Opozícia chce po zverejnení správ v NR SR odvolať Glváča

TA3 TASR SITA
24.10.2019 10:22

Opozičné strany SaS a OĽANO začali zbierať podpisy na odvolanie Martina Glváča zo Smeru-SD z postu podpredsedu NR SR. Dôvodom je obsah komunikácie, ktorú zverejnil Igor Matovič a ktorá údajne zachytáva niekoľkoročnú komunikáciu Glváča s Marianom Kočnerom. Glváč sa bráni trestným oznámením na Matoviča a tvrdí, že zverejnením komunikácie páchal trestnú činnosť.

Nechcú ho ani ako člena výboru

"Začíname zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Martina Glváča z pozície podpredsedu NR SR. Mysleli sme si, že k tejto situácii nedôjde," povedal Matovič s tým, že očakávali, že odíde sám. Poukázal aj na to, že Glváč by nemal byť viac členom výboru na kontrolu vojenského spravodajstva. Zároveň vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby konal a aby Glváč ako "závadová" osoba nebol na kandidačnej listine Smeru-SD. Glváč sa podľa Matovičových slov spreneveril svojej pozícii a správal sa "ako sluha mafiána Kočnera".

"Každý človek musí vidieť, že vláda Roberta Fica a Petra Pellegriniho je prerastená s mafiou. To, čo riešil Glváč s Kočnerom, to neboli len nevinné stretnutia. Je to priamy dôkaz, že gauner riadi aspoň sčasti našu krajinu," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík. Preto sa podľa jeho slov SaS rozhodla podporiť iniciovanie mimoriadnej schôdze. Dodal, že pozvali k tejto iniciatíve aj ostatných kolegov z opozície. Podpisy chcú vyzbierať čo najskôr. V zmysle rokovacieho poriadku by mal predseda parlamentu zvolať schôdzu do siedmich dní od odovzdania potrebného počtu podpisov.

Glváč: Žiadne protiprávne konanie

Matovič má podozrenie, že si mal Marian Kočner dosadiť svojho človeka na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Kočner mal podpredsedovi parlamentu nahnevane písať, že niekomu o jeho dosadení hovoril. Správy majú podľa Matoviča tiež dokazovať, že Glváč vedel aj o tom, že vtedajší prezident finančnej správy František Imrecze mal zabezpečiť vratky pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. "Túto komunikáciu orgány v trestnom konaní majú a nie je to niečo, čo by nebolo overené," uviedol Matovič. Kritizoval fakt, že s týmito informáciami kompetentní nekonajú. Opozičný líder si myslí, že verejný záujem v tomto prípade prevažuje nad právom na nezverejnenie takýchto informácií.

Glváč sa bráni. Vystúpenie Matoviča, počas ktorého čítal z údajnej komunikácie, podľa neho len potvrdilo, že sa v nej nenachádza žiadne protiprávne konanie. "Zároveň opäť vyzývam Igora Matoviča, aby si spomenul na svoju šesťhodinovú komunikáciu s Marianom K. a vysvetlil verejnosti, prečo bol témou ich rozhovoru Jozef Majský, s ktorým robil biznis s pozemkami a nakúpil ich za podhodnotenú cenu," uviedol Glváč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok