Hmla udrela na sudcov z Threemy, previezli aj Kočnera

TA3 TASR SITA
11.3.2020 06:51

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zasahovali v rámci rozsiahlej akcie vyšetrovacieho tímu Hmla. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana Kočnera. NAKA mala v hľadáčiku takmer 20 osôb, medzi nimi má byť aj bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská či sudkyne Denisa Cviková a Zuzana Maruniaková.

"Momentálne prebieha rozsiahla akcia vyšetrovacieho tímu Hmla, pod názvom "Búrka". Viac informácii poskytneme až keď to procesná situácia dovolí," napísala polícia. Podľa denníka Sme už previezli do Nitry asi desiatku sudcov, okrem Jankovskej je medzi nimi aj jej sestra Andrea Haitová. Do Nitry previezli aj samotného Mariana Kočnera, mal na sebe nepriestrelnú vestu. Zadržaných neskôr údajne začali prevážať do Košíc do cely predbežného zadržania.

Medzi zadržanými by mal byť aj šéf Okresného súdu Bratislava V Dušan Srogončík. Práve tento súd rozhodoval v civilnom spore o kauze zmenky. Podľa zistení Tvnoviny.sk by polícia mala zadržaným vzniesť obvinenia z viacerých trestných činov. Pre niektorých zadržaných budú žiadať väzbu. V prípade sudcov bude musieť o možnosti väzobného stíhania rozhodnúť ústavný súd. „Vyšetrovatelia by sa nemali opierať iba o komunikácie z Threemy, ale aj o ďalšie dôkazy. Stíhania vraj stoja aj na svedeckých výpovediach,“ píše portál. S políciou údajne spolupracuje bývalý sudca Vladimír Sklenka, ktorý sa práve pre komunikáciu s Kočnerom vzdal talára. Nie je vylúčené, že spolupracujú aj iné osoby.

Viacerým bratislavským sudcom a prokurátorom boli v lete minulého roku odobraté mobilné telefóny v súvislosti s komunikáciou Kočnera. Koncom januára tohto roku nasledovali aj domové prehliadky. Počas tých boli policajti z tímu Hmla u Moniky Jankovskej, Andrei Haitovej, Denisy Cvikovej, Vladimíra Sklenku, ale aj u nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Tomu polícia zaistila telefón a iné veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok