O zmenkách nevedel ďalší svedok. Budú čítať šifrovanú komunikáciu?

TA3 TASR
30.7.2019 09:19

Na ŠTS pokračuje megaproces v kauze miliónových zmeniek, v ktorom čelia obžalobe Marian Kočner a Pavol Rusko. Na pojednávaní vypovedala aj bývalá finančná riaditeľka Markízy Radka Doehring. Rovnako ako svedkovia pred ňou, ani ona o zmenkách nič nevedela. Dôležitý moment by mal nastať v stredu. Ak to senát umožní, mohla by sa čítať šifrovaná komunikácia Mariana Kočnera, ktorá podľa právnika Daniela Lipšica vyplaví množstvo špiny.

O zmenkách sa dozvedela z tlače

Bývalá finančná riaditeľka televízie Markíza Radka Doehring nemala o zmenkách žiadnu vedomosť. Povedala to pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti. Niekdajšia spoločníčka obžalovaného exriaditeľa televízie Ruska Sylvia Volzová vypovedať nepríde, rovnako ako riaditeľ Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Doehring, ktorá vypovedala v češtine, sa o zmenkách dozvedela z tlače v roku 2016. Vedomosť o ich existencii v čase ich údajného podpisovania v roku 2000 nemala. Poznala sa aj s bývalou Ruskovou manželkou Vierou Ruskovou. Tá podľa obžalovaného o ich existencii vedela tiež a navrhuje ju vypočuť. Ani ona však Doehring o existencii údajných zmeniek nepovedala. Bývalá finančná riaditeľka televízie uviedla, že v prípade existencie zmeniek by Markíza mala povinnosť zmenky evidovať v účtovníctve ako "možný budúci záväzok".

Komunikácia Kočnera a Bödöra

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta žiadal, aby sa na utorkovom pojednávaní čítal prepis elektronickej komunikácie medzi obžalovaným Marianom Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Komunikácia sa mala diať prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema, ktorú polícia získala z prehliadky auta, v ktorom našla mobilný telefón. V telefóne sa majú údajne nachádzať dôkazy týkajúce sa viacerých káuz vrátane vraždy Jána Kuciaka. Senát o čítaní komunikácie zatiaľ nerozhodol.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky v Markíze Sylvie Volzovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok