Prichádza inteligentná karanténa, bude alternatívou k štátnej

TA3 TASR
14.5.2020 12:32

Na boj s novým koronavírusom by sa mohla využívať aj inteligentná karanténa. Vláda schválila novelu z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá by umožňovala ľuďom využívať mobilnú aplikáciu namiesto štátnej karantény. Parlamentu ju odporúča vláda schváliť v skrátenom legislatívnom konaní.

Uvoľnili by sa zariadenia i ľudia

Predkladateľ novely očakáva, že nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie by odbremenila kapacity štátnych karanténnych zariadení. "Pôsobila by tiež menej invazívnym spôsobom na osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia, ale zároveň poskytovala porovnateľnú úroveň dodržiavania karanténnych opatrení ako v prípade povinnej štátnej karantény," uvádza sa v materiáli.

I. Matovič: "V pondelok by sme mohli predstaviť testovaciu prevádzku novej karantény. Mohla by fungovať už v priebehu budúceho týždňa."

Aplikácia by mala byť poskytnutá bezodplatne. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov Policajného zboru, ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou.

Podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť. "Počas krízovej situácie môže úrad verejného zdravotníctva rozhodnúť o tom, že osoby, ktoré majú povinnosť podrobiť sa nariadenej izolácii v zdravotníckom zariadení alebo v inom určenom zariadení, sa môžu nariadenej izolácii podrobiť v domácom prostredí za podmienky, že písomne alebo inak hodnoverne preukázateľne súhlasili s podrobením sa izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie," uvádza sa v materiáli.

Pozitívny vplyv na rodinu

Osoba, ktorá bude s takouto formou karantény súhlasiť, je povinná počas trvania nariadenej izolácie nainštalovať a používať mobilnú aplikáciu na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie a systémovo umožniť prístup k údajom mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie o polohe mobilného zariadenia, mať povolené prijímanie notifikácií na mobilnom zariadení, na ktorom je mobilná aplikácia na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie nainštalovaná a povoliť mobilnému zariadeniu funkciu rozpoznávania tváre pomocou fotoaparátu mobilného zariadenia.

Ďalej je povinná umožniť automatickú aktualizáciu mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie, povoliť mobilnému zariadeniu lokálne uložiť odfotenú podobizeň tváre používateľa mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie či zdržať sa konania, ktoré by viedlo k nefunkčnosti alebo nesprávnemu fungovaniu mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie.

Tvorcovia očakávajú pozitívny vplyv aj na rodinné prostredie a vzájomnú súdržnosť členov rodiny a ochranu seniorov, ktorí sú na ochorenie COVID-19 najzraniteľnejší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok