USA uvalili sankcie voči Rusku, ide o údajné zasahovanie do volieb

TA3 TASR
30.9.2019 21:09

Ministerstvo financií Spojených štátov uvalilo v pondelok sankcie na Rusov, ktorí sú podozriví z toho, že sa v roku 2018 pokúsili ovplyvniť tzv. polčasové (midterm) voľby v USA. Sankcie vyvolali v Rusku rozpaky.

Mali šíriť falošné informácie

Pondelkové sankcie sa týkajú štyroch entít, siedmich fyzických osôb, troch osobných lietadiel a jednej jachty, ktoré sú určitým spôsobom prepojené s agentúrou Internet Research Agency so sídlom v Petrohrade a jej podporovateľom Jevgenijom Prigožinom. IRA používala podľa ministerstva falošné profily v sociálnych médiách a šírila tam falošné informácie s cieľom ovplyvniť voľby a podkopať vieru americkej verejnosti v demokratické inštitúcie.

Americký rezort financií v súvislosti s IRA dodal, že neexistujú náznaky toho, že by agentúra bola schopná narušiť priamo volebnú infraštruktúru blokovaním hlasovania, prípadne menením či narúšaním procesu sčítania hlasov. Petrohradský podnikateľ Prigožin je blízky prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Cateringové spoločnosti, ktoré buď priamo vlastní alebo sú s ním prepojené, získali zmluvy na zabezpečenie stravy do zariadení v Moskve v celkovej hodnote okolo dvoch miliárd eur.

V Prigožinových reštauráciách sa tiež konajú večere, na ktoré prezident Putin pozýva významné zahraničné osobnosti. Podnikateľ preto získal prezývku "Putinov kuchár".

Rusko avizovalo protiopatrenia

Kremeľ je "zaskočený" sankciami, ktoré americké ministerstvo financií uvalilo na skupinu Rusov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí to tom informovala agentúra AFP. Ruský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení uviedol, že americké sankcie, ktoré sa dotkli aj Jevgenija Prigožina, petrohradského podnikateľa blízkeho ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi, "nezostanú bez reakcie".

"Vyzývame amerických politikov, aby prestali s touto nezmyselnou hrou na sankcie, keďže jej výsledok je nulový, a aby sa vrátili k postojom vyplývajúcim zo zdravého rozumu", vyhlásilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok