Sudcovia sa postavili za zadržaného predsedu, ponúkli záruky

TA3 SITA
12.3.2020 11:10

Desiatky sudcov z Okresného súdu Bratislava V stoja za svojím dlhoročným predsedom, ktorý je v skupine zadržanej vyšetrovateľmi z 11. marca. V prípade návrhu na jeho vzatie do väzby sú pripravení ponúknuť prevzatie záruky za jeho ďalšie správanie ako obvineného. Podľa ich stanoviska, ktoré poskytol hovorca Pavol Adamčiak, je Dušan Srogončík dôveryhodnou osobou a jeho väzobné stíhanie nie je nevyhnutné.

Sudcovia sa postavili za zadržaného predsedu, ponúkli záruky
SITA/AP

Zásah vraj nebol primeraný

V stanovisku sa tiež uvádza, že meno predsedu bratislavského súdu sa priamo v komunikácii Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema nespomína v súvislosti s páchaním trestnej činnosti. Srogončík bol však nielen zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou, aktuálne je aj obvinený. Počas štvrtka bude o návrhu na jeho vzatie do väzby spolu s ďalšími zadržanými rozhodovať Ústavný súd. V prípade súhlasu košickej inštitúcie bude mať definitívne slovo Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

„Považujeme za absolútne nespochybniteľné a jednoznačné, že s výkonom funkcie sudcu a jeho postavením je nezlučiteľné akékoľvek nemorálne správanie a kategoricky sa osobne i stavovsky dištancujeme od protizákonného konania kohokoľvek z radov sudcov. Vo vzťahu k zásahu NAKA voči Dušanovi S. však považujeme za nutné uviesť, že tento nemožno označiť za primeraný, tak z hľadiska jeho osoby ako aj skutku, ktorý je mu z dostupných informácii kladený za vinu, keď zrejme nesúvisí so široko medializovanými podozreniami zo závažnej trestnej činnosti vyplývajúcej zo zverejňovanej komunikácie cez aplikáciu Threema, ktorej sa jednak nezúčastnil, a jednak v nej nebol žiadnym spôsobom spomínaný,“ uvádzajú sudcovia v stanovisku.

Srogončík šéfoval súdu aj v čase, počas ktorého Zuzana Maruniaková, ďalšia spomedzi obvinených, rozhodovala o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V civilnom spore dala za pravdu Kočnerovi. Podľa kolegov bol Srogončík spájaný s kauzou iba cez slová iného sudcu, a to Michala Sobolovského. „S predmetnou kauzou bol spájaný výlučne cez ničím nepodložené vyjadrenia sudcu tunajšieho súdu, ktorého morálnu integritu a všeobecne integritu nevyhnutnú pre výkon funkcie sudcu, spochybňuje jeho doterajší nezodpovedný prístup k plneniu pracovných povinností, ako aj samotný známy obsah spomínanej komunikácie cez aplikáciu Threema, v ktorom je uvádzaný v podozrivých súvislostiach, vo vzťahu k čomu sme podnikli príslušné zákonné kroky,“ dodáva stanovisko.

Osobné skúsenosti

Kolegovia zadržaného predsedu sú pripravení poskytnúť záruky namiesto väzby. „Z verejne prístupných zdrojov a ani z osobnej znalosti činnosti súdu pod vedením Dušana S. sme doposiaľ nemali žiadne poznatky, ktoré by zakladali akékoľvek podozrenie voči jeho osobe. V prípade návrhu na jeho vzatie do väzby sme pripravení ponúknuť prevzatie záruky za jeho ďalšie správanie ako obvineného,“ dodali sudcovia. V stanovisku sa viackrát spomínajú osobné skúsenosti či verejne dostupné informácie. Dá sa však predpokladať, že vyšetrovatelia NAKA nevychádzajú pri obvineniach len z týchto zdrojov.

NAKA ešte v stredu v skorých ranných hodinách zasahovala na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia na sociálnej sieti následne informovala, že medzi zadržanými je 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Zadržaní čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok