Bugár sa stretol s Glváčom, Most zrejme zahlasuje proti nemu

TA3 SITA TASR
6.11.2019 11:09

Podpredseda parlamentu za Smer-SD Martin Glváč, ktorý pre správy s Marianom Kočnerom čelí tlaku na svoje odstúpenie, svoje rozhodnutie nezverejnil ani po sviatkoch. Stretol sa so šéfom Mosta-Híd Bélom Bugárom, od ktorého chcel vysvetlenie výroku podpredsedu strany Ábela Ravasza, podľa ktorého Most Glváčovi z funkcie "pomôže". Bugár ho zrejme nepotešil.

Podporia otvorenie schôdze

Most-Híd v prípade zvolania mimoriadnej schôdze na odvolanie Martina Glváča podporí jej otvorenie. Pravdepodobne zahlasuje aj za jeho odvolanie. Povedal to Béla Bugár po stretnutí s Glváčom s tým, že o tom ešte musia hovoriť na klube. "Keď príde ďalší návrh na jeho odvolanie, klub sa už rozhodne inak, to znamená, že bude hlasovať za otvorenie schôdze. Ešte sme to neprerokovali na poslaneckom klube, ale predpokladám, že bude hlasovať aj za jeho odvolanie," skonštatoval Bugár.

Dodal, že Glváčovi na stretnutí tlmočil stanovisko Mosta-Híd. Glváč podľa jeho slov musí vedieť, ako sa Most-Híd zachová, ak takýto návrh príde. Pripomenul, že po neschválení programu októbrovej mimoriadnej schôdze na Glváčovo odvolanie vysvetlila strana svoj postoj tým, že mu dali čas, aby sa rozhodol sám.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč čelí tlaku na odstúpenie po zverejnení komunikácií s Marianom Kočnerom cez aplikácie Viber a Threema.

Bugár si myslí, že situácia okolo Glváča škodí nie len jemu, ale aj strane Smer-SD, dodal však, že je to ich vec. "Ale škodí to aj vládnej koalícii, a to je už aj naša vec," podotkol. Bugár poprel, že by ho kontaktoval predseda Smeru-SD Robert Fico, aby zmenil názor. "Aj keby chcel, toto už je neobhájiteľné. Musím povedať: Padni, komu padni," poznamenal. Na Glváčovu kritiku podpredsedu Mosta-Híd Ábela Ravasza reagoval Bugár tým, že to nie je len obyčajný úradník. Poukázal na jeho prácu v pozícii splnomocnenca vlády pre rómske komunity. "Navyše, pán Ravasz je aj podpredsedom strany, minimálne to by mal pán podpredseda Glváč rešpektovať," doplnil.

Glváč v utorok na sociálnej sieti kritizoval Ravasza za jeho vyjadrenia v médiách. "S úžasom sledujem, ako mi neposlanec z Mosta Ábel Ravasz, ktorý nemá za sebou žiadny výsledok, odkazuje, že ak neodstúpim sám z postu podpredsedu NR SR, oni mi pomôžu," uviedol.

Ku Glváčovi sa počas brifingu o vetovaní moratória vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Myslí si, že by mal odstúpiť z pozície podpredsedu Národnej rady SR.

Podľa šéfa parlamentu Andreja Danka musí prijať rozhodnutie o Glváčovi Smer. Ako uviedol Danko, ide o politickú nomináciu, takže odvolať ho môže buď strana Smer-SD, alebo plénum parlamentu. Danko zároveň zdôraznil, že ak by Glváč skončil na poste podpredsedu parlamentu, Smer-SD nominuje nového podpredsedu, keďže im tento post prináleží.

Komunikácia cez Threemu aj Viber

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od 21. októbra. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom Kočnerom sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian Kočner aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Opozícia sa pokúsila odvolať Glváča z funkcie 29. októbra. Parlament však neschválil program mimoriadnej schôdze. Glváč v reakcii na to ešte v ten deň vyhlásil, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi sám. Zatiaľ však žiaden krok neoznámil. Glváčov stranícky šéf Robert Fico v utorok vyhlásil, že bude rešpektovať akékoľvek Glváčovo rozhodnutie a kritizoval opozíciu vrátane Matoviča. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti chce preto opätovne odvolávať Glváča. OĽANO pôvodne chcelo žiadať schôdzu na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho, ak nezabezpečí Glváčov odchod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok