Kočnerovu komunikáciu stále nečítali. Výpoveď Tótha je otázna

TA3 SITA
30.7.2019 15:47

Komunikácie obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera s obvineným Štefanom Aghom alebo nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom sa pred špecializovaným trestným súdom zatiaľ nečítali. Prokurátor už síce oba dokumenty v kauze miliónových zmeniek súdu predložil, obhajoba však protestovala s tým, že prepisy sú nekompletné a sekcie z nich sú vybrané účelovo.

Tóth si predvolanie neprevzal

Predseda senátu k tejto veci uviedol, že argumenty procesných strán zváži. Prokurátor chcel pôvodne tieto prepisy prečítať ešte pred výsluchom bývalého príslušníka SIS Petra Tótha. Jeho výpoveď bola naplánovaná na stredu, avšak podľa predsedu senátu neprevzal predvolanie. Druhý predvolaný svedok sa ospravedlnil s tým, že je odcestovaný. Program stredajšieho pojednávania preto pravdepodobne súd určí až ráno.

Marian Kočner a Pavol Rusko čelia v kauze miliónových zmeniek obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Kočner spolu s Ruskom a Aghom, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch.

Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian Kočner prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal Pavol Rusko ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Zmenky spochybňujú

Pavol Rusko trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. S návrhom vystaviť zmenky podľa neho prišiel advokát Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval spoločnosť Gamatex. Táto spoločnosť podľa Pavla Ruska získala majetok televízie, keďže jeho vtedajšia obchodná partnerka Silvia Volzová uznala neexistujúci dlh.

V tejto súvislosti hrozila podľa neho televízii strata licencie a riešením bolo odkúpenie Gamatexu. Časť sumy za spoločnosť sa podľa Ruska zaplatila v hotovosti a na ďalšie sumy boli vystavené zmenky. Markíza dlhodobo spochybňuje autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Obžalovaný Kočner požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok