Kľúčový svedok neprišiel, ukryl sa. Bojím sa o život, tvrdí Tóth

TA3 TASR
31.7.2019 08:04

Niekdajší novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth neprišiel svedčiť na pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek televízie Markíza. Tóth to ráno oznámil prostredníctvom sociálnej siete.

Peter Tóth vo svojom stanovisku hovorí, že sa bojí o život a prenasleduje ho Slovenská informačná služba. Ozrejmil, že ak by svoju verziu v súvislosti s prípadom mal potvrdiť pred súdom, museli by sa zmeniť bezpečnostné a ďalšie podmienky na Slovensku. "A to nie je v mojich rukách," uviedol. Tóth mal vypovedať v stredu, rovnako ako Jozef Dučák, ktorý je obvinený aj v kauze Technopol Servis spolu s Marianom Kočnerom. Predvolanie na súd sa však Tóthovi nepodarilo doručiť. Tóthov syn políciu informoval, že jeho otec je v zahraničí a nevie, kedy sa vráti. Vypovedať nepríde ani Dučák, oznámil, že sa nemôže zúčastniť zo zdravotných dôvodov.

Na začiatku pojednávania navrhol prokurátor Ján Šanta, aby bol Tóth na pojednávanie predvedený políciou, čo by znamenalo, že by policajti Tótha vyhľadali a doviezli na súd aj proti jeho vôli. Obhajca Daniel Lipšic navrhol senátu, aby zvážil jeho výpoveď cez telemost.

Na začiatku stredajšieho pojednávania navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, aby bol Tóth na pojednávanie predvedený políciou, čo by znamenalo, že by policajti Tótha vyhľadali a doviezli na súd aj proti jeho vôli. Obhajca Markízy Daniel Lipšic navrhol senátu, aby zvážil výpoveď svedka Tótha cez telemost.

V kauze zmeniek mali obžalovaní Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotoviť štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov". Rusko sa bráni, že zmenky, o ktorých mal vedieť len úzky okruh ľudí, boli spôsobom, ako zachrániť  televíziu. Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej, ktorá sa z účasti na pojednávaní ospravedlnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok