Reforma nemocníc na vláde neprešla, Kalavská však dostala čas

TA3 TASR SITA
21.8.2019 15:09

Vláda napokon, napriek pôvodnej informácii tlačovej agentúry TASR, neschválila návrh reformy nemocníc z dielne ministerstva zdravotníctva. Ministerka Andrea Kalavská však získala čas na to, aby pre reformu získala podporu politických strán a odborníkov.

Kalavská má mesiac na získanie podpory

Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti ministri schválili, reformu nemocníc však z nej vypustili. Ako po rokovaní vlády uviedol premiér Peter Pellegrini, ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská by mala využiť ďalší mesiac na to, aby sa stretla so všetkými odborníkmi a poslancami všetkých strán a ešte raz im vysvetlila, o čo v reforme ide. Pellegrini pomenoval reformu ako veľmi potrebnú. 

Šéfka rezortu po vláde konštatovala, že má projekt stále nádej na schválenie. "Je tu priestor pre to, aby som presvedčila politických partnerov," povedala ministerka. Upozornila tiež, že v súčasnosti živelná stratifikácia prebieha. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve bol schválený s pripomienkami.

Nie je to ústavný zákon, ako chcel Fico

Návrh Kalavskej reformy v utorok odobrila aj Legislatívna rada vlády. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská predložila materiál na rokovanie formou novelizácie súčasnej legislatívy a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal Fico, čo expremiér kritizoval a uviedol, že Smer zmeny v takejto podobe nepodporí.

Fico pred Pellegriniho tlačovou besedou povedal, že má s aktuálnym premiérom rovnaký názor na Kalavskej reformu. „Čakám na technické riešenie, pre ktoré sa premiér rozhodne," uviedol s tým, že Pellegrinimu doňho zasahovať nebude. Na stretifikáciu nemocníc podľa neho treba spoločenskú dohodu. Šéf Smeru-SD ministerke opätovne odkázal, že by mala uvažovať o svojej politickej budúcnosti. 

V prípade stratifikácie, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, ide o najväčšiu zmenu v lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku za posledných 15 rokov. Ministerstvo zdravotníctva, spolu s Asociáciou zdravotných poisťovní SR a ďalšími partnermi, pri jej nastavení vychádzalo z medzinárodne osvedčeného konceptu stratifikácie nemocníc. Podľa tohto projektu reformy nemocníc do roku 2020 budú v rámci Zdravej zmeny platiť pre všetky slovenské nemocnice rovnaké kvalitatívne kritéria, pričom ich výsledkom by malo byť zníženie opakovaných operácií, či hospitalizácií, až na polovicu dnešnej úrovne.

V prípade stratifikácie, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, by išlo o najväčšiu zmenu v lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku za posledných 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok