Začínajú sa nové dvadsiate roky, oslavujú niektorí. Naozaj?

TA3 ČTK
31.12.2019 22:59

O chvíľu oslávime príchod nového roka, a nielen to. Čaká nás aj vstup do novej dekády. Alebo nie? V posledných rokoch sa viedli búrlivé debaty o tom, kedy vlastne dekády začínajú a kedy sa končia. Ktorá možnosť je správna? Odpoveď hľadá denník The New York Times.

Začínajú sa nové dvadsiate roky, oslavujú niektorí. Naozaj?
reprofoto kazanashistory.weebly.com

Hádka rýchlo a jednoducho

Aby sa čitatelia dozvedeli, kedy vlastne prichádza nová dekáda a či si na ňu pripiť už tento Silvester, alebo až ten ďalší, oslovil NYT odborníkov. Od zamestnancov amerického námorného observatória cez vydavateľov časopisu Farmers’ Almanac až po kurátorov zbierok astrofyziky. Všetci sa zhodli na jednom. "Debata o tejto téme je dobrým spôsobom na vyvolanie hádky," tvrdí astronóm Geoff Chester.

Nezhody v tejto otázke sa pritom pravidelne objavujú už dlho. V roku 1999 sa napríklad intenzívne hovorilo o tom, kedy sa vlastne začína nové tisícročie. V epicentre sporu sa vtedy ocitlo námorné observatórium, ktoré produkuje výpočty, ktorými sa riadia vládne satelity či inteligentné telefóny. Táto inštitúcia tvrdila, že nové milénium sa začína až 1. januára 2001. Podľa Chestera preto, lebo observatórium pracuje pri meraní času s takzvanými modifikovaným juliánskym dátumom, čo je systém, ktorý používajú astronómovia a geodeti.

oslavy_ac1100ae-077a-3427.jpg

Čísla neuspokoja každého

Nedá sa však povedať, že touto odpoveďou by sa spor vyriešil. Ďalším platným argumentom je to, že keď Dionysius Exiguus v roku 525 vytvoril kresťanský letopočet počítaný od údajného dátumu narodenia Ježiša Krista, bol pre neho prvým rokom nášho letopočtu rok jeden. Pretože Dionysius ako rok Ježišovho narodenia stanovil rok jeden, je tu ročný odstup medzi rokom nula a rokom jeden. Kompletných desať rokov od roku jeden preto uplynie až na konci roku 10 a ďalšiu dekádu teda môžeme oslavovať prvého januára v roku 11.

"Toto je jeden z okamihov, keď čísla neuspokoja každého," tvrdí Chester. A súhlasí s ním aj Mordecai-Mark Mac Low, kurátor zbierok astrofyziky v americkom Múzeu prírodnej histórie. "Sú dva rôzne spôsoby, ako stanoviť dekádu," vysvetľuje. Ako prvý tu máme argument s modifikovaným juliánskym dátumom, ľudia však podľa Mac Lowa pracujú "skôr s jazykom než s číslami". Druhý spôsob je určiť dekádu podľa bežnej praxe. A príklad? Väčšina ľudí by vám povedala, že päťdesiate roky sa začali rokom 1950 a skončili sa rokom 1959.

Svojvôľa a maniere jazyka

"Ľudia chcú jednoduché odpovede. Ale odpoveď taká jednoduchá nie je," uzatvára Mac Low. "Neexistuje žiadna absolútne platná pravda," súhlasí Chester. Pokiaľ sa odvolávate na modifikovaný juliánsky dátum, potom 20. roky tohto tisícročia začínajú 1. januára 2021. To je však v rozpore s bežným používaním jazyka.

Podľa Emily Brewsterovej, editorky renomovaného slovníka Merriam-Webster, slovo dekáda v populárnej kultúre rozhodne nedefinujú vedecké konvencie. A práve preto dvadsiate roky začnú už 1. januára 2020 a skončia sa 31. decembra 2029.

"Je zaujímavé, že tu existuje takáto svojvôľa. Je to nekonvenčné ako jazyk sám," hovorí lingvistka. Každopádne, ľudia už koniec dekády začali oslavovať. "Môže byť okolo toho veľká polemika. Ale možno je to celé skôr veľká zábava," dodáva redaktor časopisu Farmers’ Almanac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok