Rok dvoch dvadsiatok je tu, oslávili sme ho aj na Slovensku

TA3 TASR SITA ČTK
31.12.2019 11:13

Koniec starého a začiatok nového roka sa tradične spája s bujarou zábavou. Tento rok sa mnohé mestá rozhodli oslavy utlmiť, dôvodom je tragédia bytovky v Prešove. Nový rok tradične vítali ako prví v Tichomorí. V Petrohrade zmarili prípravy na silvestrovský teroristický útok. Nový rok sme už privítali aj na Slovensku. Udalosti na prelome rokov 2019 a 2020 ste sledovali online.

Rok dvoch dvadsiatok je tu, oslávili sme ho aj na Slovensku
TA3

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

00:45 A takto to vyzeralo počas prvých minút vo Francúzsku.

00:40 Uplynulý rok bol pre mesto Prešov podľa primátorky Andrey Turčanovej mimoriadne náročný. Poznačila ho tragédia v súvislosti s výbuchom plynu v jednom z bytových domov, pri ktorej zahynulo sedem ľudí a jedna osoba je stále nezvestná. Z toho dôvodu radnica zrušila nielen novoročný ohňostroj, ale aj celý silvestrovský program na Hlavnej ulici. Ohňostroj zrušili aj viaceré samosprávy, ktoré tým chceli vyjadriť podporu Prešovu a financie poslali na mestom zriadený účet.

31-12-2019-silvester-presov-01672362_ac1100ae-dc73-54e4.jpg

00:30 Ťažké a nepopulárne rozhodnutia, ktoré bolo potrebné v hlavnom meste prijať v roku 2019, by mali priniesť profit Bratislavčanom už v roku 2020. Verí v to primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý s obyvateľmi i návštevníkmi slovenskej metropoly prišiel na nábrežie Dunaja privítať nový rok 2020. "Rozhodnutia o parkovacej politike či zvýšení daní z nehnuteľností boli naozaj ťažké rozhodnutia, ktoré bolo však potrebné prijať, o tom som presvedčený. Verím, že budú základom zmien, ktoré urobia Bratislavu lepším mestom," povedal Vallo.

Do nového roka sa pozerá ako šéf bratislavskej samosprávy optimisticky. "Máme sformovaný tím, vieme, čo chceme, sme o rok múdrejší, o rok silnejší, som presvedčený, že budeme pokračovať v správnych krokoch a rozhodnutiach pre lepšie mesto," dodal.

Verí tiež, že i v roku 2020 bude pokračovať súlad medzi magistrátom a mestskými časťami, vedením mesta a mestskými poslancami. "Moja filozofia, ktorú som vyslovil pred voľbami, sa nemení. Kto sa háda a bojuje, nemá čas robiť mesto lepším," poznamenal. Návštevníkom silvestrovských osláv pred odrátaním posledných sekúnd roka 2019 zaželal veľa zdravia, rovnako tak, aby cítili súdržnosť a tešili sa z dobrých vzťahov.

00:15 Pozrite si, ako vyzeral ohňostroj v hlavnom meste, ktorým sme privítali nový rok 2020. Do zvukov ohňostroja hral Straussov valčík Na krásnom modrom Dunaji.

00:10 Pred 27 rokmi Slovensko vstúpilo do éry svojej novodobej samostatnosti.

00:01 Je to tu! Slovensko oslavuje, vstúpilo do nového roka 2020. V mene televízie TA3 vám prajeme, aby bol lepší ako ten predchádzajúci.

23:54 Na obete výbuchu plynu v prešovskej bytovke si spomenuli ľudia i počas Silvestra. Vzhľadom na tragickú udalosť, výbuch plynu na Mukačevskej ulici č. 7 v Prešove zrušili Silvestrovský program a oslavy na Hlavnej ulici.

31-12-2019-silvester-presov-09672370_ac1100ae-d1ec-6fe6.jpg

23:46 Pozrite si aj zábery z Moskvy. Čas do polnoci sa kráti, čoskoro sa už aj na Slovensku prehupneme do roku 2020.

23:41 Aj nad aténskou akropolou zažiaril ohňostroj signalizujúci príchod nového roka.

23:30 Takto to vyzerá krátko pred polnocou v centre Bratislavy.

23:22 Pápež František vyzval vo svojej koncoročnej homílii cirkev, aby sa viac priblížila k ľuďom a ich trápeniam. František v utorok podvečer slávil na záver kalendárneho roka 2019 vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vešpery spojené s eucharistickou adoráciou, požehnaním a ďakovným spevom Te Deum. "Sme povolaní stretnúť sa s ostatnými a načúvať ich existencii, ich volaniu o pomoc," povedal pápež na večernej pobožnosti vo vatikánskej bazilike, v ktorej sa osobitne zameral aj na mesto Rím a úlohy cirkvi a jeho obyvateľov, uviedol server Vatican News. Miestni obyvatelia a cirkev by sa podľa pápeža mali navzájom viac rozprávať a počúvať.

"Týmto spôsobom bude v meste (Rím) aj cirkvi prúdiť čerstvý vzduch a túžba vykročiť nazad do ulíc, prekonať starú logiku sporov i (vzájomné) hranice, a spolupracovať pri tvorbe spravodlivejšieho a bratskejšieho mesta," povedal František. Ešte pred slávením vešpier sa vo Farnosti svätého Jozefa v Ríme zúčastnil na poslednej rozlúčke s profesorkou Mariou Graziou Maraovou, s ktorou ho spájalo priateľstvo. Na Nový rok bude pápež slúžiť omšu a prednesie posolstvo ku katolíckemu Svetovému dňu pokoja.

vatican-pope-11884-d6e26f9de0ed4488828b201a1be93a9f_ac1100ae-ca21-0714.jpg

23:18 O chvíľu oslávime príchod nového roka, a nielen to. Čaká nás aj vstup do novej dekády. Alebo nie? V posledných rokoch sa viedli búrlivé debaty o tom, kedy vlastne dekády začínajú a kedy sa končia. Ktorá možnosť je správna? Odpoveď hľadá denník The New York Times.

22:52 Prvé rozhodnutia v roku 2020 už urobili vo viacerých krajinách našej planéty. Pozrite si, ako prežívali posledné sekundy roku 2019.

22:23 Nový rok privítali už aj v tureckej metropole Istanbul. Veľkolepý ohňostroj, ktorý osvetľoval Bosporskú úžinu, ktorá spája Európu s Áziou, umocňovala hudba z dídžejského pultu.

22:10 Na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave sa prišli so starým rokom rozlúčiť tisícky ľudí, ktorí sa dve hodiny pred úderom polnoci zabávali za prísnych bezpečnostných opatrení. Zábava v historickom centre vyvrcholí 6-minútovým ohňostrojom na nábreží Dunaja. Naši redaktori Dagmar Hrubšová a Rasťo Iliev situáciu na námestí sledujú, pozrite si ich vstup priamo z miesta.

21:30 31. december 2019 sa, žiaľ, niesol aj v znamení tragickej dopravnej nehody.

21:00 Pompéznou šou oslávili príchod nového roka 2020 v hlavnom meste Spojených arabských emirátov - v Dubaji.

20:50 Časť ázijských štátov sa už prehupla do roku 2020. Vítali ho aj takto, takmer všade hýrila obloha pestrými farbami.

20:10 V Rusku, ktoré vďaka tomu, že sa rozprestiera naprieč 11 časovým pásmam, zažíva najdlhšie silvestrovské oslavy na celom svete, vyzval prezident Vladimir Putin spoluobčanov k jednote. Moskva sa na príchod Nového roka iba chystá. V meste bolo tento mesiac neobvykle teplo a chýbajú teda jeho malebná zimná ozdoba - sneh, ktorý radnica nechala doviesť aspoň na niektoré miesta v centre.

19:30 Oslavy Silvestra sa na Štrbskom Plese začali už predpoludním. Ľudia využili pekné počasie a spravidla spojili túru alebo príjemnú prechádzku s účasťou na kultúrnom podujatí pod skokanskými mostíkmi. V noci sa budú ľudia lúčiť so starým rokom už v jednotlivých hoteloch. Silvestrovská noc by vo Vysokých Tatrách mala byť bez ohňostrojov a petárd.

19:21 Posledný deň v roku sa nezaobišiel bez incidentov. V metropole juhoruskej Ingušskej republiky zahynul pri utorňajšom útoku ozbrojencov jeden policajt a ďalší utrpel zranenia. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. K útoku došlo na stanovišti dopravnej polície. Jedeného z útočníkov policajti zabili, ďalšieho zranili. Korešpondent TASS z miesta činu informoval, že momentálne tam pôsobia pracovníci orgánov činných v trestnom konaní.

19:10 Pozrite si aj posledné tohtoročné Hlavné správy, do ktorých sme zhrnuli to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:05 Na silvestrovských cestách je potrebná opatrnosť, najmä na cestách nižších tried v hornatých častiach východného a stredného Slovenska, ktoré sú miestami pokryté vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu, prípadne môžu byť zľadovatené. Upozorňuje na to na svojom webe Slovenská správa ciest, taktiež i Stella centrum.

SSC na portáli zjazdnost.sk konkretizuje, že zľadovatený sneh miestami s hrúbkou štyri až päť centimetrov sa nachádza na ceste II. triedy medzi Skalkou a Kremnicou. Podľa Stella centra je zľadovatený sneh aj na ceste medzi Červeným Kláštorom a Lysou nad Dunajcom. Zvýšenú pozornosť je potrebné venovať šoférovaniu i na cestách v okolí Trstenej, kde sa vytvárajú snehové jazyky.

19:00 So vstupom do nového kalendárneho roka sa tradične spájajú i priania a predsavzatia. Čo nám želajú naši športovci?

18:45 Pozrite si, aká je krátko pred 19.00 h. atmosféra na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Naši redaktori pre vás zhrnuli aj bezpečnostné pokyny a najdôležitejšie informácie týkajúce sa silvestrovskej noci.

18:19 Obchodníci s akciami na Wall Street poňali zábavu svojsky.

financial-markewts-wall-street-75105-2c9a530d10e745069cf2a0090a62953a_ac1100ae-8229-ba9e.jpg

17:43 V Paríži v očakávaní bujarých novoročných osláv posilnili bezpečnostné opatrenia. Chodci budú počas silvestrovskej noci pri vstupe na ulicu Champs-Élysées prechádzať kontrolami a reštaurácie na bulvári dostali príkazom uzavrieť svoje vonkajšie terasy.

V celom Francúzsku bude v pohotovosti asi 100-tisíc policajtov a strážnikov. Parížania a návštevníci metropoly sa tiež naďalej potýkajú s obmedzeniami v prevádzke metra v dôsledku štrajku proti penzijnej reforme. Pomôcť s náporom cestujúcich má posilnená nočná autobusová a električková doprava.

17:02 Nový rok 2020 privítali v Hongkongu veľkolepou svetelnou šou. Priniesli sme vám ju naživo.

17:00 Pozrite si fotogalériu snímok zo silvestrovského výstupu na vrch Veľká Javorina, kde sa už tradične zapaľovalaaj Česko-slovenská vatra priateľstva.

16:45 Na východe Slovenska si posledný deň v roku spríjemnili recesistickou súťažou vo vystreľovaní zátok z fliaš šumivého vína, ktorá sa konala už 20-krát. Zapojilo sa do nej 79 súťažiacich a najväčšou vzdialenosťou, do akej zátka doletela, bolo 24,95 metra. Informovala o tom Gabriela Kovtunová z organizačného odboru michalovského mestského úradu. Víťazným strelcom jubilejného ročníka netradičnej súťaže sa stal Ladislav Bujdoš. Jeho zátka predstihla druhú v poradí o 2,4 metra.

16:20 Nemci by mali byť odvážni a sebaistí v čase, keď ich krajina vstupuje do nového desaťročia, ktoré so sebou prináša výzvy vyžadujúce si čerstvé nápady. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla vo svojom novoročnom príhovore.

16:10 Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval vo svojom novoročnom príhovore Hongkong, aby sa po mesiacoch prodemokratických protestov vrátil k stabilite. Podľa neho je pokojné a harmonické prostredie kľúčové pre prosperitu tohto ázijského finančného centra. "Prosperita a stabilita Hongkongu je želaním hongkonských krajanov a očakávaním ľudí z materskej krajiny," povedal.

16:05 Do roka 2020 vstúpilo už aj Japonsko. V Tokiu nechýbali ohňostroje.

japan_ac1100ae-64b9-b93d.jpg

15:45 Prezidentka Zuzana Čaputová na Facebooku zhodnotila končiaci sa rok a prihovorila sa občanom. "Akokoľvek sa nám životné okolnosti zmenia, jedno nech ostane nemenné. Dôležitosť ľudskosti v nás a medzi nami," píše Čaputová.

15:30 Počas Silvestra a Nového roka v Bratislave odstavia a zablokujú automaty na cestovné lístky, Dopravný podnik Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti. V minulosti sa totiž stávalo, že do nich oslavujúci vhadzovali petardy.

15:20 Turecká polícia zatkla piatich ľudí podozrivých z členstva v extrémistickej skupine Islamský štát, ktorí údajne plánovali vykonať teroristické útoky počas novoročných osláv v Ankare. Agentúra Anadolu informovala, že piatich cudzincov zadržali ráno počas razií v ich domoch. Vyšetrovanie ešte pokračuje a je možné, že vo väzbe skončia aj ďalší.

15:15 Pozrite si atmosféru ohňostrojov v austrálskej metropole Sydney.

15:01 Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice môže oslavovať príchod nového roka 15-krát po sebe, keďže presne toľkokrát prekročí v priebehu 1. januára medzinárodnú dátumovú hranicu, oznámila to ruská kozmická agentúra Roskosmos.

14:30 Takto vyzeral príchod roka 2020 v Sydney. Oslavy v austrálskom veľkomeste patria medzi najväčšie na svete.

14:03 Nový rok privítala aj Austrália. V Sydney usporiadali tradičný novoročný ohňostroj, vzhľadom k rozsiahlym požiarom je však vnímaný ako kontroverzný. Organizátori dostali výnimku z úplného zákazu aktivít, ktoré môžu viesť k založeniu ohňa. Ďalšie mestá v krajine, naopak, oslavy s ohňostrojmi vzhľadom na zhoršujúce sa riziko lesných požiarov počas letných horúčav zrušili.

Tlak na zrušenie známeho ohňostroja v Sydney rástol predtým, než ho hasičský zbor štátu Nový Južný Wales napokon v pondelok schválil. Novoročné oslavy každoročne pritiahnu do sydneyského prístavu milión návštevníkov a štátu prinesú 130 miliónov austrálskych dolárov (81 mil. eur). Vlaňajší ohňostroj zo Sydney sledovala v televízii na celom svete podľa odhadov miliarda ľudí.

13:10 Rok 2020 privítajú Ružomberčania posledným ohňostrojom v histórii mesta. Radnica sa rozhodla v nadchádzajúcich rokoch už do ohňostroja neinvestovať. Podľa hovorcu ružomberského primátora ich k tomu viedli najmä environmentálne dôvody.

13:00 Obyvatelia Nového Zélandu oslávili príchod roka v najväčšom meste Auckland. Tradičný ohňostroj spojený so svetelnou šou tam spustili z 328 metrov vysokej veže Sky Tower. Pozrite si atmosféru osláv na Novom Zélande.

12:20 Silvestrovský beh cez bratislavské mosty tento rok dokončilo celkovo 1107 bežcov z 1202 prihlásených. Na pretekoch sa zúčastnili bežci nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Nemecka, Veľkej Británie, Španielska, Japonska, Kanady, Holandska, Mexika či Francúzska. Beh odštartoval od Ekonomickej univerzity v bratislavskej Petržalke, cieľ bol pod Mostom Lafranconi.

12:00 Nový rok 2020 privítali ohňostrojom aj na Novom Zélande.

11:40 Ak budete na Nový rok vyspávať náročnú noc, nezľaknite sa. Pri príležitosti 27. výročia vzniku Slovenskej republiky a samostatných ozbrojených síl vypália vojaci na Nový rok o 14.00 h z Tyršovho nábrežia v Bratislave 20 delostreleckých sálv.

11:05 Obyvatelia tichomorského štátu Samoa aj Vianočného ostrova, ktorý je súčasťou ostrovného štátu Kiribati, ako prví na planéte oslávili príchod nového roka 2020.

10:40 Silvestrovské oslavy bude polícia "ostro sledovať". Na Facebooku zverejnila tento záber.

10.35 Dopravný podnik mesta Košice odstaví počas Silvestra automaty na predaj cestovných lístkov. Dôvodom sú opakované negatívne skúsenosti s poškodzovaním automatov petardami počas silvestrovských osláv. "V snahe minimalizovať finančné škody spôsobené vandalizmom budeme v utorok 31. decembra všetky predajné automaty cestovných lístkov po 12.00 h postupne odstavovať a mechanicky zabezpečovať proti poškodeniu elektroniky. Opätovné spustenie bude realizované 1. 1. 2020 od 9.00 h," uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová. 

DPMK odporúča cestujúcim zabezpečiť si cestovné lístky vopred. V čase odstávky automatov bude možné cestovný lístok zakúpiť prostredníctvom SMS alebo u vodičov dopravných prostriedkov.

10:30 Banskobystričania oslávia príchod nového roka 2020 na Námestí SNP až 1. januára. Kultúrny program sa začína o 16.00 h koncertom filmových melódií v netradičnom prevedení Cimbal Brothers, po ňom sa občanom prihovorí primátor Ján Nosko a o 17.00 h vypukne novoročný pyromuzikálny ohňostroj. "Pri príležitosti vítania nového roka je 1. januára po celý deň MHD bezplatná. Popoludní, približne od 16.00 do 18.00 h, budú vybrané spoje kapacitne posilnené z dôvodu konania osláv Nového roka," uvádza stránka MHD.

Silvestrovský program a ohňostroj mesto zrušilo a sumu, ktorá naň bola pôvodne určená spolu s výťažkom z primátorského punču v celkovej výške 13.033 eur, poslalo ľuďom, ktorých postihlo nešťastie spojené s tragickým výbuchom v Prešove. Novoročné oslavy však ponechalo.

10:15 Silvestrovská zábava v centre Bratislavy, ktorá vyvrcholí tradičným polnočným ohňostrojom na Dunaji, spojeným so svetelnou hudobnou šou, bude v priateľskej atmosfére a v bezpečnej i kontrolovanej zóne. Deklaruje to mesto Bratislava. Do centra osláv povedie šesť kontrolovaných vstupov, na ktorých budú policajti dávať pozor, aby návštevníci vstupovali bez akýchkoľvek nebezpečných predmetov, napríklad sklenených fliaš, ostrých a nebezpečných predmetov.

10:00 Aj tento rok to mnohí počas osláv preženú s alkoholom. Intoxikovaného človeka však nenechávajte "vyspať sa z toho". Lekár radí, ako im pomôcť.

9:30 Prelom rokov znamená aj zvýšené nebezpečenstvo útokov, teroristov totiž lákajú davy bezbranných ľudí. Prípravy na útok aktuálne zmarili v ruskom Petrohrade.

9:00 Tichomorský ostrovný štát Samoa je spolu s východnými časťami Kiribati jedným z prvých miest na svete, kde ľudia oslávujú príchod roka 2019. Samoa získala takéto postavenie v roku 2011, keď sa vrátila do západnejšieho časového pásma, pričom "preskočila" medzinárodnú dátumovú hranicu. Dovtedy tieto ostrovy vítali nový rok ako posledné.

8:50 Bratislava privíta nový rok tradičným ohňostrojom s hudobnou kulisou, ktorý bude odpálený z plavidla uprostred Dunaja. Obyvatelia i návštevníci hlavného mesta sa môžu prísť do centra na Hviezdoslavovom námestí zabávať na Silvestra od 21.30 h do 2.00 h Nového roka, oslava bude pod holým nebom.

Odpočítavanie posledných sekúnd starého roka bude na Námestí Ľudovíta Štúra. Odtiaľ i z okolia bude môcť verejnosť sledovať polnočný ohňostroj. "Vymeňte petardy za zážitok z mestského ohňostroja a príďte sa s nami zabaviť. Organizované podujatie tohto typu vytvára bezpečné prostredie, v ktorom spoločne môžeme privítať nový rok v priateľskej atmosfére," vyzýva verejnosť mesto. Tvrdí, že je lepšie, keď ľudia oslávia nový rok spoločne v bezpečnom prostredí, namiesto rôznych mestských uličiek, kde môže ľahšie dôjsť k nešťastiu.

8:40 V Košiciach novoročný ohňostroj nebude. Mesto sa okrem poskytnutia finančnej podpory aj takýmto spôsobom pripojilo k iniciatíve pomoci Prešovčanom postihnutým výbuchom plynu zo 6. decembra na Mukačevskej ulici. Silvestrovský program na košickej Hlavnej ulici však bude s výnimkou ohňostroja pokračovať podľa pôvodného plánu.

Pre pomoc Prešovu sa rozhodli viaceré mestá. Peniaze, ktoré mali zaplatiť za niekoľko minút efektnej šou, poslali na transparentný účet Prešova. Solidaritu Prešovčanom prejaví spolu s ďalšími mestami napríklad aj Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš ,Pezinok, Skalica.

Banská Bystrica si ponechala iba novoročný ohňostroj a program, ktorý si Banskobystričania užijú na Nový rok popoludní. Zvyšok sumy smerujúcej do Prešova tvorí výťažok z Primátorského punču, ktorý sa uskutočnil 13. decembra, a kde sa podarilo vyzbierať 3033 eur.

Výzvu na strávenie silvestrovskej noci bez zábavnej pyrotechniky adresujú návštevníkom Vysokých Tatier ochranári z Tatranského národného parku, samospráva mesta Vysoké Tatry i Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry. Ohňostroje a petardy podľa nich neškodia len zvieratám, upozorňujú tiež na ich antiekologické aspekty.

8:30 Záver roka si väčšina ľudí nevie predstaviť bez zábavy a delobuchov. Pozrite si, aké pravidlá má manipulácia so zábavnou pyrotechnikou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok