V boji proti vírusu môžu pomôcť lamy. Majú špeciálnu protilátku

TA3 SITA
6.5.2020 10:34

Vedcom by v boji proti ochoreniu COVID-19 mohli pomôcť lamy. Naznačuje to štúdia odborníkov z University of Texas at Austin, amerického Národného zdravotníckeho inštitútu a univerzity v belgickom Gente, podľa ktorých majú tieto párnokopytníky protilátky s potenciálom zabrániť koronavírusu pred infikovaním buniek.

V boji proti vírusu môžu pomôcť lamy. Majú špeciálnu protilátku
SITA/AP (ilu)

Spojili dve kópie

Pri výskume, ktorého výsledky vyšli v odbornom časopise Cell, vedci spojili dve kópie špeciálneho druhu protilátky z lamy, ktoré použili na vytvorenie novej protilátky. Tá sa pevne viaže na kľúčový S-proteín (spike protein), vďaka ktorému sa môže koronavírus dostať do hostiteľských buniek. Prvotné testy naznačujú, že protilátka bráni vírusom, ktoré vykazujú daný proteín, v infikovaní buniek v bunkovej kultúre.

"Je to jedna z prvých známych protilátok, ktoré neutralizujú vírus SARS-CoV-2," uviedol jeden z vedúcich autorov štúdie Jason McLellan, ktorý na UT Austin pôsobí ako docent molekulárnej biológie. Vedcov k testovaniu protilátok inšpirovala štvorročná lama Winter, ktorá žije na farme v Belgicku. V roku 2016 sa zúčastnila na výskume, počas ktorého experti skúmali jej protilátky na vírusoch, ktoré spôsobujú ochorenia SARS (SARS-CoV-1) a MERS (MERS-CoV).

Vtedy jej v priebehu šiestich týždňov vstrekovali S-proteíny z daných vírusov a následne vzali vzorku krvi a izolovali protilátky, ktoré sa viazali na každú verziu daného proteínu. Jedna z nich, ktorú pomenovali VHH-72, vykazovala naozajstný potenciál v zastavení SARS-CoV-1 pred infikovaním buniek v kultúre.

Mesiac alebo dva pred infekciou

Keďže v tom čase nebola liečba koronavírusov taká potrebná, bol to len bežný výskum, vysvetlil spoluautor štúdie Daniel Wrapp. S príchodom súčasnej pandémie však výskumníci začali uvažovať, či by sa daná protilátka účinná pri víruse ochorenia SARS dala použiť aj pri víruse SARS-CoV-2. Pri testovaní zistili, že aj v tomto prípade sa viaže na S-proteín, no slabo. V snahe urobiť protilátku účinnejšou preto spojili dve jej kópie, ktoré následne v bunkovej kultúre neutralizovali vírusy s S-proteínom zo SARS-CoV-2. Je to prvá známa protilátka, ktorá neutralizuje aj vírus spôsobujúci SARS aj zmienený nový koronavírus.

Vedecký tím sa v súčasnosti pripravuje na predklinické štúdie na zvieratách, ako sú škrečky a primáty. Neskôr by protilátku chceli otestovať na ľuďoch s cieľom vyvinúť liečbu, ktorá by mohla pomôcť ľuďom krátko po infekcii. "Aby vakcíny poskytli ochranu, musia sa dať mesiac alebo dva pred infekciou. U protilátkových terapií dávate niekomu priamo ochranné protilátky a tak, okamžite po liečbe, môže byť chránený. Protilátky by sa dali použiť aj na liečenie niekoho, kto je už chorý, aby sa zmiernila závažnosť ochorenia," vysvetlil McLellan. T

akáto forma liečby by mohla pomôcť napríklad zraniteľným skupinám, ako sú napríklad seniori, či zdravotníkom a ďalším osobám čeliacim zvýšenému riziku vystavenia vírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok