Zadržali sme 13 sudcov, hlási NAKA. Padli viaceré obvinenia

TA3 TASR SITA
11.3.2020 11:50

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry zadržali spolu 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými je okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby.

Medzi zadržanými je napríklad niekdajšia štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, jej sestra Andrea Haitová či Zuzana Maruniaková. Polícia v súčasnosti vykonáva viacero procesných úkonov, podľa viacerých spravodajských webov niektorých sudcov previezli do Košíc, kde sídli Ústavný súd.

Mariana Kočnera obvinili z podplácania sudcov. “V obvinení sú aj korupčné trestné činy, je tam viacero prečinov a zločinov," uviedol jeho obhajca Marek Para. Dodal, že ide o relatívne rozsiahle uznesenie a musí si ho naštudovať. Kočner odmietol vypovedať.

Na políciu v Nitre v súvislosti so zaistením viacerých sudcov prišli advokát Peter Filip a Marek Para, ktorý zastupuje Mariana Kočnera. Práve jeho komunikácia cez aplikáciu Threema s viacerými sudkyňami a sudcami odštartovala vyšetrovanie.

Viacerým bratislavským sudcom a prokurátorom boli v lete minulého roku odobraté mobilné telefóny v súvislosti s komunikáciou Kočnera. Koncom januára tohto roku nasledovali aj domové prehliadky. Počas tých boli policajti z tímu Hmla u Jankovskej, Haitovej, Cvikovej či Vladimíra Sklenku, ale aj u nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Tomu polícia zaistila telefón a iné veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok