Bude mať kto ošetrovať? Systém sa zrúti, varujú zdravotníci

TA3 SITA
14.3.2020 17:30

Zdravotníci v prvej línii boja proti koronavírusu čelia nedostatku ochranných pracovných pomôcok. Napriek avizovanému dopĺňaniu zásob bolo dodaných päť kusov textilných rúšok na ambulanciu a jeden kus na osobu v nemocniciach. Informovala o tom Iniciatíva Zdravotníkov v prvom kontakte.

Bude mať kto ošetrovať? Systém sa zrúti, varujú zdravotníci
SITA/AP

V karanténe sú už viacerí

Základný problém nedostatočnej ochrany podľa zdravotníkov spočíva v tom, že ak bude musieť každý z nich, ktorý príde do kontaktu s podozrivým alebo potvrdeným pacientom s COVID-19, absolvovať povinnú karanténu alebo sa nakazí, zdravotnícky systém sa čoskoro zrúti a nebude mať kto ošetrovať. "Keď nedokážeme chrániť seba, nedokážeme chrániť ani vás," upozornili lekári, záchranári a sestry v tlačovej správe. Na Slovensku skončili v karanténe už viacerí lekári a záchranárske tímy.

Zdravotníci v prvej línii vedia pomôcť pri presunoch zdravotníckeho personálu podľa aktuálnej situácie. Ako uviedli, potrebujú však materiálovú a technickú podporu. Podľa nich je potrebné zabezpečiť malé mobilné nemocnice, ktoré by sa využili na zriadenie testovacieho centra. "Treba ihneď rozšíriť kapacity mobilných jednotiek, kde postačuje dvojčlenná vyškolená posádka a osobný voz. Do Drive-In testovaní je nevyhnutné využiť armádu, keďže kapacity zdravotníkov sú v súčasnosti nedostatočné," konštatovali zdravotníci.

Kontrolovať ľudí v karanténe nemôžu podľa nich preťažené tímy Úradu verejného zdravotníctva a karanténa podľa nich nemôže byť efektívna bez ochranných pomôcok pre neinfikovaných opatrovníkov a rodinu. "Prosíme preto o pomoc aj iných mimozdravotníckych zložiek," konštatovali.

Riešime to, tvrdí rezort

Ako v reakcii uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, rezort situáciu aktívne rieši. "Aktuálne disponujú ochrannými prostriedkami všetci, ktorí ich potrebujú a pracujeme spolu s ďalšími zložkami na tom, aby ich mali aj ďalší," uviedla. Nemocnice sú podľa nej kapacitne pripravené, v prípade katastrofického scenára je systém nastavený reprofilizovať tisícky lôžok. Taktiež sa odštartovali odbery vzoriek na testy na koronavírus aj doma a laboratórne kapacity na testovanie sa majú rozširovať.

Rezort prosí odbornú aj laickú verejnosť, aby ľudí nestrašili negatívnymi scenármi. "Teraz nie je priestor ukazovať prstom v systéme jeden na druhého, kto je lepší a kto horší. Ak niečo nefunguje, sadnime si za stôl a hľadajme konštruktívne riešenie," uzavrela Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok