Zo svedka sa môže stať obvinený, odkazuje prokurátor Tóthovi

TA3 TASR
31.7.2019 12:21

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta je presvedčený, že účasť svedka Petra Tótha na pojednávaní v kauze televíznych zmeniek zabezpečia. Pripomenul, že vo všeobecnosti platí, že zo svedka sa môže stať aj obvinený, na ktorého sa môže vydať Európsky zatýkací rozkaz. Uviedol to počas prestávky na pojednávaní ŠTS v Pezinku.

Skrýva sa v zahraničí

Niekdajší novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth sa na stredajšie pojednávanie nedostavil. Na svojom webe zverejnil text, v ktorom sa odvoláva na svoju bezpečnosť, aj s rodinou sa má skrývať v zahraničí. Podľa policajnej správy sa v mieste bydliska pri pokuse doručiť mu predvolanie nachádzal jeho syn.

Zástupca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na stredajšom pojednávaní opätovne namietal čítanie listín, považuje to za naťahovanie konania. Právny zástupca Mariana Kočnera Michal Mandzák reagoval s tým, že majú právo čítať všetko, čo považujú za relevantné a sudca Emil Klemanič mu dal za pravdu.

Peter Tóth vo svojom stanovisku hovorí, že sa bojí o život a prenasleduje ho Slovenská informačná služba. Ozrejmil, že ak by svoju verziu v súvislosti s prípadom mal potvrdiť pred súdom, museli by sa zmeniť bezpečnostné a ďalšie podmienky v SR.

Komunikáciu z Threemy zatiaľ nečítali

Senát zatiaľ stále nerozhodol, či sa bude čítať prepis údajnej komunikácie Kočnera cez šifrovanú aplikáciu Threema. Okrem iného mal komunikovať s podnikateľom Norbertom Bödörom a jeho spoluobvineným Štefanom Aghom, ktorého konanie bolo odčlenené na samostatný proces.

V kauze zmeniek mali obžalovaní Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom vyhotoviť štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Obvinený Rusko sa bráni, že zmenky, o ktorých mal vedieť len úzky okruh ľudí, boli spôsobom, ako zachrániť  televíziu. Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej, ktorá sa z účasti na pojednávaní ospravedlnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok