Tréning bez pohybu. Športovci sa čoraz viac sústredia na mozog

TA3 ČTK
19.10.2019 09:56

Čoraz viac športovcov sa začína zaujímať o techniky, ktoré sa nezameriavajú na samotné svaly a telesné cvičenie, ale sústredia sa na myseľ a psychiku. Precvičovanie mysle má podstatný vplyv na výkony športovcov, píše francúzsky denník Le Monde.

Tréning bez pohybu. Športovci sa čoraz viac sústredia na mozog
SITA/AP

Efektívnosť pohybu v mysli

V Paríži sa športovci pripravujú na olympijské hry v Tokiu a pre niektorých z nich sa príprava neobmedzuje len na telocvične a štadióny. Allan Morante má 25 rokov a venuje sa gymnastike na trampolíne. Praktikuje však zároveň mentálnu imagináciu a cvičí svoj mozog tým, že si predstavuje, že cvičí, alebo pozoruje iných vo svojej disciplíne.

Pri pravidelnom sedení s expertkou Národného ústavu športu Claire Calmelsovou a pri každodennom samostatnom cvičení si Allan opakuje, bez toho, aby pohol jediným svalom, to, čo cvičí na trampolíne. Toto kognitívne cvičenie, ktoré praktizuje pred olympiádou čoraz častejšie, je súčasťou jeho športovej prípravy už päť rokov a stalo sa pre neho nevyhnutnosťou.

Predstavovať si pohyb či súťaž nie je pre športovcov ničím originálnym. Avšak metóda mentálnej imaginácie ako cvičenia pod dohľadom odborného trénera, praktikovaného s cieľom presného pôsobenia na mozog, je menej rozšírená. Podľa Aymerica Guillota, profesora na Lyonskej univerzite a experta na mentálnu imagináciu, sa však tento spôsob prípravy športovcov rozširuje.

Zdokonaľovanie neurónových sietí

Rovnako ako Allan Morante pracuje s Claire Calmelsovou štyridsať až šesťdesiat športovcov takých disciplín, ako bedminton, box, šerm, umelecká či športová gymnastika, judo, plávanie aj stolný tenis. Calmelsová vyvinula pred piatimi rokmi program motorickej simulácie. Ide o to, predstaviť si aktivitu, pozorovať ju, vyjadriť ju slovne aj mimicky.

serm_ac1100ae-6ba1-7e7e.jpg

Táto prax zaberá v každodennej činnosti športovcov čoraz väčší priestor a výskum úlohy mozgu v športovom výkone stále postupuje. Neuroveda ukázala už pred niekoľkými rokmi, že fyzické cvičenie pretvára mozog športovcov podobne ako ich telo. Umožňuje im tak rozvíjať unikátne a špecifické neurónové konfigurácie, ktoré vedú k tomu, že je ich mozog výkonnejší, ak ide o realizáciu športovej aktivity.

Zdokonaľovanie neurónových sietí môže byť realizované pomocou predstavivosti. "Mnoho štúdií poukazuje na rovnováhu medzi simulovanou a zrealizovanou akciou. Aktivácie mozgu sú v oboch prípadoch takmer identické a aktivácia mozgu mentálnou činnosťou je podobná aktivácii fyzickým cvičením," hovorí  Aymeric Guillot. "Všetky štúdie ukazujú, že kombinácia mentálnej imaginácie a fyzickej aktivity umožňuje citeľne výraznejší nárast výkonov než len fyzické cvičenie," dodáva.

Precízne prevedenie pohybu

Takýto prístup môže byť zvlášť užitočný v disciplínach, ako je napríklad gymnastika, teda tam, kde je najdôležitejšie dokonalé prevedenie pohybu. Eloise Marchonová a jej kolegyne v športovej gymnastike, ktoré sa pripravujú na olympiádu, uplatňujú mentálne cvičenia už tri roky a taktiež spolupracujú s Claire Calmelsovou.

"Keď poviem trénerovi, že mám problém s určitým pohybom, namiesto toho, aby som ho tisíckrát opakovala na tréningu, venujem jedno sedenie motorickej simulácie tomu, aby som si ho presne predstavovala, a to mi pomáha korigovať technické chyby," vysvetľuje Eloise Marchonová.

Lekcia, pri ktorej si v duchu opakujete pohyb alebo cviky, až kým máte rovnaký pocit ako pri cvičení, posilňuje aj sebavedomie. Allan Morante má rovnakú skúsenosť. Odvtedy, ako začal s motorickou simuláciou, sa dostal medzi päť najlepších športovcov sveta vo svojej kategórii. Všetky zásluhy nemôžeme pripísať len mentálnym cvičeniam, ale športovec tvrdí, že im vďačí za istotu pohybov, ktoré si v duchu opakuje a lepšiemu pochopeniu jeho športovej disciplíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok