Briti odídu, to je však len začiatok. Čo sa bude diať po brexite?

TA3 ČTK
22.12.2019 09:56

Volebné víťazstvo Borisa Johnsona síce otvorilo cestu k brexitu, ale to je len začiatok. Pozornosť sa už sústredí na prechodné obdobie po odchode krajiny z Európskej únie. V hre je mnoho priestoru pre chyby. Možný vývoj približuje vo svojej analýze server Politico.

Briti odídu, to je však len začiatok. Čo sa bude diať po brexite?
SITA/AP

Lehota do decembra 2020

Všetci konzervatívci, ktorí kandidovali vo voľbách, v októbri hlasovali pre brexitovú dohodu, ktorú Johnson dojednal s Bruselom. Vzhľadom k tomu môže teraz premiér dokument bez ďalšieho otáľania poslať novému parlamentu. Dolná snemovňa by o dohode mala hlasovať do Vianoc a celý ratifikačný proces vrátane schvaľovania v Európskom parlamente by mal byť hotový do termínu brexitu, teda pravdepodobne do 31. januára 2020.

Pokiaľ sa však počas následného prechodného obdobia Spojenému kráľovstvu nepodarí dojednať s Úniou obchodnú dohodu, začne so svojím najbližším partnerom obchodovať podľa podmienok Svetovej obchodnej organizácie. Diplomati z únijných členských štátov sa zhodujú, že lehota do decembra 2020 je nerealistická, pokiaľ obe strany chcú dojednať komplexnú dohodu o budúcich vzťahoch.

Zatiaľ neodskúšaný pokus

Hodiny opäť začínajú tikať. "Hneď ako brexitová dohoda prejde britským parlamentom, celý problém je tu zas," zhodnotil Richard Whitman, profesor politológie a medzinárodných vzťahov na univerzite v Kente. Britská vláda si podľa neho opäť nadbehla na vznik opozície v parlamente, pretože lehota na dojednanie budúcich vzťahov je veľmi krátka a vo vzťahoch nie je jasno. Prvým krokom Johnsonovej vlády bude stanovenie priorít pre toto druhé kolo vyjednávaní s EÚ.

Aj samotné prechodné obdobie môže podľa servera Politico priniesť ďalšie strety medzi Londýnom a Bruselom v kontexte realizácie brexitovej dohody a dodržiavania záväzkov oboch strán, na ktoré bude dohliadať spoločná britsko-únijná komisia. "Prechodné obdobie znamená pre EÚ zatiaľ neodskúšaný pokus," vysvetlil Whitman. Podľa neho sa ešte len uvidí, ako bude komisia fungovať a čím dlhšie prechodné obdobie bude, tým väčšie je riziko, že sa vynorí čosi sporné.

Britská vláda sa tak podľa politológa bude zrejme súčasne pripravovať na potenciálny zlom v decembri 2020. Britské podniky, ktoré už v posledných dvoch rokoch utratili miliardy za prípravu na brexit bez dohody, pritom dúfajú, že druhá fáza rokovaní prinesie takú obchodnú dohodu, ktorá zachová úzke prepojenie na EÚ, píše Politico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok