Pribudli prípady, otvárajú obchody. Pompeo stupňuje kritiku Číny

TA3 SITA TASR ČTK
6.5.2020 09:33

Na Slovensku sa vo veľkom otvárajú obchody a vracajú sa služby. Keďže v posledných dňoch pribúdalo minimum nakazených, vláda a konzílium odborníkov rozhodli o rýchlejšom uvoľňovaní opatrení. Ako to dopadne? Vývoj pandémie sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli prípady, otvárajú obchody. Pompeo stupňuje kritiku Číny
TASR/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:20 Ruská ministerka kultúry mala pozitívny test na koronavírus. Pred ňou sa nakazili aj ďalší dvaja členovia vlády, a to premiér a minister výstavby. Oľga Ľubimovová má mierne príznaky. Podľa jej kancelárie je v domácej liečbe a komunikuje prostredníctvom videohovorov. Zatiaľ nie je známe, či sa prezident krajiny Vladimir Putin stretol s niektorým z infikovaných členov vlády. Líder krajiny od vypuknutia pandémie minimalizoval stretnutia a takisto sa prikláňa k videohovorom.

23:53 Premiér Matovič vo svojom vystúpení na stredajšom videosummite EÚ-západný Balkán zdôraznil najmä pokračujúcu podporu SR pre integračné ambície tohto regiónu a reformné úsilie jeho jednotlivých partnerov. "Verím, že raz budeme všetci súčasťou jedného klubu. Únia tak možno bude trochu komplikovanejšia, ale určite bude bezpečnejšia. Sme pripravení partnerov v ich snahách podporovať, ale budeme potrebovať aj ich pomoc, aby sa obavy niektorých členských krajín rozplynuli," uviedol slovenský premiér.

23:00 Prezidentské voľby v Poľsku, ktoré sa mali uskutočniť v nedeľu 10. mája, sa odložia na neskorší termín. S odvolaním sa na vyhlásenie predsedu vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského o tom v stredu večer informovala agentúra PAP.

22:30 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 22.00 hodine.

21:50 Slovenská republika začiatkom mája úspešne vstúpila na medzinárodné kapitálové trhy s novou dvojitou emisiou 5-ročných dlhopisov v hodnote 2 miliardy eur a 12-ročných dlhopisov rovnako v hodnote 2 miliardy. Transakcia v spoločnej hodnote 4 miliardy eur predstavuje najväčší predaj štátnych dlhopisov vydaných SR, ako aj najväčší predaj štátnych dlhopisov v regióne strednej a východnej Európy v histórii. V stredu večer o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity.

21:30 Francúzsko začne budúci týždeň otvárať niektoré umelecké galérie a múzeá. Uviedol to v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa súčasne zaviazal podporovať sektor kultúry vystavený ničivým dôsledkom obmedzení prijatých v súvislosti s epidémiou choroby COVID-19.

21:25 Vo Veľkej Británii zomrelo v dôsledku nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, už celkovo 30 076 ľudí. V tamojších nemocniciach, opatrovateľských domovoch a na ďalších miestach pribudlo za jeden deň ďalších 649 mŕtvych. Krajina sa tak stala druhou na svete, kde počet obetí presiahol hranicu 30-tisíc. Smutné prvenstvo majú Spojené štáty americké, kde skonalo už vyše 71-tisíc obyvateľov.

21:20 Dve nemecké mestá zaznamenali za posledný týždeň viac než 50 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 na 100.000 obyvateľov, čo je horná hranica pre pokračovanie v uvoľňovaní karanténnych opatrení v mestách a okresoch. S odvolaním sa na údaje, ktoré v stredu zverejnil Inštitút Roberta Kocha.

21:08 Taxislužby opäť ponúkajú prepravu osôb, no za prísnych bezpečnostných opatrení. Medzi šoférom a zákazníkom musí byť nainštalované napr. plexisklo, aby sa tak zabránilo šíreniu infekcie. Svoje letné terasy sprístupnili ľuďom aj bary a reštaurácie. O tom, ako sme zvládli úvod tretej fázy uvoľňovania opatrení sme v Téme dňa hovorili s Matúšom Vallom, Marekom Harbuľákom a Branislavom Masárom.

20:50 Americká spoločnosť Uber prepustí 3700 zamestnancov. Firma to uviedla v informácii pre americkú Komisiu pre burzy a cenné papiere, pričom dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Karanténne opatrenia prijaté v dôsledku šírenia choroby COVID-19 obmedzili pohyb obyvateľstva a výrazne znížili dopyt po osobnej preprave. To zasiahlo aj poskytovateľa alternatívnej taxislužby.

20:45 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu opäť kritizoval údajné manipulácie Číny týkajúce sa epidémie infekčnej choroby COVID-19. Zmiernil však svoje predchádzajúce sporné tvrdenia o "veľkom množstve dôkazov" svedčiacich o tom, že koronavírus SARS-CoV-2 unikol z čínskeho laboratória.

20:40 Hasiči z posádok hasičskej záchrannej služby v stredu odoberali vzorky osobám s podozrením na nový koronavírus vo viacerých miestach v rámci celého Slovenska. Testovali repatriantov v karanténnych zariadeniach v Košiciach, Ferčekovciach, Ľubochni, Turčianskych Tepliciach, Liptovskom Jáne, Bardejovských Kúpeľoch, Starej Ľubovni, Častej, Bratislave, Plaveckom Štvrtku, Moravskom Svätom Jáne, Banskej Bystrici, Kúpeľoch Sliač a na Donovaloch.

20:35 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z celého dňa.

19:57 Španielsky parlament v stredu schválil štvrté predĺženie stavu núdze v krajine. Obmedzenia pohybu a podnikania prijaté vládou v dôsledku pandémie infekčnej choroby COVID-19 tak budú v Španielsku platiť najmenej do 24. mája.

19:30 Správa štátnych hmotných rezerv požiadala listom Úrad pre verejné obstarávanie o vysvetlenie zverejnenia medializovaných informácií. Médiá o tom informovala SŠHR v stredu. Zverejnené informácie považuje správa za nekorektné, neúplné a nesúladné s objektívnou skutočnosťou.

„Vzhľadom k tomu, že odmietame riešiť túto vec prostredníctvom médií, budeme verejnosť informovať až po vyjadrení ÚVO,“ dodala SŠHR.

19:15 Nemecko prekonalo prvú fázu pandémie, stále sa však nachádza len na jej začiatku. Povedala to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová po telekonferencii s premiérmi 16 spolkových krajín.

19:00 Augustový olympijský kvalifikačný turnaj v Bratislave, na ktorom mali slovenskí hokejisti zabojovať o miestenku na ZOH 2022, sa uskutoční o rok neskôr. Informovala o tom Medzinárodná hokejová federácia po stredajšom zasadnutí Rady IIHF.

18:50 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v Hlavných správach TA3 o 18.30 hodine.

18:48 Grécko sa pre turistov otvorí od júla. Uviedol to v stredu grécky minister zahraničných vecí s tým, že podrobnosti vrátane finančnej podpory turistického sektora sa doriešia do 15. mája. "Oblasť cestovného ruchu otvoríme 1. júla," citovala vyjadrenia Giorgosa Gerapetritisa na pôde gréckeho parlamentu agentúra DPA.

18:30 V prípade potreby izolácie ľudí bez domova pri výskyte pozitívne testovaných na nový koronavírus v ich komunite má mesto Humenné pripravené karanténne priestory v budove Centra voľného času Dúha. Ako potvrdil Marián Škuba z tlačového referátu humenského mestského úradu, mesto tak reaguje na uznesenie vlády SR.

18:15 Litva, Lotyšsko a Estónsko otvoria v rámci zmiernenia opatrení proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 hranice pre svojich občanov a vytvoria tak pobaltskú "cestovateľskú bublinu".

18:05 Nemecké mesto Kolín nad Rýnom pristúpilo k nezvyčajnému opatreniu, ktorého účelom je zabezpečiť, aby tamojšie holuby nezostali v čase koronavírusovej pandémie a prázdnych ulíc bez potravy.

17:45 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu kritizoval susedné Bielorusko za nedostatočné opatrenia súvisiace so šírením nového koronavírusu. Peskov dúfa, že prístup Bieloruska nespôsobí drastický nárast počtu infikovaných. "Situácia nás znepokojuje," dodal.

17:00 Pre Európsku úniu, ktorá chce po pandémii obnoviť svoje hospodárstvo, nastal čas byť odvážny a ambiciózny, čo sa týka používania finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ. Uviedol to v stredu predseda Európskeho parlamentu David Sassoli po stretnutí s členmi kontaktnej skupiny pre viacročný finančný rámec na roky 2021 - 2027.

16:59 Svoje služby už ponúkajú aj taxikári. Po niekoľkých týždňoch môžu rozvážať klientov, avšak pri splnení prísnych hygienických opatrení. Ich dodržiavanie boli skontrolovať aj policajti. Záujem o jazdu taxíkom ale v prvý deň uvoľnenia reštrikcií nebol vysoký.

16:50 Zamestnanci a klienti infikovaného Domova sociálnych služieb v Martine budú v izolácii najmenej ďalšie dva týždne. Testovanie po 14. dňoch potvrdilo pozitívne výsledky u osemnástich ľudí.

16:44 V Belgicku sa od pondelka 11. mája znovu otvoria menšie obchody, ktoré boli zatvorené v dôsledku pandémie. Predajcovia budú musieť dodržať prísne opatrenia a zabezpečiť dostatočnú vzdialenosť medzi zákazníkmi. Oznámila to v stredu belgická premiérka Sophie Wilmesová.

16:30 Doteraz testovaní zamestnanci zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sú negatívni na nový koronavírus. Potvrdili to výsledky PCR testov, ktoré uplynulý týždeň absolvovalo takmer 300 zamestnancov ZSS. Aktuálne sa u verejných i neverejných poskytovateľov v kraji rozbieha celoplošné testovanie takzvanými rýchlotestmi. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

16:22 Minister vnútra Roman Mikulec sa má stretnúť s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou v priebehu budúceho týždňa. Hovoriť by mali o jej pripomienkach k opatreniam na hraniciach a povinnej karanténe v štátnych zariadeniach

16:20 Francúzsko sa opäť chystá otvoriť hranice pre turistov. Avizuje to tamojšia vláda, podľa ktorej by do krajiny mohli pricestovať obyvatelia štátov Schengenu a Veľkej Británie. A to aj bez absolvovania povinnej štátnej karantény. O tejto téme sme sa rozprávali so spolupracovníčkou TA3 Alenou Vrbovskou.

16:17 Vedci v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii identifikovali stovky mutácií nového vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Nikto však zatiaľ nezistil, čo to bude znamenať pre jeho šírenie medzi ľuďmi a aká efektívna by mohla byť v závislosti od toho potenciálna vakcína.

16:15 Rusko plánuje v dôsledku pandémie siahnuť hlbšie do svojho rezervného fondu, výrazne zvýšiť objem pôžičiek a odložiť niektoré väčšie projekty. Koronavírus zasiahol ruskú ekonomiku viac než sankcie západných štátov. Povedal to pre ruský denník Vedomosti minister financií Anton Siluanov.

16:10 Koronakríza spôsobí najhlbšiu recesiu v histórii Slovenska. EK predpovedá, že ekonomika klesne o 7 percent a nezamestnanosť sa výrazne zvýši. O tejto téme sme sa rozprávali s Líviou Vašákovou, vedúcou sekcie ekonomických analýz zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

16:07 Ako vyzerá doručenie pošty do DSS počas pandémie? S fotografiami sa podelila polícia na svojom Facebooku.

16:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

15:52 Matovič na Facebooku oznámil, že mestá budú k letným terasám ústretové. "Dnes som hovoril s dvomi kľúčovými ľuďmi zo samosprávy - Branislavom Trégrom, šéfom ZMOS a Richardom Rybníčkom, šéfom Únie miest," napísal premiér s tým, že obaja sľúbili maximálnu pomoc prevádzkovateľom reštaurácií a podnikov.

15:47 Košické reštaurácie a bary žiadajú vedenie mesta o odpustenie poplatkov súvisiacich s prevádzkou letných terás. Uviedol to predseda komory reštaurácií Oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice – Turizmus, Visit Košice Peter Škripko. Mesto zvažuje čiastočné úľavy.

15:40 Slovenské národné múzeum je najväčšou kultúrnou inštitúciou na Slovensku. Združuje osemnásť múzeí, ktoré po takmer dvojmesačnej karanténe otvoria svoje brány verejnosti. O tom, za akých podmienok budú prebiehajúce ale aj plánované výstavy sprístupnené, nám porozprával riaditeľ múzea Branislav Panis.

15:34 Celý rad celebrít a vedcov, vrátane speváčky Madonny, herca Roberta de Nira a skupiny laureátov Nobelových cien, vyzval na radikálnu premenu sveta po skončení koronavírusových obmedzení, nielen na "návrat k normálu". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Hollywoodske hviezdy Cate Blanchett, Jane Fonda, Marion Cotillard a Monica Bellucci pripojili svoje mená k otvorenému listu, zverejnenému vo francúzskom denníku Le Monde. Naliehajú v ňom, aby sa skoncovalo s bezuzdným konzumným spôsobom života a začalo sa s "radikálnou premenou" ekonomík tak, aby pomohli zachrániť planétu.

15:15 V Domove sociálnych služieb Dom svätého Martina v Martine potvrdilo testovanie po 14 dňoch pozitívne výsledky na ochorenie COVID-19 u siedmich zamestnancov a 11 klientov. Podľa prednostu Okresného úradu v Martine Marcela Maťovčíka zostávajú zamestnanci aj klienti DSS v karanténe ďalšie dva týždne.

"Zamestnanci ani klienti, ktorí sa v DSS momentálne nachádzajú, nevykazujú príznaky ochorenia. Ale obávam sa, že môžeme mať komplikáciu s personálom. Lebo je to už takmer mesiac, čo boli zamestnankyne odlúčené od rodín. Teda poznali len cestu do práce, v práci a na internát. Takže ideme konzultovať, čo tam urobiť a aké sú možnosti stiahnuť nejaký personál," povedal Maťovčík.

15:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

14:50 Minister vnútra Jan Hamáček poprel, že by koniec núdzového stavu mal znamenať aj koniec plošného nosenia rúšok na verejnosti, ako to tvrdil na sociálnej sieti člen Ústredného krízového štábu Roman Šmucler. "Ústredný krízový štáb neprijal žiadne rozhodnutia alebo odporúčania ohľadom ukončenia nosenia rúšok. Táto vec je v kompetencii ministerstva zdravotníctva a riadi sa jeho mimoriadnym opatrením. Nosenie rúšok nesúvisí s trvaním núdzového stavu," napísal na Twitteri Hamáček.

14:32 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Slovinsku sa za posledných 24 hodín zvýšil o tri na celkových 1448. Ochoreniu COVID-19, podľahlo v krajine 99 ľudí a 247 sa uzdravilo. V súčasnosti je v nemocniciach hospitalizovaných 53 pacientov vrátane 14 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

14:20 Šestnásť nemeckých spolkových krajín prevezme zodpovednosť za uvoľňovanie obmedzení zavedených z dôvodu pandémie nového koronavírusu, ale budú musieť rýchlo reagovať na výskyt nových prípadov nákazy. Tlačová agentúra DPA sa odvoláva na zdroje po konferenčnom telefonickom rozhovore krajinských lídrov a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

14:17 Zisk General Motors v 1. kvartáli padol o 86 % na 294 miliónov USD, čiže 271 miliónov eur. Dôvodom prudkého poklesu bola pandémia, ktorá spôsobila prudké zníženie predaja predovšetkým v Číne. V prebiehajúcom štvrťroku sa očakávajú výraznejšie negatívne vplyvy pandémie na predaj v USA.

14:15 Každý tretí Slovák má problém v prípade straty zamestnania finančne vykryť rodinu. Problém predstavuje aj nečakaná oprava auta alebo domácich spotrebičov. Na túto tému sme sa rozprávali s analytičkou Slovenskej sporiteľne Lenkou Buchlákovou.

14:10 Autoškoly môžu od 6. mája opäť fungovať a začať s výučbou vodičských kurzov pri zachovaní prísnych hygienických podmienok. Ministerstvo dopravy o tom informovalo na sociálnej sieti, odvolalo sa na opatrenie Úradu verejného zdravotníctva z 5. mája v súvislosti s ďalším otvorením obchodov a služieb vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu s pandémiou koronavírusu.

14:08 Francúzska vláda znovu upozornila Francúzov, že v čase pandémie by nemali očakávať, že toto leto budú cestovať na dovolenky ďaleko. Námestník francúzskeho ministra zahraničných vecí Jean-Baptiste Lemoyne povedal, že vonkajšie hranice európskej schengenskej zóny, v ktorej sa cestuje bez víz a ktorá zahŕňa 26 krajín, zostanú zatvorené "niekoľko týždňov, niekoľko mesiacov".

14:03 Povinnosť nosenia rúšok skončí v Česku spolu s ukončením núdzového stavu. Oznámil to na Twitteri člen Ústredného krízového štábu Roman Šmucler.

14:00 Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že jeho vláda vyhlási celoštátny smútok za vyše 25.800 mŕtvych, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19. Sánchez vystúpil v stredu v španielskom parlamente, aby požiadal o štvrté dvojtýždňové predĺženie núdzového stavu, ktorý jeho vláde umožňuje uplatňovať celoštátnu karanténu.

13:51 Každý tretí Slovák má problém finančne vykryť nečakanú opravu auta, práčky alebo zabezpečiť rodinu v čase dlhodobejšej choroby alebo náhlej straty zamestnania. V roku 2019 Slovensko skončilo v tomto meradle na nelichotivom 17-tom mieste v rámci európskej 27-mičky. Informoval o tom európsky štatistický úrad.

13:45 Vysvetlenie príčiny pôvodu a rozšírenia koronavírusu je kľúčové pre obnovenie dôvery. Povedal to minister zahraničných vecí Ivan Korčok po telefonáte so svojim čínskym náprotivkom Wang Yi-om. Ich prvý spoločný telefonát sa konal symbolicky pri 45. výročí nadviazania vzťahov medzi Čínou a Európskou úniou.

13:42 Pre Čínu nebude medzinárodné vyšetrovanie zdroja pandémie koronavírusu prioritou až dovtedy, kým nebude vírus porazený. Uviedol to v stredu čínsky vyslanec pri OSN v Ženeve. "Najvyššou prioritou je teraz, až do momentu konečného víťazstva, boj s pandémiou," povedal čínsky vyslanec Čchen Sü na virtuálnej tlačovej konferencii.

13:40 Vládou nariadené zatváranie obchodov od polovice marca v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu sa výrazne podpísalo na tržbách obchodníkov. Tie v maloobchode v marci síce medziročne poklesli iba o 3 a pol percenta, avšak ťahali ich výhradne supermarkety a hypermarkety, ktoré vykázali medziročný rast tržieb o takmer 13 %.

13:35 Pozrite si krátky brífing štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Jána Oravca. Hovoril o firmách vo výstavníctve, ktoré sú taktiež zasiahnuté koronakrízou.

13:32 V máloktorých témach ohľadom uvoľňovania bezpečnostných opatrení majú štáty Európskej únie tak rozdielne názory ako pri otváraní škôl. Zatiaľ čo Rakúsko je za, v Taliansku budú zatvorené do jesene. Slovensko sa na postupe ešte nedohodlo. Odborníci považujú otváranie škôl za indikátor vývoja nákazy.

13:30 V Martine otvorili po vyše dvoch mesiacoch prvú škôlku. Zatiaľ slúži len pre deti zdravotníkov univerzitnej nemocnice. Pre spustenie zariadenia musela radnica podstúpiť náročný proces. Kapacita škôlky je tak výrazne obmedzená.

13:29 Pozrite si tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca, na ktorej reagoval na otvorený list verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o pochybnom konaní na hraniciach a umiestňovaní ľudí do štátnej karantény.

13:25 Ak by Belgicko nebolo od 14. marca zaviedlo prísne karanténne obmedzenia, v súčasnosti by krajina evidovala v spojitosti s ochorením COVID-19 viac ako 100.000 mŕtvych. K týmto údajom sa dopracovali akademici na základe viacnásobného modelovania šírenia vírusu. Tvrdia, že ak by úrady neboli ochranné opatrenia zaviedli už 14. marca, šírenie nákazy by sa vymklo akejkoľvek kontrole.

V Belgicku zaznamenali už 8339 úmrtí spojených s Covidom-19.

13:14 Mikulec si podľa svojich slov uvedomuje, že štátna karanténa nie je príjemným zážitkom. "Predstavte si, že by sme tých ľudí nezachytili práve vďaka karanténe, Slovensko by zrejme nebolo na prvom mieste v rebríčku najnižšieho počtu nakazených a úmrtí," poznamenal. Situáciu v centrách podľa Mikulca neustále sledujú a v rámci možností sa snažia naplniť všetky potreby i želania repatriantov.

13:08 Obavy verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej v súvislosti s umiestňovaním repatriantov do povinnej karantény v zariadeniach určených ministerstvom vnútra nie sú opodstatnené. Na tlačovej besede to povedal minister vnútra Roman Mikulec. Zároveň upozornil na nízky počet ľudí na Slovensku, ktorí sú nakazení koronavírusom. Čísla podľa neho dokazujú, že opatrenie je efektívne a účinné.

12:48 Igor Matovič zverejnil na Facebooku nový rebríček krajín podľa počtu úmrtí na COVID-19, v ktorom figuruje Slovensko na prvej priečke.

12:46 Dezinformácia tvrdí, že na COVID-19 má účinkovať čaj z mäty priepornej, ktorý vraj obsahuje látku posilňujúcu imunitu.

12:42 Kybernetickí špióni napojení na štáty sa zameriavajú na zdravotnícky sektor a snažia sa okrem iného získať informácie o COVID-19 a výskume vakcíny proti nemu. V spoločnom vyhlásení pred tým varujú americké a britské orgány pre kybernetickú bezpečnosť. Britské zdroje zaznamenali rozsiahlu aktivitu, ale nepredpokladajú, že by zatiaľ došlo ku krádeži dát.

12:40 Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch Cchuej Tchien-kchaj vyzval amerických politikov, aby ukončili hru o obviňovaní Číny a sústredili sa na riešenie pandémie, ktorá zabila viac ako 70.000 Američanov. Podľa veľvyslanca Čína poskytla informácie USA v čo najskoršom možnom čase a podporuje ich boj proti COVID-19.

12:35 Minister školstva Branislav Gröhling pripravuje možnosť otvorenia prvých a druhých ročníkov ZŠ ešte v júni, počas posledných dvoch týždňov mesiaca.

12:20 Používanie elektronických náramkov ako alternatívy povinnej štátnej karantény by bolo v rozpore so samotným dôvodom karantény. Uviedol to hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Rezort spravodlivosti navyše disponuje výrazne menším počtom náramkov ako je repatriantov.

12:18 Slovenské národné stredisko pre ľudské práva upozorňuje na nedostatočnú ochranu práva na zdravie počas pandémie. "Nemocnice musia popri globálnej pandémii zvládať aj nedostatok personálnych kapacít či ochranných pomôcok a za pochodu zavádzajú opatrenia na ochranu pacientov a pacientiek s inými diagnózami," uvádza inštitúcia.

11:58 Od dnes môžu reštaurácie otvoriť svoje letné terasy. O tom, ako to vyzeralo v centre Bratislavy nám porozprával kolega Jožo Šivák. V reportáži sa rozprával s majiteľom reštaurácie Jánom Schmuckerom.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:55 Imunita voči koronavírusu medzi obyvateľmi Českej republiky je zatiaľ nízka a buduje sa pomaly, imúnnych nie je viac ako 4-5 percent celkovej populácie, uviedlo české ministerstvo zdravotníctva na internetovej stránke venovanej koronavírusu.

Cieľom štúdie ministerstva bolo zistiť, aká veľká časť populácie sa už s vírusom stretla a má vybudovanú imunitu. Autori pri skúmaní využívali testy na zistenie protilátok v tele, epidemiologicky reprezentatívnu vzorku obyvateľstva a dotazníky, uvádza prezentácia k výsledkom štúdie, zverejnená na internetovej stránke ministerstva.

Autori uvádzajú, že podiel ľudí s bezpríznakovým priebehom je asi 27-38 percent.

11:43 Európska komisia očakáva, že slovenská ekonomika sa pre pandémiu v roku 2020 dostane do hlbokej recesie. Dôvodom bude prepad súkromnej spotreby, investícií a obchodu. Vyplýva to z jarných ekonomických prognóz EÚ, ktoré v stredu zverejnila eurokomisia.

11:40 Chorvátsko otvorí pobrežie turistom - leto však bude iné ako pred pandémiou, oznámil hlavný chorvátsky epidemiológ Krunoslav Capak. "Určite budeme môcť navštíviť pobrežie. Nemôžem sa už dočkať, kedy pôjdem k moru. Tento rok však pláže nebudú plné turistov," povedal Capak. "Miestna polícia a úrady, prevádzkovatelia pláží a hotelov budú musieť zabezpečiť, aby slnečníky neboli jeden vedľa druhého, pretože vírus je stále vo vzduchu," dodal Capak.

11:25 Pandémia pripravila v Latinskej Amerike a karibskej oblasti o život už viac než 15.000 ľudí. Vyplýva to z najnovšej správy poskytnutej miestnymi zdravotníckymi úradmi, ktoré tvrdia, že celkovo bolo v tomto regióne zaznamenaných viac než 282.000 prípadov choroby COVID-19. Najviac postihnutá je Brazília, kde ochoreniu podľahlo už vyše 8000 ľudí a takmer 115.000 je nakazených.

11:20 Nemocnice v Peru sú zúfalé. Pre nedostatok záchranných pomôcok im zomierajú pacienti. Lekári prosia o pomoc. Situáciu sami nedokážu zvládnuť. Medzi nakazenými je aj zdravotnícky personál.

11:02 Žiaci posledných ročníkov stredných škôl v čínskom meste Wu-chan sa vrátili v stredu do škôl po prvýkrát od uzavretia mesta koncom januára v dôsledku pandémie koronavírusu. Školy sa zatiaľ otvorili len pre najstarších študentov, ktorí majú tento rok absolvovať záverečné skúšky. Kedy sa budú môcť do lavíc vrátiť mladší žiaci, jasné nie je.

10:55 Život na Slovensku sa pomaly vracia do normálu. Uvoľňovanie opatrení sa zrýchľuje, aká by ale mohla by prípadná druhá vlna nákazy? Čo nás čaká a na čo sa máme pripraviť? V Štúdiu TA3 nám na tieto otázky odpovedal epidemiológ Vladimír Krčméry.

10:48 Autoškoly môžu od stredy až do odvolania opäť začať vyučovať. Podmienkou je však zachovanie prísnych hygienických opatrení. Informuje o tom ministerstvo dopravy na sociálnej sieti.

10:28 Počet potvrdených prípadov nákazy v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10.559 na celkových 165.929. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 1537 ľudí a 21.327 sa uzdravilo.

10:22 Nezamestnanosť v Česku sa v apríli síce zvýšila, ale jej nárast nebol vzhľadom na koronakrízu nijako výrazný. Miera nezamestnanosti dosiahla na konci apríla 3,4 % po 3 % na konci marca

10:15 Akciový trh v USA v utorok posilnil. Obmedzenia ekonomiky a karanténne opatrenia postupne uvoľňujú ďalšie krajiny. To prispieva k optimizmu, že svetové hospodárstvo po historickom prepade nastúpi na cestu zotavovania. Za podstatnú časť ziskov zodpovedali technologické a zdravotnícke tituly. V raste pokračovali aj ceny ropy.

10:07 Správa štátnych hmotných rezerv SR pri nákupe zdravotníckych pomôcok za viac ako 12 miliónov eur, ktoré mala dodať spoločnosť Lacorp, postupovala v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Informoval o tom Úrad pre verejné obstarávanie.

10:04 V Česku evidujú 7899 prípadov nákazy, za uplynulý deň pribudlo 77 pozitívnych prípadov. Laboratória prvýkrát uskutočnili viac než 9 000 testov. Pribudli štyri obete, celkovo ochoreniu COVID-19 podľahlo 258 ľudí.

10:02 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 10. hodine.

10:00 Doktor Anthony Fauci, uznávaný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu, uviedol pre vedecký časopis National Geographic, že je nepravdepodobné, že pandémia sa nejakým spôsobom začala v čínskom laboratóriu.

9:50 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 487 na 13.184. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Ochoreniu podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 11 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 327.

9:48 Na okresných úradoch ministerstva vnútra už v plnom rozsahu fungujú podateľne, overovanie listín, agendy na úseku živnostenského podnikania, cestnej dopravy, pozemných komunikácií a tiež katastra nehnuteľností. Podpisy osvedčujú po telefonicky dohodnutom stretnutí.

9:45 Počet prípadov nákazy v Maďarsku stúpol o desať na 3111, vyplýva z údajov krízového štábu. Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších desať pacientov s chronickými ochoreniami a obetí pandémie koronavírusu je už celkovo 373.

9:41 Hodnota kĺzavého mediánu je stále na hodnote štyri. Z nových prípadov potvrdili tri v Žilinskom kraji. Zhodne po dva nové prípady pribudli v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji a jeden prípad zaznamenali v Prešovskom kraji.

kraje-streda_ac1100ae-6a05-3881.png

9:37 Máme 37 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho štyria sú na JIS a na pľúcnej ventilácii dvaja.

9:35 Za uplynulý deň máme ďalších 21 vyliečených pacientov, spolu už 762.

9:30 Na Slovensku pribudlo osem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 429 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 742 testov, celkovo už 104 606.

Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Obetí je stále 25. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 "Či na Slovensku budeme mať druhú vlnu, záleží len a len od našej spoločnej schopnosti uniesť zodpovednosť," napísal na Facebooku premiér Igor Matovič.

9:20 V marci sa vo vývoji tržieb vo vnútornom obchode prejavil vplyv mimoriadnej situácie. Tržby sa zvýšili hlavne v maloobchode v nešpecializovaných predajniach, predovšetkým vplyvom vyšších tržieb za predaj potravín, nápojov, tabaku a tlače. Naopak, najvýraznejší negatívny dosah bol v činnostiach ubytovacích služieb a v predaji a oprave motorových vozidiel. Informoval o tom Štatistický úrad

9:10 Pre ochranu pred koronavírusom by všetci ľudia mali mať doma tekuté mydlo a čistiaci prostriedok na umývanie domácnosti. "Môžeme využiť aj rôzne prírodné čistiace prostriedky, napríklad na báze esenciálnych olejov. Nie je potrebné mydlo s dezinfekčnou prísadou ani žiadna agresívna dezinfekcia v rámci vnútorného prostredia domácnosti," hovorí Jaroslava Brňová z oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Fakultnej nemocnice Trnava.

9:05 Vedcom by v boji proti ochoreniu COVID-19 mohli pomôcť lamy. Naznačuje to štúdia odborníkov z University of Texas at Austin, amerického Národného zdravotníckeho inštitútu a univerzity v belgickom Gente, podľa ktorých majú tieto zvieratá protilátky s potenciálom zabrániť koronavírusu pred infikovaním buniek.

Pri výskume vedci spojili dve kópie špeciálneho druhu protilátky z lamy, ktoré použili na vytvorenie novej protilátky. Tá sa pevne viaže na kľúčový S-proteín, vďaka ktorému sa môže koronavírus dostať do hostiteľských buniek. Prvotné testy naznačujú, že protilátka bráni vírusom, ktoré vykazujú daný proteín, v infikovaní buniek v bunkovej kultúre.

8:40 Trump pripustil, že niektorých ľudí to hlboko zasiahne.

8:20 Svetová zdravotnícka organizácia však varuje pred predčasnou eufóriou.

8:00 Kolumbijský prezident Iván Duque oznámil, že Kolumbia predĺži povinnú karanténu do 25. mája. Krajina bude zároveň pokračovať v postupnom oživovaní hospodárstva. Povinná karanténa začala v Kolumbii platiť 24. marca a jej platnosť mala skončiť 11. mája.

Táto juhoamerická krajina zaznamenala viac ako 8600 prípadov nákazy a 378 osôb ochoreniu COVID-19 podľahlo. Vláda už oznámila postupné otváranie niektorých oblastí hospodárstva vrátane textilného a spracovateľského priemyslu.

7:40 Dočkali sme sa ďalšieho uvoľnenia prísnych opatrení. Čo všetko sa vracia?

7:20 Peruánsky prezident Martín Vizcarra oznámil, že počet potvrdených prípadov nákazy v krajine dosiahol 51.189, čo je druhý najvyšší počet v oblasti Latinskej Ameriky po Brazílii. V pondelok v Peru registrovali 47,372 prípadov. Ochoreniu COVID-19, ktoré je koronavírusom spôsobené, podľahlo v tejto krajine viac ako 1400 ľudí.

7:00 Južná Kórea ohlásila dva nové prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a jedno úmrtie. Oba nové prípady zistili počas testovania na letiskách a v krajine nezaznamenali žiadne lokálne prípady nákazy. Počty prípadov privezených zo zahraničia poklesli po tom, ako úrady posilnili kontroly na hraniciach, na základe čoho musia všetci pasažieri prichádzajúci zo zahraničia podstúpiť dvojdňovú karanténu.

Keďže šírenie ochorenia sa spomaľuje, vláda v Soule sa rozhodla od stredy uvoľniť prísne nariadenia v oblasti kontaktu medzi ľuďmi a pripravuje sa aj na otvorenie škôl.

6:40 Podľa vedcov by to mohlo pomôcť pri vývoji liečby ochorenia COVID-19.

6:20 Dnes sa otvára väčšina obchodov, fungovať budú aj letné terasy, kaderníctva či taxislužby. Čo to znamená pre podnikateľov, ktorí museli niekoľko týždňov vydržať prísne karanténne opatrenia? O tom sme sa rozprávali s Petrom Serinom.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok