USA uvalili sankcie na čínske podniky, dôvodom je iránska ropa

TA3 TASR
25.9.2019 16:59

Vláda Spojených štátov oznámila v stredu zavedenie sankcií voči čínskym podnikom, ktoré nakupujú ropu z Iránu, čím zvyšuje svoj nátlak i napriek snahám európskych štátov sprostredkovať rokovania medzi Washingtonom a Teheránom.

USA uvalili sankcie na čínske podniky, dôvodom je iránska ropa
SITA/AP

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý sa v New Yorku zúčastňuje na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, povedal, že ide o odozvu na porušovanie jednostranných opatrení Spojených štátov namierených proti Iránu. "Odkazujeme Číne a všetkým štátom: Vedzte, že budeme postihovať každé porušenie sankcií," vyjadril sa pred členmi nátlakovej skupiny Jednotne proti jadrovému Iránu.

Podľa Pompea budú spomínaným sankciám čeliť samotné podniky, ako aj hlavní členovia ich vedení. Minister tiež vyhlásil, že Spojené štáty "zintenzívnia svoje úsilie vzdelávať krajiny a spoločnosti o riziku, ak obchodujú s útvarmi iránskych revolučných gárd, a trestať ich, ak ďalej nebudú dbať na varovania". Francúzsko medzitým vedie snahy usporiadať na pôde OSN na poslednú chvíľu stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok