Veľký triumf, vnesie jasno do brexitu. Politici reagovali na voľby

TA3 TASR
13.12.2019 07:55

Európski lídri privítali, že očakávané volebné víťazstvo Borisa Johnsona v britských parlamentných voľbách vnáša jasno do odchodu Británie z EÚ. Uviedli súčasne, že dosiahnuť do konca roku 2020 obchodnú dohodu medzi EÚ a Britániou bude náročné.

Trumpa výsledok potešil

Americký prezident Donald Trump reagoval v piatok na prvé odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii, podľa ktorých jasne zvíťazila Konzervatívna strana. "Zdá sa, že v Spojenom kráľovstve to bude veľké víťazstvo pre Borisa," napísal na Twitteri americký prezident, ktorý Johnsona dlhodobo podporuje.

Európski lídri privítali, že očakávané volebné víťazstvo Borisa Johnsona v britských parlamentných voľbách vnáša jasno do odchodu Británie z EÚ. Uviedli súčasne, že dosiahnuť do konca roku 2020 obchodnú dohodu medzi EÚ a Britániou bude náročné. Johnsonova Konzervatívna strana dosiahla v 650-člennom britskom parlamente absolútnu väčšinu.

"Je to veľmi jasný výsledok," povedal švédsky premiér Stefan Löfven novinárom v Bruseli vo štvrtok po prvom dni summitu EÚ. Dodal, že tento výsledok súčasne zrejme znamená, že "sa s naším rozchodom pohneme vpred". Dodal, že "teraz máme 11 mesiacov na rokovanie o budúcej obchodnej dohode", pričom upozornil, že "je to veľmi krátky čas."

EÚ: Dôležité je to, čo bude po brexite

Lídri EÚ v piatok prediskutujú mandát, ktorý bude mať Európska komisia pre rokovania o budúcich vzťahoch s Britániou po brexite, ktorý sa teraz očakáva na konci januára, s prechodným obdobím do konca roku 2020."Najdôležitejšou vecou v súvislosti s brexitom nie je spôsob, akým sa rozchádzame, ale to, čo vybudujeme potom," uviedla pred novinármi francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin. "Sme pripravení rokovať o všetkom, čo treba (prerokovať) a zajtra bude dôležité, aby sme dostali mandát od Rady" Európskej únie, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nemenovaní predstavitelia EÚ však podľa Reuters varovali, že dosiahnuť obchodnú dohodu s Britániou za menej ako 12 mesiacov bude veľmi ťažké. Kým sa obchodné dohody EÚ dojednajú a nadobudnú platnosť, trvá to roky, uviedol zdroj. Británia a EÚ musia rokovať o obchodnej dohode do konca roku 2020, pretože v tom čase sa končí prechodné obdobie na odchod Británie zo spoločného trhu. Bez novej dohody by sa obchodné vzťahy medzi Londýnom a jeho najväčším obchodným partnerom - EÚ - mohli riadiť zásadami Svetovej obchodnej organizácie.

Francúzsko privítalo správy, ktoré naznačujú víťazstvo premiéra Borisa Johnsona. Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin vo svojej reakcii dodala, že toto "zjavne rozhodujúce víťazstvo"konzervatívcov môže pomôcť zabezpečiť brexit podľa dohodnutých pravidiel. Poznamenala, že ak sa exit polly potvrdia, bude to znamenať, že  konzervatívci budú mať v Dolnej snemovni jasnú väčšinu, "čo v Spojenom kráľovstve už niekoľko rokov nebolo".

Mayová: Ľudia mali jednoznačný výber

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že jej nástupcovi Borisovi Johnsonovi sa do konca budúceho roku podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ. Uviedla tiež, že ju veľmi teší úspech konzervatívcov. Svoj poslanecký mandát v obvode Maidenhead vo voľbách obhájila aj Mayová.

Na otázku, ako sa Johnsonovi podarilo dosiahnuť, že konzervatívci podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov získali v parlamente väčšinu, keď ona vo voľbách v roku 2017 nebola taká úspešná, Mayová odpovedala, že v týchto voľbách mali ľudia jednoznačný výber: rozhodovali, či chcú, aby sa brexit uskutočnil, a vedeli, že ak budú mať konzervatívci väčšinu, brexit uskutočnia.

Tieto voľby boli podľa Mayovej zamerané na zabezpečenie toho, aby Británia mohla prekonať patovú situáciu v parlamente, uskutočniť brexit a "ísť ďalej". V tejto súvislosti Mayová vyjadrila presvedčenie, že Johnsonovi sa podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ do konca budúceho roka. Vysvetlila, že "v tejto oblasti sa už vykonalo mnoho práce." Uviedla, že ak bude vôľa na oboch stranách, dohodu bude možné dosiahnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok