Premiéra by mali stíhať, tvrdí Raši. Absurdné, reagoval Matovič

TA3 TASR
9.4.2020 14:30

Poslanec Smeru Richard Raši tvrdí, že premiér Igor Matovič by mal byť trestne stíhaný za ohrozenie zdravia občanov pre neskoré vyhlásenie karantény osád pri Krompachoch. Matovič reagoval tým, že chybu spravila už bývalá vláda a súčasný kabinet konal okamžite. Rašiho označil za blázna a jeho stanovisko za absurdné.

Premiéra by mali stíhať, tvrdí Raši. Absurdné, reagoval Matovič
SITA/NR SR

Mali karanténu vyhlásiť okamžite?

Raši zdôraznil, že karanténa mala byť v osadách vyhlásená okamžite. Podotkol, že zásadné informácie o nákaze mal premiér zrejme už v utorok, pričom karanténu vyhlásil až vo štvrtok večer. Uviedol, že v tejto veci by mal prokurátor začať konať ex offo. Poukázal pri tom na trestný zákon. "Všetci, čo mali konať a nekonali, a premiér sám na prvom mieste, ohrozovali zdravie a životy Krompašanov," dodal na sociálnej sieti s tým, že pre Matoviča by malo byť prvoradé zdravie obyvateľov, nie politický marketing.

Matovič reagoval tým, že ešte expremiér Peter Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková rozhodli, že Rómov, vracajúcich sa z ohnísk nákazy v Európy, nemusia testovať a že nemusia isť do štátnej karantény. Za ten čas podľa jeho slov mohli nakaziť množstvo ďalších ľudí. "My sme ich odhalili, okamžite sme zaviedli karanténu a blázon Raši obviňuje nás a nie páchateľov verejného ohrozenia zdravia - Pellegriniho a Sakovú. Absurdné," uviedol.

Kritika aj od koaličného poslanca

Ku kritike sa pridal aj poslanec koaličných Za ľudí Vladimír Ledecký. Uviedol, že nedokáže stráviť predstavu o rómskej osade obtiahnutej páskou a stráženej vojakmi. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti. Zdôraznil, že problém ľudí v osadách sa dotýka všetkých.

"Zaspali sme. Nekonali sme vopred, aj keď sme vedeli, čo sa môže stať a zákonite sa stane," naznačil. V súčasnosti začínajú mať osady podľa neho vážny problém. Poslanec však dúfa, že nie je neskoro, a vyzýva na činy. Myslí si, že ak sa teraz pomôže ľuďom v osadách, pomôže sa tým všetkým. "Je potrebné zintenzívniť testovanie, zabezpečiť dôstojnú karanténu, vyslať kvalitnú asistenciu, posilniť modernú intervenciu," vymenúva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok