Ultimátum uplynulo, Matovič čítal údajné správy Glváča a Kočnera

TA3 TASR SITA
23.10.2019 14:48

Šéf OĽANO Igor Matovič dal v utorok ultimátum Martinovi Glváčovi zo Smeru-SD. Ak vraj neodstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu, Matovič zverejní stovky údajných správ medzi ním a Marianom Kočnerom. Varí z vody, reagoval Glváč a podal na Matoviča trestné oznámenie pre vydieranie. Ultimátum uplynulo a Matovič následne vystúpil na tlačovej konferencii.

Rozhovory i dosadzovanie do funkcií

"Túto komunikáciu orgány v trestnom konaní majú a nie je to niečo, čo by nebolo overené," začal Matovič. Matovič kritizoval fakt, že s týmito informáciami kompetentní nekonajú. Opozičný líder si myslí, že verejný záujem v tomto prípade prevažuje nad právom na nezverejnenie takýchto informácií. Matovič následne začal čítať úryvky z údajnej komunikácie z platformy Viber.

Čo je teda v stovkách údajných správ, ktoré mali vznikať od roku 2014 do 2019? Ide vraj o zabezpečovanie rozhovorov v médiách, tlačových konferencií, organizáciu stretnutí či dosadzovanie do funkcií v SIS či finančnej správe. V správach sa spomína aj Ladislav Bašternák.

Glváč mal podľa Matoviča vedome klamať o tom, že sa s Kočnerom nestretol od roku 2012. Je tu vraj aj podozrenie, že si mal podnikateľ dosadiť svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. "Glváč robil sluhu pre Mariana Kočnera," vyhlásil Matovič. Za najhoršie považuje to, že Glváč prinajmenšom vedel o Kočnerovom človeku vo vedení SIS. Tvrdí, že to vyplýva z ich údajnej komunikácie. Podnikateľ mal podpredsedovi parlamentu nahnevane písať, že niekomu o jeho dosadení hovoril. "Komu som to mal povedať? Myslíš, že je to na chválenie? To čo je zase za intrigu?" reagoval podľa Matovičových slov Glváč v správach.      

Správy majú podľa Matoviča tiež dokazovať, že Glváč vedel aj o tom, že vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze mal zabezpečiť vratky pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Poukázal aj na viacero správ, ktoré majú dokazovať ich stretnutia v neskoršom období, ako Glváč priznal.

Vyzval orgány, aby konali

Glváč v súvislosti so zverejňovaním jeho údajnej komunikácie opätovne vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene konali. Matovič podľa neho porušuje ústavou garantované práva, telekomunikačný zákon a dopúšťa sa trestného činu vydierania a hrubého nátlaku. "Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby si prestali zatvárať oči pred porušovaním ústavy a zákonov, začali si plniť svoju prácu a urobili poriadok s oslíkom z Trnavy - Igorom Matovičom," zdôraznil Glváč.

Glváč taktiež vyzval samotného Matoviča, aby prestal páchať trestnú činnosť a nevydieral o zverejnení jeho údajnej komunikácie v prípade, ak neodstúpi zo svojej funkcie. Ak naozaj disponuje jeho súkromnou komunikáciou, šéf OĽANO ju má odovzdať orgánom činným v trestnom konaní, a nie ju zverejňovať. Glváč od neho zároveň požaduje, aby Matovič zverejnil svoj zdroj, lebo ak "ide o únik z vyšetrovacieho spisu, tak sa dopúšťa trestného činu marenia spravodlivosti."

Matovič na utorkovej tlačovej konferencii zverejnil komunikáciu Mariana Kočnera s Glváčom cez komunikačnú platformu Viber. Vyzval ho, aby odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu do stredy obeda, inak podľa svojich slov zverejní aj zvyšných zhruba 900 správ z ich komunikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok