Kočner mal predvídať zloženie vlády, Simon si podľa Bugára vymýšľa

TA3 TASR SITA
24.10.2019 13:04

Predseda Maďarského fóra Zsolt Simon vyzval šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára, aby vysvetlil údajnú komunikáciu Mariana Kočnera, podľa ktorej mal vopred vedieť, že Most bude súčasťou vlády po voľbách v roku 2016. Bugár ho v reakcii nazval maďarským Matovičom. Kauzu údajnej komunikácie Kočnera s Martinom Glváčom budú riešiť aj v Smere.

Kočner mal predvídať zloženie vlády, Simon si podľa Bugára vymýšľa
SITA/Jana Birošová

Bugár: Simon chce znemožniť spoluprácu

Marian Kočner je v súčasnosti obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Simon pripomenul, že podľa zverejnenej komunikácie si mal Kočner písať so súčasným podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom tesne po parlamentných voľbách v roku 2016. Kočner mal napísať, že vládu podľa neho zostavia Most-Híd, SNS, Smer-SD a odídenci zo Siete. Simon bol v tom čase podpredsedom Mosta-Híd, preto sa cíti byť podľa svojich slov podvedený a oklamaný. "Je fakt, že 7. marca 2016 ešte Most preferoval zostavenie pravicovej vlády, o týždeň nato, ako písal Marian K. túto SMS, Most zmenil rétoriku a išiel rokovať s Ficom," vyhlásil Simon na tlačovej konferencii. Simon sa pýta, ako je možné, že Kočner vopred vedel, aké rozhodnutia padnú v Moste-Híd. Vyzval preto Bugára, aby vysvetlil túto komunikáciu aj prípadnú dohodu so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom.

"Vyzerá to tak, že aj Maďari na Slovensku potrebujú svojho Matoviča," reagoval Bugár, podľa ktorého si Simon vymýšľa, útočí a chce znemožniť spoluprácu Mosta-Híd a SMK. Podľa Buara nemá význam na neho reagovať. Podľa Bugára sa v správach hovorí o odídencoch zo Siete a zároveň aj o úradníckej vláde.

Komunikáciu zverejnil v stredu 23. októbra líder OĽANO Igor Matovič. Podľa poslanca by mal Most-Híd vysvetliť aj komunikáciu medzi Kočnerom a Alenou Zsuzsovou z marca 2018, v čase, keď sa rokovalo o zostavení novej vlády. Simon vyzval aj členov Mosta-Híd. "Pokiaľ ste o tomto nevedeli, odíťte zo strany, boli ste podvedení," povedal. Matovič má podozrenie, že si mal Kočner vymenovať svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby, pričom o tom vedel aj Glváč. Matovič upozornil aj na ďalšie kauzy vyplývajúce z komunikácie. Glváč Matovičove tvrdenia odmieta, podal pre ne aj trestné oznámenie. Tvrdí, že líder OĽANO pácha trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu. Trvá na tom, že sa s Kočnerom nestretol od roku 2012.

Glváč obvinenia Igora Matoviča v súvislosti so zverejnenou komunikáciou odmieta a podal na neho aj trestné oznámenie.

Tomáš: Je to divadelná hra opozície

Premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini už uviedol, že komunikáciou sa budú v strane zaoberať. Situácia sa má riešiť na pôde vedenia strany, povedal poslanec Smeru Erik Tomáš. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák ešte nevedel povedať, ako budú v prípade mimoriadnej schôdze hlasovať, musí k tomu zasadnúť poslanecký klub.

"Mám na to, samozrejme, osobný názor, ale nebudem robiť predbežné závery. Keďže je avizované stretnutie vedenia strany s pánom Glváčom, tak to je pôda, kde by sa celá táto vec mala vyšetriť, vyjasniť a potom zaujmem postoj," povedal Tomáš. Termín stretnutia vedenia Smeru-SD povedať nevedel, priblížil však, že veľká časť vedenia strany bola aj na výjazdovom rokovaní a mala iný program.
Iniciatívu opozície, ktorá chce podpredsedu parlamentu Glváča odvolať z funkcie, označil za klasickú divadelnú hru opozície. "Myslím si, že opozícia týmto konaním pomerne dosť dehonestuje tento inštitút. Je tragikomické, že schôdzu zvolávajú páni Sulík a Matovič, ktorí sa s Marianom K. osobne stretávali a riešili s ním citlivé témy," poznamenal.

Podpredseda SNS Anton Hrnko v tejto súvislosti pripomenul slová predsedu strany a šéfa parlamentu Andreja Danka, že stranícki nominanti sú zodpovednosťou strany. Poslanec parlamentu Karol Farkašovský si myslí, že nie je vhodné niekoho odvolávať z funkcie na základe údajných medializovaných informácií. Chce si počkať na silnejšie argumenty. O tom, ako budú poslanci SNS na prípadnej schôdzi hlasovať, sa budú podľa Farkašovského rozprávať na poslaneckom klube.

Vedel o Kočnerovom človeku v SIS?

Líder OĽaNO Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík informovali, že chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Glváča z funkcie podpredsedu parlamentu. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Kočnerom. Matovič tvrdí, že Glváč klamal o tom, že sa s podnikateľom od roku 2012 nestretol. Glváč mal vedieť o viacerých kauzách, napríklad aj o tom, že si Kočner nominoval svojho človeka do funkcie zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Glváč tvrdenia odmieta, podal pre ne aj trestné oznámenie. Tvrdí, že líder OĽaNO pácha trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu. Trvá na tom, že sa s Marianom Kočnerom nestretol od roku 2012. Premiér uviedol, že o medializovanej komunikácii budú v Smere-SD hovoriť a nebudú ju prehliadať. "V prípade, že je to vážne, budú aj vážne dôsledky. V prípade, že sa ukáže, že to také vážne nie je, vážne dôsledky nebudú," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok