Súkromní dopravcovia prišli pred parlament, koalícia sľubuje pomoc

TA3 TASR
14.5.2020 15:41

Zástupcovia súkromných autobusových dopravcov, ktorí "prepadli cez sieť pomoci", prišli vo štvrtok pred národnú radu upozorniť na svoje problémy. Koaličné strany im vyjadrili podporu a prisľúbili pomoc. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár na brífingu uviedol, že s nimi budú rokovať a ich požiadavky sa dostanú na príslušné ministerstvá.

Predstavitelia Únie súkromných autobusových dopravcov prišli, aby prezentovali svoje požiadavky. "Prišli nám sem, dá sa povedať, veľmi prijateľným spôsobom načrtnúť ich problematiku a body, ktoré by sme im mali pomôcť riešiť," skonštatoval Kollár. Podotkol, že ich okamžite prijali, pretože ide o systém otvoreného vládnutia, akým chcú koaličné strany ísť. "Budeme s nimi rokovať ďalej, požiadavky posunieme ďalej na predmetné ministerstvá," dodal Kollár s tým, že o forme pomoci bude hovoriť aj s ministrom dopravy Andrejom Doležalom.

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga rovnako ocenil, že dopravcovia prišli pokojne. "Takto sa má poukazovať na problémy," zdôraznil. Celé vedenie parlamentu sa podľa neho hlási k princípu, že každý, kto príde pokojne, bude vypočutý. To, že určité skupiny "prepadli" cez pomoc, treba podľa neho napraviť. Zaoberať sa ich situáciou prisľúbili aj koaličná SaS a OĽANO.

"Verím, že teraz už bude konečne aj v tej našej situácii nájdené nejaké riešenie a pomoc, aby to odvetvie celé nepadlo," poznamenal predseda ÚSAD Branislav Doboš. Toto odvetvie bude zároveň podľa neho jedno z tých, ktoré bude najdlhší čas postihnuté krízou. "Sú u nás dopravcovia, ktorí už úplne skončili s podnikaním, veľa ľudí aj prepustili, my sa ešte spoliehame na to, že štát podá tú pomocnú ruku," dodal Doboš. Priblížil, že im bola prisľúbená pomoc v prípade úverov, ktoré sa v súčasnosti poskytujú so štátnou zárukou. Kritériá sa majú upraviť tak, aby na ne mali dosah aj autobusoví dopravcovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok