Premiér oznámil nové prípady, avizoval ďalšie kroky

TA3 TASR SITA
14.3.2020 16:48

Ani víkend nepriniesol úľavu. Na Slovensku pre celosvetovú pandémiu platia tvrdé opatrenia, ktoré sa týkajú i obľúbených obchodných centier. Kúpite tam len potraviny, lieky či drogériu. V pondelok by mali začať ambulanciám distribuovať rúška. Odtrhne sa nákaza "z reťaze", alebo ju udržíme pod kontrolou? Sledujeme online.

Premiér oznámil nové prípady, avizoval ďalšie kroky
SITA/Alexandra Čunderlíková

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

0:35 Ako vyzerá odoberanie vzoriek na koronavírus? Matúš Vallo zverejnil video na Facebooku.

23:30 Počet obetí v Taliansku v sobotu stúpol už na 1 441. Za posledných 24 hodín tak počet obetí v tejto krajine stúpol o 175. Počet ľudí, u ktorých bola potvrdená nákaza, vzrástol v Taliansku od piatku večera do soboty večera zo 17 660 na 21 157, čo znamená rekordný nárast o hrozivých 3 497 prípadov za jeden deň.

22:25 Jeden z nakazených je podľa českých médií slovenským lekárom dochádzajúcim za prácou.

22:00 Španielska vláda v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu zakázala obyvateľom opúšťať svoje domovy s výnimkou chodenia do zamestnania alebo nakupovania základných zásob.

21:40 Niektorí ľudia si z koronavírusu nerobia ťažkú hlavu. Stúpenci francúzskeho protivládneho hnutia žltých viest pochodovali centrom Paríža, a to napriek zákazu masového zhromažďovania sa v súvislosti s pandémiou. Na protestujúcich dohliadali tisícky príslušníkov bezpečnostných síl.

21:00 Počet ľudí, ktorí sa v Česku nakazili koronavírusom, vzrástol v sobotu na 189. V krajine evidovali v sobotu podvečer o 39 prípadov viac, ako tomu bolo v sobotu ráno. Ide tak o najvyšší denný nárast od 1. marca, kedy sa objavili prvé potvrdené prípady nákazy koronavírusom v krajine.

20:15 Nebezpečenstvo dnes okrem koronavírusu prestavujú ak rôzne poplašné a neoverené správy. Občianske združenie Moje Slovensko spustilo iniciatívu, do ktorej sa zapojila aj naša televízia.

19:10 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom. Ide o 32-ročného muža, ktorý pricestoval z Nemecka a má mierne príznaky ochorenia. "Pacient sa vrátil z Nemecka spolu s ďalšími dvoma spolupracovníkmi, kde pracovali pre nemeckú firmu. Všetci traja majú mierne príznaky ochorenia. Na výsledky ďalších dvoch pacientov zatiaľ čakáme," uviedla hovorkyňa UVN Petra Dišková.

18:50 Spojené štáty rozšírili cestovný zákaz pre Európu o Spojené kráľovstvo a Írsko. Zákaz cestovať do USA začne pre tieto dve krajiny platiť v pondelok o polnoci amerického času.

18:30 Pellegrini tiež upozornil, aby sa občania nespoliehali na to, že im rúška zabezpečí štát. Každý sa podľa neho musí spoliehať na seba.

17:55 Zdravotníci v prvej línii boja proti koronavírusu čelia ešte jednému nepriateľovi.

17:35 Ministerstvo zdravotníctva poskytlo viac informácií o nových prípadoch. Vírus potvrdili u štyroch mužov a troch žien s bydliskom v Bratislave, u muža s bydliskom v okrese Bytča, u muža s bydliskom v okrese Svidník, u dvoch žien s bydliskom v okrese Senec a u muža s bydliskom v okrese Nové Zámky.

16:45 Pellegrini na brífingu na hraniciach oznámil 12 nových prípadov, celkovo je na Slovensku už 44 pozitívnych prípadov koronavírusu. Premiér pripustil, že v nedeľu budú oznámené ďalšie sprísnené opatrenia. Ľudí vyzval, aby oznamovali osoby, ktoré šíria poplašné správy. "Dnes sme vyšetrili 185 vzoriek, z ktorých 12 vykazuje pozitívny nález," potvrdil Pellegrini, keď spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou navštívili hraničný prechod Jarovce - Kittsee, kde kontrolovali aktuálnu situáciu.

16:10 Mesto zároveň žiada obyvateľov, aby dodržiavali pokyny, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu.

15:45 Situáciu neberú na ľahkú váhu ani politici. Zástupcovia budúcej vládnej koalície sa pred novinárov postavili v rúškach.

15:30 Peter Pellegrini spolu s Denisou Sakovou skontroluje aktuálnu situáciu na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee. Na otvorených hraničných priechodoch budú hasiči v súvislosti s výskytom nového koronavírusu merať teplotu, policajti rozdávať letáky a upozorňovať ľudí na povinnú karanténu. Stále platí, že Slováci sa na územie Slovenska dostanú len cez veľké hraničné priechody, malé sú zatvorené.

14:35 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v rozhlasovej relácii Radiožurnál povedal, že krajine chýbajú státisíce až milión respirátorov. "Snažíme sa skúpiť čo je možné, po celom svete. Voláme na všetky kontinenty. V Česku je výroba veľmi limitovaná, 50.000 respirátorov týždenne, my potrebujeme asi stovky tisícok, možno milión, ale budúci týždeň máme už potvrdenú objednávku 1,7 milióna respirátorov, ktoré prídu niekedy v čase od stredy do piatka," povedal podľa spravodajskej televízie ČT24 Vojtěch.

14:30 Mesto Dolný Kubín začalo v sobotu uzatvárať všetky detské a športové ihriská vo svojej správe. Opatrenie súvisí so zamedzením šírenia nového koronavírusu a bude platiť do odvolania. Informoval o tom Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

14:20 Jedenásť pohostinských prevádzok v Žiline nerešpektovalo počas noci z 13. na 14. marca prísne opatrenia, ktoré vydal Ústredný krízový štáb a Úrad verejné zdravotníctva v rámci prevencie proti šíreniu koronavírusu. O výsledkoch kontrolnej akcie žilinskej Mestskej polície informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Mestská polícia v Žiline vykonávala počas noci kontroly prevádzok, ktoré majú byť na základe nariadenia Ústredného krízového štábu zatvorené. Príslušníci zistili na území mesta celkom jedenásť podnikov nerešpektujúcich prijaté opatrenia," uviedol Miškovčík. Zároveň pripomenul, že nerešpektovanie vydaných nariadení je správnym deliktom, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva ukladá pokutu až do výšky 20-tisíc eur.

13:55 Spoločnosť RegioJet, a. s., v sobotu informovala, že aktuálne je prerušená prevádzka všetkých jej medzinárodných vlakových spojov medzi Slovenskom a Českou republikou. Týka sa to liniek na trasách Košice - Praha a späť a Žilina - Bratislava - Praha a späť. Tieto vlaky nejazdia ani na vnútroštátnych úsekoch na Slovensku, teda na trasách Čadca - Žilina - Košice a späť alebo Bratislava - Trnava - Trenčín - Žilina a späť. Dôvodom zrušenia medzinárodnej osobnej dopravy je rozhodnutie Ústredného krízového štábu SR v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu.

13:50 Americká technologická firma Apple sa vzhľadom na pokračujúcu epidémiu koronavírusu v sobotu rozhodla zatvoriť svoje maloobchodné predajne na celom svete s výnimkou Číny. Mimoriadne opatrenie bude platiť dva týždne od soboty do 27. marca.

13:35 Na šírenie koronavírusu zareagovali aj IT firmy. Tie vytvorili viaceré aplikácie, ktoré majú uľahčiť hľadanie dôležitých kontaktov alebo zjednodušiť komunikáciu medzi zamestnancami pracujúcimi z domu.

13:25 Šírenie nového koronavírusu po svete ohrozuje najmä cestovný ruch. V tomto sektore hrozí, že o prácu prídu desiatky miliónov ľudí. Poukázala na to koncom tohto týždňa Svetová rada pre cestovanie a turizmus.

13:15 V Španielsku aktuálne evidujú už 5737 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom len za posledných 24 hodín sa počet tamojších infikovaných zvýšil o viac ako 1500. Oznámili to tamojší zdravotníci.

13:00 Kúpele Bojnice od pondelka 16. marca dočasne preventívne prerušujú prevádzku. Spoločnosť tak reaguje na aktuálnu situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom v sobotu na svojej stránke.

12:50 Spišská katolícka charita upozorňuje na nedostatok ochranných pomôcok pre svojich zamestnancov. V súvislosti s výskytom nového koronavírusu prijala v uplynulých dňoch viaceré opatrenia.

"Ako najväčší neverejný poskytovateľ sociálnych služieb na Slovensku citlivo vnímame dianie v našej krajine, ktoré spôsobilo šírenie nového koronavírusu. Plne súhlasíme s opatreniami, ktoré vyhlásil premiér a ktoré platia na území Slovenskej republiky od piatka," uviedla Alžbeta Šutková z oddelenia PR a marketingu SpKCH.

12:45 Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb poskytuje odkladnú zdravotnú starostlivosť iba v redukovanom režime. Rozhodovať bude závažnosť diagnózy a klinický stav pacientov. Informovalo o tom vedenie VÚSCH s tým, že rozhodnutie je účinné do odvolania.

12:35 Jednou z ďalších nakazených koronavírusom je študentka cirkevnej školy v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Ide o Spojenú školu Svätej Rodiny na Gercenovej ulici. Informáciu potvrdila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová.

12:25 Vietnam v sobotu oznámil päť nových prípadov nákazy koronavírusom. Medzi týmito novoinfikovanými je aj český občan, informovalo vietnamské ministerstvo zdravotníctva. Vo Vietname aktuálne evidujú 53 nakazených.

12:20 Maďarská polícia spresnila podmienky domácej karantény, ktorú musia absolvovať občania Maďarska po návrate z krajín s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2. Ich súčasťou je aj vyvesenie výraznej červenej tabuľky s upozornením o karanténe na vchodové dvere svojho obydlia, povedal hovorca Celoštátneho veliteľstva polície Kristóf Gál v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1.

12:15 V súvislosti s mimoriadnou situáciou a opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu Sociálna poisťovňa upravuje úradné hodiny.

Od pondelka 16. marca budú klientske centrá všetkých pobočiek Sociálnej poisťovne, vysunuté pracoviská i ústredie Sociálnej poisťovne otvorené pre verejnosť každý pracovný deň v čase od 8.00 h do 11.00 h. "Pokladnice v pobočkách nebudú preberať hotovosť. Preto žiadame verejnosť, aby na platby využila bezhotovostný styk," upozorňuje hovorca Peter Višváder.

12:10 Poskytovateľ verejnej dopravy v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou prijal v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu viaceré preventívne opatrenia. SAD Prievidza zintenzívnila dezinfekciu autobusov, dezinfekčnými prostriedkami zásobuje i vodičov. Od budúceho týždňa tiež až do odvolania uzatvorí informačné kancelárie a čakárne. Informovala o tom spoločnosť na svojej stránke na sociálnej sieti.

12:05 Distribučné spoločnosti prerušujú práce na elektrických vedeniach. Pre šíriaci sa koronavírus sa rozhodli zabezpečovať len opravu porúch a výpadkov dodávok elektriny.

"Zastavili sme práce, ktoré si vyžadujú odstávku napätia. Všetky plánované odstávky, o ktorých boli občania vopred informovaní, sa až do odvolania rušia,“ uviedla hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová.

11:55 Mestský úrad v Prievidzi zostane od pondelka 16. marca pre verejnosť zatvorený. Krízový štáb mesta zároveň v súvislosti s preventívnymi opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu rozhodol o tom, že rokovania mestskej rady budú neverejné. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

11:50 Irán oznámil v sobotu ďalších 97 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet obetí vyšplhal na 611.

11:45 Okolo šírenia koronavírusu vznikajú mnohé fámy. Ochorenie nezastavia antibiotiká, ale ani alkohol či očkovanie proti bežnej chrípke. Kde vznikli zárodky epidémie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom? To nám prezradila molekulárna biologička Soňa Peková.

11:40 Britská vláda plánuje budúci týždeň spustiť núdzové legislatívne opatrenia a zakázať nimi masové podujatia a zhromaždenia s účasťou vyššou ako 500 ľudí, aby tak potlačila šírenie nového koronavírusu. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády o to v sobotu informovala spravodajská stanica Sky News.

11:35 Kúpele v Trenčianskych Tepliciach z preventívnych dôvodov v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu v piatok uzatvorili. Rozhodlo o tom predstavenstvo akciovej spoločnosti.

"Obmedzenie bude platiť do odvolania, minimálne však nadchádzajúce dva týždne," informovali o tom ďalej kúpele na svojej internetovej stránke.

11:30 Horská záchranná služba informuje turistov, že takmer všetky vysokohorské chaty vo všetkých horských oblastiach budú fungovať v obmedzenom režime alebo budú zatvorené. Ide opäť o ochranu pred nákazou.

„Dôvodom sú preventívne opatrenia kvôli šíreniu koronavírusu. Aktuálny stav je možné sledovať na webových stránkach jednotlivých chát alebo priamo kontaktovať prevádzkovateľov. Uzatvorené sú aj všetky lyžiarske strediská," uvádza HZS na svojej internetovej stránke.

11:25 Akákoľvek forma zásobovania je povolená, kamiónmi aj inými vozidlami, ak má na to právnická osoba oprávnenie. Uvádza to na svojej webovej stránke Ministerstvo dopravy a výstavby SR v súvislosti s opatreniami prijatými na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

11:20 Jedna z najväčších slovenských gastro spoločností zatvára svoje reštaurácie, bary a kluby. Manažment skupiny Medusa, ktorá prevádzkuje vyše 40 prevádzok a zamestnáva 1 400 ľudí v troch krajinách, sa rozhodol ponechať v prevádzke len jedálne v biznis centrách a u veľkých korporátnych klientov.

"Spoločenská zodpovednosť má ďaleko vyššiu hodnotu ako stratené tržby. V súčasnej ťažkej a vážnej situácii považujem za prvoradé chrániť zdravie našich kolegov a zákazníkov, a aj takto prispieť v boji s koronavírusom. Z týchto dôvodov od soboty zatvárame až do odvolania všetky naše prevádzky tam, kde je to možné, okrem tých, ktoré plnia servisnú funkciu,“ informoval šéf skupiny Medusa Peter Štecko.

11:15 Pozrite si aj zostrih spresňujúcich informácií českej vlády po ďalších preventívnych opatreniach. K téme sa vyjadrili predseda vlády ČR Andrej Babiš a minister vnútra ČR Jan Hamáček.

11:10 V bratislavskom Novom Meste zatvorili tržnicu aj lanovku na Kamzík. Mestská časť o tom informovala na svojej internetovej stránke. "Z dôvodu preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu bude od piatka 13. marca zatvorená Tržnica na Trnavskom mýte. Prerušená bude aj premávka sedačkovej lanovky Kamzík - Železná studnička. Obidve uzávery budú trvať až do odvolania," uvádza Nové Mesto.

Mestská časť tiež uzatvorila svoje ihriská a športoviská a vyzvala obyvateľov, aby ich nenavštevovali. "Pohyb detí na čerstvom vzduchu je dôležitý, ale prosíme vás, aby ste v týchto dňoch preferovali miesta s nižšou koncentráciou ľudí," doplnilo Nové Mesto.

11:00 Výroba v bratislavskej rafinérii Slovnaft pokračuje bez obmedzení. Rafinérska spoločnosť a najväčší slovenský predajca motorových palív Slovnaft prijíma ďalšie opatrenia na ochranu svojich zamestnancov, spolupracovníkov a zákazníkov pred šírením koronavírusu.

"Cieľom je maximálne dodržiavanie hygienických pravidiel, obmedzenie stretnutí a zavedenie novej povinnosti pre zamestnancov informovať o riziku ochorenia,“ povedal hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Preventívne opatrenia zavádzajú aj čerpacie stanice Slovnaft.

10:55 Meranie teploty či dezinfekcia rúk pri vstupe sú opatrenia, ktorými sa riadi už aj Prezidentský palác. Informoval o tom hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Kancelária prezidenta Slovenskej republiky taktiež umožnila svojim zamestnancom pracovať z domu.

10:50 Dvojročný chlapček, ktorý bol v piatok oznámený ako pozitívny prípad v súvislosti s koronavírusom a riešený v Detskej Fakultnej nemocnici v Košiciach, je aktuálne v domácej izolácii. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva.

10:40 V Poľsku potvrdili 16 nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet zvýšil na 84, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

10:30 Česká vláda zavádza prísne opatrenia. Aktuálne informácie o situácii u susedov priniesol náš spolupracovník David Vozdecký.

10:20 Najväčšia autopožičovňa na Slovensku AVIS reaguje na aktuálne diane v súvislosti s rozširovaním koronavírusu COVID-19. Verejný prísľub autopožičovne spočíva v záväzku poskytnúť za symbolické 1 €/deň vozidlá na boj proti rozširovaniu vírusu. Táto ponuka je určená predovšetkým pre Úrad verejného zdravotníctva, ktoré má vo svojej kompetencii testovania obyvateľov Slovenska na nový koronavírus.

10:05 Potravinárska komora Slovenska pripravila návrh opatrení a konkrétnych krokov, ktoré je potrebné v najbližšom období vykonať na to, aby bola zabezpečená plynulá zásoba potravín v obchodoch. Slovensko by sa tak pripravilo na všetky možné alternatívy v dôsledku ďalšieho vývoja nákazy v Slovenskej republike, ale aj ostatných krajinách Európskej únie.

"Návrh týchto opatrení zaslala komora ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriele Matečnej s výzvou na zriadenie Krízového štábu na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," uviedli potravinári v tlačovej správe.

9:55 Nateraz jediná pacientka z územia Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorej potvrdili nákazu koronavírusom, má mierny priebeh ochorenia. Po zasadnutí rozšíreného Štábu pre krízové situácie TSK o tom informovala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku zo 46 osôb testovaných v kraji pre podozrenie na koronavírus bolo 39 výsledkov negatívnych, na výsledky šiestich testov sa čaká.

9:35 Starší občania v Kláštore pod Znievom (okres Martin) budú mať od pondelka možnosť využiť službu obce na zabezpečenie základných nákupov. Informovala o tom pracovníčka obecného úradu Lucia Kuželová.

Doplnila, že občania budú môcť od 8.00 h do 11.00 h telefonicky kontaktovať pracovníka obecného úradu na telefónnom čísle 0903 648 900. "Môžu mu nahlásiť, čo potrebujú kúpiť - základné potraviny, hygienické potreby, lekárenský tovar. Pracovník urobí nákup a v popoludňajších hodinách ho občanom rozdistribuuje. Na základe bločku mu potom za nákup zaplatia," uviedla Kuželová.

9:25 V snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu Kambodža zakáže vstup na svoje územie cudzincom cestujúcim z Nemecka, Talianska, Španielska, Francúzska a Spojených štátov, a to na 30 dní počnúc utorkom. Oznámilo to v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

9:20 Slovenská pošta, a. s., s platnosťou od soboty 14. marca až do odvolania zatvára počas víkendov všetky svoje prevádzky v obchodných centrách. Podľa potreby a vývoja situácie obmedzí aj otváracie hodiny ostatných pobočiek.

9:00 Desiatim ľuďom, ktorí boli v kontakte s mužom s potvrdeným vírusom Covid-19 s pobytom v Dolnom Dubovom v okrese Trnava bola nariadená 14-dňová karanténa a boli im odobraté vzorky na zistenie koronavírusu. Z týchto ľudí prišli podľa starostu Jozefa Čapkoviča do priameho kontaktu s nakazeným mužom dvaja ľudia. Ďalších osem sa priamo s pozitívne testovaným nestretlo. Obývali však spoločnú nehnuteľnosť alebo sa stretli s ľuďmi z prvého kontaktu.

8:10 Saudská Arábia v sobotu oznámila, že v reakcii na šírenie nového koronavírusu preruší na dva týždne medzinárodné lety.

7:30 Vnútroštátne vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko budú od soboty premávať každý deň až do odvolania podľa grafikonu, ktorý inak platí počas soboty. Obmedzené budú počas víkendu aj nákupné centrá, otvorené budú len potraviny, lekárne a drogérie.

7:20 Česká vláda nariadila zavrieť všetky obchody s výnimkou predajní potravín, lekární, drogérií, čerpacích staníc a niektorých ďalších. Opatrenia majú platiť od soboty rána 06.00 SEČ do 24. marca 06.00 SEČ. Informáciu priniesol český Denikn.cz.

7:15 Prvé prípady infikovania človeka novým koronavírusom oznámili Kosovo, Venezuela, Uruguaj, Guatemala a Surinam.

7:00 V bratislavských nákupných centrách sú počas víkendu otvorené len potraviny, lekárne a drogérie.

6:55 Od pondelka sa budú do ambulancií distribuovať rúška a ďalšie ochranné prostriedky.

6:50 Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v piatok. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok