baktérie a vírusy, ak je infikovaná len jediná osoba. Experiment simuloval dianie v reštaurácii, ktorá na výletnej lodi podáva jedlo prostredníctvom bufetu, a NHK na jeho realizácii spolupracovala so zdravotníckymi odborníkmi.

13:53 Očkovacia látka proti koronavírusu by mohla byť k dispozícii o rok, ak bude platiť "optimistický" scenár vychádzajúci z údajov z už prebiehajúcich testov. Vo štvrtok o tom podľa agentúry AFP informovala Európska lieková agentúra. "Ak všetko pôjde podľa plánu, vidíme možnosť, že niektoré z vakcín by mohli byť pripravené na schválenie už o rok," uviedol Marco Cavaleri, vedúci stratégie EMA v oblasti biologických zdravotných hrozieb a vakcín.

13:51 Španielsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 217 nových úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, čo predstavuje mierny nárast v porovnaní s vývojom počas predchádzajúcich dní - v stredu to bolo 184 obetí. Informoval o tom na svojej stránke denník El Mundo. Pandémia si v tejto krajine vyžiadala už 27.321 obetí. Španielsko podľa údajov ministerstva zdravotníctva naposledy viac ako 200 nových úmrtí zaznamenalo 8. mája.

13:35 Ambíciou je, aby sa štátne hranice mohli otvoriť čím skôr. Musí to byť však v súlade so zdravým rozumom a s medicínskou stránkou veci. Po štvrtkovom rokovaní vlády to zdôraznil premiér.

"Nesmieme otvárať hranice voči krajinám, kde je nejako výrazne viacej chorých ľudí na COVID-19, lebo by sa to znova prelialo k nám a mali by sme tu doma vlastný problém. Robíme maximum, čo môžeme," povedal Matovič. Doplnil, že "nechceme mať zatvorené hranice voči nejakej krajine, ak tam nebude reálny dôvod". V momente, keď dôvody pominú, je za to, aby sa hranice otvorili čím skôr.

13:27 Zámer francúzskej farmaceutickej spoločnosti, ktorá pracuje na vakcíne proti koronavírusu, vyvolal pobúrenie. Vedenie spoločnosti naznačilo, že látku ako prvé dostanú Spojené štáty. Francúzska vláda to označila za neprijateľné.

13:14 Vo Fínsku sa opätovne otvorili školy, ktoré boli v dôsledku koronavírusovej pandémie zatvorené asi osem týždňov. Stalo sa tak napriek námietkam učiteľov v odboroch varujúcich, že takýto krok nemusí byť pre deti ani učiteľský zbor celkom bezpečný. Žiaci sa tak do škôl, kde platia prísne pravidlá rozstupu, vrátili len niečo vyše dva týždne pred tým, ako sa v tejto severskej krajine začnú letné prázdniny.

13:10 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ktorý sa vyjadril k priebehu rokovania vlády. Hovoril aj o domácej karanténe, ktorá by mala nahradiť štátnu.

12:55 Minister vnútra Roman Mikulec po rokovaní vlády informoval o vojakoch, ktorí posilnia kontrolu na hraniciach. Pozrite si tlačovú besedu.

12:50 Marek Krajčí si myslí, že prehodnotenie núdzového stavu na Slovensku stojí za zváženie. Situáciu by mal vyhodnotiť ústredný krízový štáb, ktorý sa podľa slov Krajčího "určite bude zaoberať aj touto otázkou"Slovensko je podľa šéfa rezortu zdravotníctva momentálne vo veľmi priaznivej epidemiologickej situácii.

"Pokiaľ odpočítame počet doteraz pozitívne testovaných a vyliečených pacientov, zistíme, že na území Slovenskej republiky máme len 365 pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19, teda 365 ľudí, ktorí by potenciálne mohli toto ochorenie roznášať ďalej. Je to naozaj veľmi dobrý výsledok," komentoval.

12:48 "V pondelok by sme mohli predstaviť testovaciu prevádzku novej karantény. Mohla by fungovať už v priebehu budúceho týždňa, " vyjadril sa Igor Matovič k inteligentnej karanténe.

12:44 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po rokovaní vlády. Hovoril o možnosti domácej karantény, ktorá by bola monitorovaná pomocou aplikácie.

12:42 Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR je Ján Rudolf. Vo štvrtok o tom rozhodla vláda. Štátne rezervy dočasne riadila Lucia Gocníková po tom, ako kabinet pre podozrivé nákupy ochranných pomôcok potrebných pre boj s koronavírusom z tohto postu odvolal Kajetána Kičuru. Ten bol na čele úradu osem rokov.

12:40 Pozrite si tlačovú besedu ministra hospodárstva Richarda Sulíka po rokovaní vlády. Predstavil nového predsedu Správy štátnych hmotných rezerv.

12:37 "Výskum a boj s koronavírusom nie je záležitosťou len medicínsky orientovaných pracovísk," píše Slovenská akadémia vied na Facebooku. Do boja s COVID-19 sa aktívne zapojil aj Chemický ústav SAV - Centrum glykomiky.

12:33 Ďalších 265 prípadov nákazy zaznamenali za uplynulý deň v Poľsku, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 17.469. Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 sa zvýšil o osem na 869.

12:15 Slovenské gastroprevádzky vyzývajú vládu na razantné uvoľnenie opatrení najmä pri obmedzeniach týkajúcich sa záverečnej, aktuálne do 20:00, maximálneho počtu dospelých osôb pri stole a príkazu prevádzky iba v exteriéri.

12:13 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa stal terčom kritiky za nedodržanie opatrení proti šíreniu koronavírusu počas svojej stredajšej návštevy v údolí Kleinwalsertal na severozápade Rakúska. Kancelár počas návštevy nemal na tvári ochranné rúško. Na fotografiách je tiež vidieť, že veľakrát nebol dodržaný odporúčaný odstup a bez rúšok boli i bežní občania, ale aj ďalší politici.

12:08 Na boj s pandémiou by sa mohla využívať aj inteligentná karanténa. Vláda SR na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá by umožňovala ľuďom využívať mobilnú aplikáciu namiesto štátnej karantény. Národnej rade ju odporúča vláda schváliť v skrátenom legislatívnom konaní.

12:01 Koronavírus "by nikdy nemusel zmiznúť", varovala v stredu WHO. Upozornil na to šéf WHO pre núdzové situácie Mike Ryan v reakcii na početné pokusy predpovedať, kedy by vírus mohol zmiznúť. Dodal, že keď sa aj vakcínu podarí vyrobiť, bude si potlačenie vírusu vyžadovať "obrovské úsilie". "Je dôležité jasne povedať: tento vírus sa možno stane ďalšou vírusovou epidémiou a možno nikdy nezmizne," poznamenal Ryan.

11:54 Maďarská vláda skonštatovala, že 64 dní po vyhlásení stavu epidemiologickej núdze klesá počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ale aj počet aktívnych nakazených, a preto budú v Budapešti od pondelka epidemiologické opatrenia zmiernené.

11:46 Japonská vláda oznámila, že vo väčšine prefektúr nariadila predčasné ukončenie núdzového stavu, keďže počet nových prípadov ochorenia COVID-19 už niekoľko dní po sebe klesá. "Počet nových infekcií má v celej krajine klesajúci trend a v 39 prefektúrach naďalej klesá na úroveň, ktorú sme nemali od polovice marca, keď sa vírus začal šíriť," povedal japonský minister hospodárstvo Jasutoši Nišimura

11:34 Koronavírusom sa vo Francúzsku nakazilo asi 4,4 percenta populácie. Je to oveľa vyššia bilancia než oficiálne uvádzaný počet nakazených, ale súčasne aj príliš nízka na to, aby sa dosiahla tzv. kolektívna imunita - jedno z východísk z pandémie. Vyplýva to zo štúdie Pasteurovho inštitútu v Paríži zverejnenej v stredu vo vedeckom časopise Science.

11:17 Hliadky Policajného zboru môže do konca roka 2021 pri kontrole hraníc posilniť do 200 profesionálnych vojakov. Vyplýva to z Návrhu opatrení pri výkone kontroly hraníc a policajných kontrol v pohraničných oblastiach vnútorných hraníc SR, ktorý schválila vláda.

11:05 Zákaz civilných letov je na Slovensku predĺžený do 28. mája. Lety plánované do tohto dátumu sa neuskutočnia. Informuje o tom Letisko M. R. Štefánika v Bratislave na sociálnej sieti. Minister dopravy Andrej Doležal vo štvrtok pred rokovaním vlády skonštatoval, že zatiaľ v tomto smere platí status quo. "O rozhodnutí a otvorení leteckej dopravy budeme komunikovať na vláde SR, lebo to, samozrejme, súvisí aj s režimom otvárania hraníc," priblížil.

10:50 Už týždeň môžu kresťania opäť sláviť verejné bohoslužby, ktoré prerušila pandémia koronavírusu. Platia ale prísne hygienické opatrenia. Špeciálne proti jednému z nich sa niektorí veriaci búria. Viac informácií nám poskytol predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

10:46 Slovensko si má požičať od Rozvojovej banky Rady Európy úver v objeme 300 miliónov eur. Slúžiť má na financovanie výdavkov štátneho rozpočtu na zmiernenie negatívnych následkov pandémie v dôsledku nového koronavírusu.

10:38 Počet prípadov nákazy sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9974 a dosiahol 252.245. Denný prírastok počtu prípadov bol tak po prvý raz od 2. mája nižší ako 10.000. V Rusku zaznamenali aj 93 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Nákaze tam celkovo podľahlo 2305 osôb.

10:24 Nový koronavírus dokáže infikovať všetky orgány vrátane pľúc, srdca, mozgu, pečene, obličiek a čriev, informovali v stredu vedci. Dve samostatné správy podľa CNN naznačujú, že vírus napáda v ľudskom tele omnoho viac ako len pľúca, čo by vysvetľovalo širokú škálu symptómov ochorenia COVID-19. Tieto zistenia by mohli pomôcť vysvetliť nezvyčajné symptómy ako krvné zrazeniny, ktoré u mladých ľudí spôsobujú mŕtvice a upchávajú dialyzačné prístroje, ale tiež bolesti hlavy a zlyhania obličiek.

10:12 Kvapôčky, ktoré pri rozprávaní vypustia ľudia infikovaní novým koronavírusom, sa môžu vo vzduchu udržať až niekoľko minút. Informovala o tom spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zistenia výskumníkov Národného zdravotníckeho inštitútu a Pensylvánskej univerzity. Hlasné rozprávanie v uzavretom priestore počas jednej minúty by podľa vedcov mohlo vygenerovať najmenej 1000 kvapôčok a toto množstvo by malo stačiť na to, aby sa ich vdýchnutím nakazili ďalší ľudia.

10:07 Testovanie 55 repatriantov, ktorých prijali od štvrtka 7. mája do piatka 8. mája ráno do Liečebno-rehabilitačného strediska Zboru väzenskej a justičnej stráže v Omšení v okrese Trenčín, bolo negatívne. Repatriantov v stredu prepustili do preventívnej karantény do svojich domovov. Išlo v poradí o štvrtú skupinu Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, ktorých prijali v tomto zariadení ZVJS. Zatiaľ ani u jedného Slováka umiestneného v tomto stredisku nepotvrdili nákazu novým koronavírusom.

10:00 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:48 Nákazu v Maďarsku potvrdili už v 3380 prípadoch.  Chorobe COVID-19 podľa aktuálnych údajov krízového štábu podľahlo ďalších šesť ľudí. Celkový počet úmrtí dosiahol 436. Počet aktívnych nakazených v krajine už niekoľko dní klesá, aktuálne registrujú 1775 infikovaných.

9:43 Aktuálne máme 21 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho štyria sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

Hodnota 7-dňového kĺzavého mediánu ostáva na úrovni 4.

9:39 V Košickom kraji pribudlo šesť nových prípadov. Trenčiansky a Prešovský kraj hlásia zhodne jeden nový prípad nákazy koronavírusom.

stvrtok2_ac1100ae-fd2c-fbd9.png

9:36 Za uplynulý deň máme nových 52 vyliečených pacientov, spolu už 1 112.

9:30 Na Slovensku pribudlo osem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 477 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 876 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:10 Francúzska vláda považuje za "neprijateľné", ak by farmaceutická skupina Sanofi dodala vakcínu proti COVID-19 prednostne Spojeným štátom. Uviedla to štátna tajomníčka francúzskeho ministerstva hospodárstva Agnes Pannierová-Runacherová. Reagovala tým na riaditeľa firmy Sanofi Paula Hudsona, ktorý uviedol, že ak sa Sanofi podarí vyvinúť vakcínu proti koronavírusu, Spojené štáty budú mať právo na "najväčšie predobjednávky".

9:08 Viac ako 2800 väzňov prepustila Nikaragua v stredu do domáceho väzenia - deň po tom, ako zomrel väzeň, u ktorého sa údajne vyskytli dýchacie ťažkosti. Vláda uviedla, že väzňov umiestňuje do domáceho väzenia a označila to za gesto v súvislosti s blížiacim sa nikaragujským Dňom matiek, ktorý bude 30. mája.

9:00 Hovorcovi Kremľa Dmitrijovi Peskovovi, ktorý sa nakazil novým koronavírusom, diagnostikovali obojstranný zápal pľúc. V rozhovore pre denník Kommersant Peskov povedal, že prvý deň po pozitívnom teste na koronavírus nemal žiadne príznaky, potom sa mu však začala zvyšovať teplota a neskôr šiel do nemocnice na CT vyšetrenie, ktoré ukázalo, že má zápal pľúc. Dodal, že veľa ľudí s chorobou COVID-19 sa lieči doma, ak je postihnutá jedna polovica pľúc, on je však hospitalizovaný, keďže v prípadoch ako je jeho hrozí pľúcna embólia.

8:40 Počet samovrážd v Japonsku klesol v apríli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 20 percent. Ide o najväčší pokles za uplynulých päť rokov aj napriek súčasnej pandémii koronavírusu, ktorá okrem iného spôsobila, že mnoho liniek pomoci prestalo fungovať.

8:20 Slúžil by na financovanie výdavkov štátneho rozpočtu na zmiernenie negatívnych následkov pandémie.

8:00 Polícia v Čiernej Hore musela v stredu použiť slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí protestovali proti zatknutiu srbského pravoslávneho biskupa a siedmich kňazov podozrivých z porušenia obmedzení pohybu. Tie boli v krajine zavedené s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu.

7:40 Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci ešte v utorok vyhlásil, že skutočný počet obetí COVID-19 v USA by mohol byť až o 50 percent vyšší, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Podľa Fauciho veľa ľudí, najmä v najviac postihnutom New Yorku, zomrelo doma skôr, než boli prijatí do nemocnice.

7:20 Manafort bol jedným zo šiestich bývalých asistentov a poradcov Trumpovho volebného štábu, ktorí boli buď usvedčení, alebo sa sami priznali k vine.

7:00 Bez státisícov veriacich, ktorých každý rok 13. mája privíta, bolo katolícke pútnické miesto v portugalskej Fátime v stredu po prvý raz za svoju storočnú históriu takmer prázdne. Pred svätyňou, z dôvodu koronavírusovej pandémie uzavretou pre verejnosť, sa zišlo na bohoslužbe iba približne 30 jej zamestnancov.

6:40 Brazília opäť prelomila rekord v počte nových infikovaných, za deň ich tam pribudlo viac ako 11.000.

6:20 Svet musí prejsť ešte dlhú cestu, kým zoslabne poplach spôsobený novým koronavírusom, tvrdí predstaviteľ WHO.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok