Vyhlásili núdzový stav, najväčší zamestnávateľ v SR končí výrobu

TA3 TASR SITA
15.3.2020 19:25

Aj keď na Slovensku začínajú platiť ešte prísnejšie opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Nakazených sú už desiatky. Život v našej krajine bude od pondelka úplne iný. Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:15 Hoci sú takmer všetky masové podujatia v Európe zrušené či presunuté na neurčito, polmaratón v meste Bath na juhozápade Anglicka to neovplyvnilo. Šéf pretekov Andrew Taylor uviedol, že od kompetentných nedostal žiadne odporúčania a preto podujatie nezrušil.

23:30 Česká vláda zakázala od nedeľňajšej polnoci voľný pohyb ľudí v celej Českej republike. Opatrenie bude platiť do 24. marca s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nového druhu koronavírusu. Výnimkou budú cesty do zamestnania alebo nevyhnutné nákupy. Po rokovaní vlády o zavedení celoštátnej karantény to večer oznámil premiér Andrej Babiš.

22:30 Núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda SR na svojom mimoriadnom nedeľnom rokovaní v súvislosti s novým koronavírusom, sa dotkne 22 zdravotníckych zariadení po celom Slovensku. Platiť bude od pondelka 16. marca od 6.00 h.

22:25 Deti v Českej republike, kde podobne ako v mnohých iných krajinách v súvislosti s epidémiou koronavírusu zatvorili školy, sa budú od pondelka učiť prostredníctvom televízie. Každý všedný deň vyhradí Česká televízia na programe ČT2 celé doobedie vyučovaniu pre žiakov prvého stupňa základných škôl, a okrem toho bude dva dni v týždni poobede pripravovať aj starších žiakov na prijímačky na stredné školy. Vždy v utorok bude na programe český jazyk a vo štvrtok matematika.

22:10 Automobilka Volkswagen Slovakia sa v koordinácii s koncernom pripravuje na prerušenie výroby do odvolania. Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov spoločnosti na Slovensku – v Bratislave, Martine a Stupave. Informáciu, ktorú po mimoriadnom rokovaní vlády prezentoval premiér Peter Pellegrini, potvrdila hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

21:30 Mesto Košice vyzýva cestujúcich, aby od pondelka v prostriedkoch košickej MHD nosili rúška, prípadne šatky, šály alebo iné podobné účinné ochranné pomôcky, ktoré môžu zamedziť prenos nového koronavírusu na iných cestujúcich alebo vodiča. V nedeľu o tom v koordinácii s ďalšími krajskými mestami rozhodol krízový štáb mesta.

21:15 Francúzsko zaznamenalo v nedeľu 29 ďalších prípadov úmrtia na ochorenie COVID-19. Ide o najväčší jednodňový nárast v tejto krajine od vypuknutia pandémie. Celkovo vo Francúzsku podľahlo tomuto vírusovému ochoreniu už 120 ľudí.

21:10 Bratislava je ďalším mestom, ktoré reaguje na šírenie nového koronavírusu sprísnením podmienok prepravy v mestskej hromadnej doprave. Od pondelka budú musieť cestujúci mať na sebe ochranné rúško, prípadne si iným spôsobom budú musieť zakrývať nos a ústa. Informáciu a rozhodnutí primátora Bratislavy Matúša Valla zverejnil Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti.

21:00 Netradičný spôsob, ako upozorniť nezodpovedných ľudí, aby sa nezdržiavali vo väčších počtoch na verejných priestranstvách, zvolili v Španielsku.

20:30 Pápež František napriek karanténe, ktorá v súvislosti s chorobou COVID-19 platí v Taliansku, navštívil v nedeľu dva rímske kostoly, pričom sa v jednom z nich modlil za ukončenie globálnej pandémie a jej obete.

20:15 Grécko v nedeľu potvrdilo štvrté úmrtie v krajine v dôsledku nového koronavírusu. Do nedele bolo v Grécku potvrdených 331 prípadov nákazy.

20:10 Zasadnutie Ústredného krízového štábu SR sa uskutoční v pondelok 16. marca o 14.00 h v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave. Vstup pre novinárov bude umožnený o 15.00 h z Leškovej ulice. Pri vstupe do objektu úradu bude každému novinárovi odmeraná teplota a bez rúška nebude novinárovi povolený vstup.

20:00 Pozrite si aj tlačovú besedu po mimoriadnom rokovaní vlády. Premiér Peter Pellegrini informoval o nových nakazených pacientoch a avizoval sprísnenie doterajších opatrení.

19:50 V Česku potvrdili koronavírus u 253 ľudí. Aktualizované údaje platné k 18.00 h SEČ zverejnilo na svojom webe české ministerstvo zdravotníctva. Za jeden deň tak pribudlo v krajine 64 prípadov nákazy. Informovala o tom televízia ČT24.

19:22 Ľuďom, ktorí nebudú chránení rúškom ani šatkou, zrejme neumožnia využívať hromadnú dopravu a tento príkaz sa možno rozšíri aj na návštevy obchodov, ktoré zostanú otvorené. Vláda prijala ďalšie zásadné rozhodnutie - vyhlasuje núdzový stav, ukladá pracovnú povinnosť pre ľudí v zdravotníctve a zakazuje právo na štrajk. “Ide o preventívne opatrenie,” zdôraznil premiér. Viac sa dozvieme po pondelňajšom rokovaní krízového štábu.

19:20 Veľa Slovákov je stále v zahraničí. MZV pripraví spôsoby, ako ich dostať do našej krajiny. Pôjde o autobusy, vo výnimočných prípadoch aj o leteckú prepravu.

Slováci, ktorí sa skupinovo vracajú z postihnutých oblastí, budú v povinnej karanténe v špecializovaných zariadeniach.

Rómom zabezpečia neobmedzený prístup k pitnej vode. V osadách totiž hrozí riziko nekontrolovateľného šírenia nákazy.

19:15 Podľa premiéra sa ukázalo, že Slovensko urobilo správne, keď dostatočne skoro zaviadlo prísne opatrania, to však nestačí. Vláda preto od zajtra od šiestej zatvára všetky obchody okrem potravín, drogérie, lekární, obchodov so zdravotníckymi pomôckami, stravovacích zariadení a ďalších prevádzok.

Život neohrozujúce oparačné zákroky sa odkladajú, všetky kapacity štátnych aj súkromných nemocníc sa presúvajú na boj s koronavírusom.

19:10 Na tlačovú besedu prišiel končiaci premiér aj s členmi svojho kabinetu, ministri mali nasadené ruška. Slovensko má spolu 61 pozitívnych pacientov, nových prípadov je teda až 17. V Trenčíne ide o päť prípadov, Trnava jeden prípad, v Martine jeden prípad, Nové Zámky tak isto jeden prípad, v Bratislave až päť prípadov, v Banskej Bystrici jeden prípad a v Nitre sú tri nové prípady.

19:00 Na Slovensku stúpol počet nakazených koronavírusom na 61, potvrdil to premiér Peter Pellegrini po mimoriadnom rokovaní vlády.

18:35 Taliansko v nedeľu informovalo, že za uplynulých 24 hodín zomrel na následky ochorenia COVID-19 rekordne vysoký počet ľudí, a síce 368.

18:20 Európska komisia obmedzila vývoz ochranných rúšok a iného ochranného lekárskeho vybavenia v snahe zabezpečiť dostatok vlastných zásob zdravotného materiálu v rámci boja proti pandémii koronavírusu.

"Prijali sme schému pre vývozné povolenia na ochranné prostriedky. Znamená to, že takýto zdravotnícky tovar sa môže vyvážať do krajín mimo EÚ iba s výslovným povolením vlád členských krajín EÚ," upozornila šéfka EK Ursula von der Leyenová prostredníctvom videoodkazu na svojom účte na Twitteri.

18:05 Ak kvôli koronavírusu a vyhláseniu mimoriadnej situácie zmeškáte riadny termín technickej a emisnej kontroly vozidla, pokutu vám mimoriadne odpustia.

18:00 Budúci týždeň by sme na Slovensku mohli mať 30 miliónov chirurgických rúšok. Mali by stačiť pre celé Slovensko, nielen pre orgány krízového riadenia. Počas prestávky nedeľňajšieho rokovania vlády to uviedol predseda Správy Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura.

17:45 V Británii zomrelo na vírusové ochorenie COVID-19 ďalších 14 ľudí. Ide o najväčší nárast v rámci 24-hodinového časového úseku, informovala v nedeľu spravodajská stanica Sky News.

17:30 Slovinsko zastaví hromadnú dopravu v krajine v snahe predísť šíreniu nového typu koronavírusu. Nariadenie začne platiť v nedeľu o polnoci. Aktuálne sa počet nakazených v krajine zvýšil na 219.

17:20 Náročné obdobie očakávajú aj reštaurácie a hotely. Rozhodnutím krízového štábu zatvoriť lyžiarske strediská a wellness centrá príde cestovný ruch o výrazný zisk. Asociácia hotelov a reštaurácií pripúšťa, že malé podniky budú musieť pravdepodobne prepúšťať zamestnancov.

17:05 Banskobystrický samosprávny kraj pristupuje od pondelka 16. marca až do odvolania k ďalším opatreniam, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Na autobusoch všetkých prímestských liniek v kraji pribudnú letáky s odporúčaním používať ochranné prostriedky a zakázané bude sedieť na sedadlách v prvom rade za vodičom. Informoval o tom v nedeľu BBSK na sociálnej sieti.

16:40 V súvislosti s výskytom nového koronavírusu u mestského poslanca v Giraltovciach zasadal vo Svidníku okresný krízový štáb. Podľa jeho predsedu Jozefa Baslára na prípadný zvýšený počet chorých sa pripravuje nemocnica i radnica.

"Prvotný kontakt s chorým malo 58 ľudí. Všetci sú v karanténe. Zatvorený je aj Mestský úrad v Giraltovciach. Rovnako bude pre verejnosť zatvorený i Mestský úrad vo Svidníku. Máme ohlásené, že firma vo Vyšnom Orlíku začala šiť od soboty rúška s dennou kapacitou 6000 kusov. Pomôže nám to aj v okrese, keďže budú prednostne dodávané nemocniciam, úradom, prevádzkam a, samozrejme, aj obyvateľom na predaj," uviedol Baslár.

15:45 Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír prostredníctvom sociálnej siete žiada vládu, aby uzatvorili bratislavskú fabriku Volkswagen. Podľa jeho slov sa zamestnanci cítia ohrození.

15:30 Počet úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu, respektíve ochorenia COVID-19, už na celom svete presiahol číslo 6000. Novým koronavírusom sa dosiaľ nakazilo 159.844 ľudí.

15:27 Košickí mestskí policajti zistili porušenie opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, týkajúceho sa zatvorenia barov, zábavných podnikov a ďalších prevádzok v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Informoval o tom na svojom facebookovom profile primátor Košíc Jaroslav Polaček. Šesť z nich bolo otvorených v mestskej časti Košice-Staré Mesto a po jednej v MČ Dargovských hrdinov a v MČ Nad jazerom.

15:08 V Maďarsku zomrel prvý pacient na ochorenie COVID-19. Ide o 75-ročného muža, ktorý zomrel na zápal pľúc po prevoze do budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava, kde zistili u neho aj nákazu koronavírusom.

15:04 Nové údaje z Francúzska, kde v posledných dňoch strmo stúpa počet potvrdených nakazení koronavírusom, čiastočne spochybňujú doterajšie štatistiky, podľa ktorých sú novým koronavírusom ohrození najmä tí najstarší, a ľuďom v mladšom či strednom veku by nemali hroziť vážnejšie komplikácie.

14:40 Výsledky testov u košických policajtov nový koronavírus nepotvrdili. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová, počas tohto týždňa sa nový koronavírus potvrdil u ženy, ktorá pracuje ako sekretárka na jednom z košických policajných obvodných oddelení. Jeho zamestnanci preto podstúpili testy.

13:51 Od štvrtka do piatka sa mohlo na územie Slovenskej republiky vrátiť viac ako 20.000 ľudí. Vyplýva to z dát Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

13:37 Pozrite si aj celú reláciu V politike, v ktorej sme dnes s viacerými hosťami diskutovali o novom koronavíruse, ale aj o zložení budúcej vlády.

13:23 Po zdravotníkoch v prvej línii zápasia s nedostatkom ochranných pomôcok aj lekárnici. Začínajú im tiež chýbať dezinfekčné prostriedky a v niektorých prípadoch lekárnikom hrozí aj personálny kolaps, ktorý môže ovplyvniť dostupnosť lekárnickej starostlivosti. V tlačovej správe o tom informovala Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku.

13:21 V dôsledku ďalšieho šírenia nového typu koronavírusu česká vláda pravdepodobne vyhlási karanténu pre celé Česko. Vo vysielaní televízie Prima to vyhlásil český premiér Andrej Babiš. Krátko predpoludním sa totiž zvýšil počet nakazených v krajine na 231.

13:03 Slovensko by malo vyčleniť prostriedky na pomoc firmám, ktoré trpia obmedzeniami v dôsledku koronavírusu. Zhodli sa na tom v našej relácii strany budúcej koalície zloženej z OĽANO, SaS, hnutia Sme rodina a strany Za ľudí, ktoré pripravujú opatrenia aj na pomoc ľuďom. Na zmiernenie dosahov v súvislosti s vírusom by sa mohli využiť aj eurofondy, ktoré by mali prepadnúť, či oddialenie platenia odvodov.

12:36 Vo Fakultnej nemocnici v Trnave bol na oddelení infektológie hospitalizovaný mladý muž s potvrdeným koronavírusom Covid-19. Pacient má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, je v stabilizovanom stave a bude po dohovore s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave prevezený do Bratislavy. Nemocnica o novom prípade informovala na sociálnej sieti. Ide o jeden z desiatich nových prípadov, ktoré boli dnes do 11:00 potvrdené na Slovensku.

12:27 Od pondelka zavádza povinné rúška vo verejnej hromadnej doprave aj Banská Bystrica. Vstup budú mať povolený len cestujúci, ktorí sa budú chrániť rúškom, prípadne šálom, šatkou alebo inou vhodnou alternatívou. Informoval o tom banskobystrický magistrát po zasadnutí krízového štábu mesta v súvislosti so situáciou šírenia nákazy novým koronavírusom.

11:51 Zástupcovia novej koalície diskutujú v TA3 o koronavíruse. Veronika Remišová žiada vytvorenie špeciálneho fondu na riešenie krízovej situácie, spolu s Borisom Kollárom, Richardom Sulíkom i Eduardom Hegerom vyzývajú ľudí k tomu, aby nepodceňovali situáciu a chránili seba aj ostatných.

11:23 "Všetky opatrenia zatiaľ platia 14 dní, mnohé budeme musieť prehodnotiť, niektoré môžeme predĺžiť alebo sprísniť," uviedol premiér v relácii V politike. Oznámil tiež, že testy na koronavírus budú od pondelka prebiehať aj v Banskej Bystrici a v Košiciach.

11:14 Podľa Petra Pellegriniho by od utorka malo byť k dispozícii 25.000 rúšok, ktoré majú byť na viacero použití. V relácii V politike uviedol, že uvažujú aj o úplnom uzavretí všetkých slovenských hraníc.

11:13 Potvrdené prípady boli riešené podľa ministerstva zdravotníctva v Trenčíne, Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a v Martine. Celkový počet negatívnych výsledkov testov je aktuálne 1204.

11:02 Premiér Peter Pellegrini v našej relácii V politike potvrdil desať nových prípadov, počet nakazených tak stúpol na 54.

10:47 Mestská autobusová doprava v Trnave bude od pondelka až do odvolania jazdiť kvôli koronavírusu ako cez víkend. Zároveň platí zákaz vstupu do autobusov mestskej dopravy bez použitia rúška, prípadne šatky, šálu alebo inej vhodnej alternatívy. Radnica odporúča tiež použitie ochranných rukavíc.

10:44 Železničná spoločnosť Slovensko od nedele vyraďuje z vlakov reštauračné vozne. Chce tak ochrániť cestujúcich i zamestnancov a spomaliť šírenie nového koronavírusu. Opatrenie platí až do odvolania.

10:31 Prvý potvrdený prípad ochorenia koronavírus v Prešovskom kraji zaznamenali v sobotu v meste Giraltovce. Pozitívne testovaným bol poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý mal byť v období jarných prázdnin na lyžovačke v Rakúsku. Keďže začiatkom tohto týždňa sa zúčastnil aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva, mestský úrad ostane od pondelka zatvorený. Väčšina jeho pracovníkov a poslancov, ktorí prišli s infikovaným do kontaktu, totiž musí ostať v domácej karanténe.

10:08 Celosvetová pandémia spôsobená šírením koronavírusu ovplyvnila i pripravovaný hokejový šampionát hráčov do 18 rokov prvej divízie, skupiny A. Ten sa mal konať v polovici apríla tohto roku v Spišskej Novej Vsi, uvádza sa na stránke Slovenského zväzu ľadového hokeja. Po zvážení všetkých okolností Medzinárodná hokejová federácia v predstihu rozhodla o zrušení šampionátu.

9:43 Približne 12.000 ochranných rúšok vyrobili slovenskí väzni od 5. marca do piatka 13. marca v siedmich slovenských väzeniach. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská. Rúška sú distribuované medzi jednotlivé Ústavy na výkon trestu odňatia slobody a Ústavy na výkon väzby.

8:31 Nové prípady koronavírusu v Európe stále pribúdajú, v Česku potvrdili už 214 chorých. Mnohé krajiny zavádzajú prísne opatrenia a obmedzili pohyb obyvateľov.

8:05 Vláda sa popoludní o 14.30 h zíde na mimoriadnom rokovaní. Vyhodnotí účinnosť doterajších opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Premiér Peter Pellegrini pripustil, že kabinet by mohol opatrenia sprísniť. Mohli by sa napríklad zatvoriť všetky krčmy a reštaurácie, obchody s výnimkou potravín, lekární, drogérií a predajní tlače.

7:40 Základný problém nedostatočnej ochrany podľa zdravotníkov spočíva v tom, že ak bude musieť každý z nich, ktorý príde do kontaktu s podozrivým alebo potvrdeným pacientom s COVID-19, absolvovať povinnú karanténu alebo sa nakazí, zdravotnícky systém sa čoskoro zrúti a nebude mať kto ošetrovať.

7:20 Premiér Peter Pellegrini nevylúčil, že vláda prijme ešte prísnejšie opatrenia na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. Na mimoriadnom rokovaní by o tom mala rozhodnúť vláda.

7:00 Pozrite si súhrn udalostí z predchádzajúceho dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok