Čím sme starší, tým viac priberáme. Vedci vysvetlili dôvod

TA3 ČTK
2.11.2019 09:59

Kondícia už nie je, aká bývala. Okrem vrások a pár sivých vlasov sa s pribúdajúcimi rokmi objavujú aj pribúdajúce kilogramy. Ako starneme, je čoraz ťažšie udržať si váhu, píše taliansky denník La Repubblica. Prečo? To sa pýtali aj vedci.

Čím sme starší, tým viac priberáme. Vedci vysvetlili dôvod
ČTK

Trinásť rokov skúmania

Odborníci zo stockholmského Inštitútu Karolinska v spolupráci s Uppsalskou a Lyonskou univerzitou vo svojej štúdii preukázali, že v staršom veku sa ľahšie priberá, pretože klesá schopnosť ukladať tuky do tukového tkaniva a následne ich odstraňovať.

Tím vedcov v rozpätí trinástich rokov analyzoval tukové bunky 54 mužov a žien. Z analýzy vyplynulo, že pri oboch pohlaviach s pribúdajúcimi rokmi klesá obmena tukov v tukovom tkanive, teda rýchlosť, s ktorou sa tuky z tukových buniek odstraňujú a naopak ukladajú. A práve táto skutočnosť je predpokladom pre zvyšovanie hmotnosti.

Tí, ktorí naďalej jedia také porcie ako predtým a nekompenzujú tieto zmeny tým, že by prijímali menej kalórií, naberú v priemere váhu plus 20 percent. "Výsledky po prvýkrát ukázali, že procesy v našich tukových tkanivách regulujú zmeny telesnej hmotnosti počas starnutia nezávisle na iných faktoroch," vysvetľuje jeden z autorov štúdie Peter Arner. "To by mohlo otvoriť možnosti nových postupov pre liečbu obezity."

Dynamika tukového tkaniva

Vedci skúmali aj obmenu tukov u 41 žien, ktoré sa podrobili takzvanej bariatrickej operácii, teda zmenšeniu žalúdka alebo skráteniu tráviaceho traktu. Experti tak chceli zistiť, ako môže obmenu tukov ovplyvniť schopnosť udržať si získanú váhu v nasledujúcich štyroch až siedmich rokoch. Ukázalo sa, že tým ženám, ktoré mali nízku úroveň obmeny tukov pred zákrokom, sa podarilo ju zvýšiť, a teda si udržať úbytok na váhe.

Vedci proti pomalej obmene tukov radia bojovať tak, že sa budeme viac hýbať. "Obezita a choroby, ktoré sú s ňou spojené, sa stali globálnym problémom. Pochopenie dynamiky tukového tkaniva a toho, čo objem tukového tkaniva reguluje, nebolo ešte nikdy také dôležité," tvrdí Kirsty Spaldingová z Inštitútu Karolinska.

susene-ovocie_ac1100ae-a99d-5ffc.jpg

Trik so sušeným ovocím

Podľa inej štúdie znížime riziko obezity tak, že polovicu porcie určitých potravín, napríklad zemiakových lupienkov alebo údenín, nahradíme sušeným ovocím. Experti sledovali počas dvadsiatich rokov tri skupiny ľudí, a to 51.529 mužov vo veku od 40 do 75 rokov, 121.700 žien od 35 do 55 a 116.686 žien vo veku od 24 do 44 rokov. Monitorovali ich zdravotný stav, váhu a výživu. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli aspoň 14 gramov sušeného ovocia denne, mali menšie riziko, že za štyri roky priberú dva či viac kilogramov.

Ochranný efekt sušeného ovocia je ešte výraznejší, keď sa konzumuje namiesto nezdravých potravín. Výsledky štúdie podporujú záver, že pravidelná konzumácia sušeného ovocia bohatého na vitamíny, minerálne soli a "dobré" tuky prospieva zdraviu a pomáha udržať váhu pod kontrolou. Okrem iného aj tým, že prispieva k pocitu sýtosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok