Sladká závislosť sa podobá tej drogovej. Dokážete abstinovať?

TA3 ČTK
27.10.2019 09:53

Existuje závislosť na cukre tak, ako existuje závislosť na drogách? Serge Ahmed z francúzskeho Štátneho ústredia vedeckého výskumu tvrdí, že rozhodne áno. O sladkej závislosti píše francúzsky denník Le Figaro.

Sladká závislosť sa podobá tej drogovej. Dokážete abstinovať?
SITA/AP

Kritériá závislosti

Závislosť môžeme identifikovať podľa série diagnostických kritérií. Je to napríklad naliehavá a nepotlačiteľná túžba po konzumácii určitej látky. Alebo túžba či pretrvávajúce úsilie skoncovať s konzumáciou nejakej látky alebo ju obmedziť. Alebo skutočnosť, že konzumujeme viac, ako by sme chceli. Napríklad pri alkohole človek povie, že si vypije jeden alebo dva poháre a vypije dve fľaše. Ak ide o cukor, spĺňa všetky tieto kritériá.

V Spojených štátoch, Kanade či v Nemecku, kde sa konali štúdie týkajúce sa frekvencie tejto závislosti medzi populáciou, sa ukázalo, že závislosť na cukre sa týka piatich až desiatich percent ľudí.

sladke_ac1100ae-a7d6-e005.jpg

Väčšina má miernu závislosť

Ako sa závislosť na cukre odlišuje od iných typov závislosti? Rozdiel tkvie v diagnostických kritériách. Čím viac je ich prítomných, tým je závislosť väčšia. Väčšina ľudí má vo vzťahu k cukru miernu závislosť, podobne ako pri tabaku a alkohole. Dôležitým faktorom je abstinencia. Ak človek prestane jesť cukor, je to úplne iné, ako keby skoncoval s alkoholom či opiátmi, ale každý prípad je individuálny.

Početné štúdie ukázali, že cukor má rovnako významný potenciál závislosti, ako drogy. Alkohol, kokaín, heroín, metamfetamín a podobne. Dnes už vieme, že chronická a dlhodobá konzumácia cukru vedie, rovnako ako u iných drog, k trvalým biologickým zmenám v mozgu, upozorňuje vedec.

Nové umelé stimuly

Problém sme si uvedomili pred necelými desiatimi rokmi, vysvetľuje Serge Ahmed. Konštatovalo sa, že epidémia obezity je spojená s radikálnou zmenou stravovania, s nadbytkom priemyslových produktov bohatých na cukor vrátane limonád. Časť veľkých konzumentov cukru stratila nad svojou závislosťou kontrolu.

V prírode, kde sa človek vyvíjal, nachádzal ovocie, ktoré obsahuje málo cukru, priemysel však umožňuje vyrobiť mimoriadne koncentrované produkty. Náš organizmus nie je pripravený na takéto dávky a nedokáže napríklad optimálne metabolizovať cukor v tekutej podobe. V prírode neexistuje tučné a zároveň sladké. Toto spojenie je mocným stimulom, cukor spojený s tukom aktivuje v mozgu centrum odmien, upozorňuje Serge Ahmed.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok