Kuciaka ani Kušnírovú nebolo možné zachrániť, píšu v posudkoch

TA3 SITA
3.2.2020 15:13

Príčinou smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka bolo masívne zakrvácanie do hrudnej dutiny v dôsledku priestrelu srdca. Uvádza sa to v znaleckých posudkoch, ktoré boli vypracované na základe pitvy zavraždeného a ktoré pred senátom Špecializovaného trestného súdu prečítal prokurátor.

Výsluch znalcov žiadala obhajoba

Príčinou smrti partnerky Kuciaka Martiny Kušnírovej bolo zase rozsiahle poškodenie mozgu v dôsledku zásahu projektilom kalibru deväť milimetrov do oblasti tváre. V oboch prípadoch podľa posudkov nebolo možné zabrániť smrti poškodených ani okamžitým poskytnutím prvej pomoci.

K zastreleniu mladého páru sa už v polovici januára pred súdom priznal obžalovaný Miroslav Marček. Prokurátor z tohto dôvodu argumentoval, že výsluch znalcov k daným posudkom nie je potrebný, keďže Marček bol jedinou osobou na mieste činu a vzhľadom na priznanie sa mu už vina nedokazuje. Na výsluchu znalcov však trvala obhajoba. Príbuzní zavraždenej dvojice, ktorí sa pravidelne zúčastňujú na pojednávaniach, na túto časť dokazovania pojednávaciu miestnosť opustili.

Marček sa priznal k streľbe

Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený.

K samotnej streľbe sa priznal Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Kočner, sprostredkovateľka Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Szabó naďalej trvajú na svojej nevine.

Náboje, ktoré zasiahli Kuciaka a Kušnírovú, boli upravené pre použitie zbrane s tlmičom,  uviedol znalec v oblasti balistiky Miroslav Šimonič. Ako ďalej povedal, všetky nájdené projektily a nábojnice z miesta činu, ktoré skúmal, mali stopy po manipulácii. Obsahovali menej strelného prachu, ako sú pre náboje ráže deväť milimetrov Luger bežné. „To vedie k dedukcii, že boli upravované pre použitie tlmiča zvuku," povedal znalec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok