Celá komunikácia je podľa Lipšica dôkaz o zločineckej skupine

TA3 TASR
29.7.2019 18:18

Na Slovensku fungovala zločinecká skupina zložená aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorá dlhodobo spolupracovala s organizovaným zločinom a bielymi goliermi na Slovensku. Po pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo veci falšovania zmeniek to povedal obhajca súkromnej televízie Daniel Lipšic.

Mnohí sú stále vo funkciách

Na otázku, či takáto skupina ešte existuje, reagoval, že je výrazne paralyzovaná, avšak nerobí si ilúzie, že stratila akékoľvek kontakty. "Tí sudcovia, prokurátori a policajti sú mnohí stále vo svojich funkciách". Lipšicove výroky prichádzajú po pondelkovej debate pred senátom ŠTS, kde sa opäť riešilo, či pripustiť ako dôkaz komunikácie Mariana Kočnera so Štefanom Aghom a Norbertom Bödörom cez telefónnu aplikáciu Threema.

Celá komunikácia je podľa Lipšica práve dôkazom organizovanej skupiny, zahŕňajúcej aj predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní a sudcov. Na argumenty obhajoby, ktorá tvrdí, že nedostala prepisy k dispozícii v dostatočnom časovom predstihu, reaguje Lipšic tak, že „jeden z obhajcov v trestnej veci Jána Kuciaka má image s celou komunikáciou z Threemy k dispozícii“. Obžalovaný Pavol Rusko odmietol obsah komunikácie podrobnejšie komentovať s tým, že sú to nepodstatné veci a keď príde na to čas, tak sa vyjadrí.

Pojednávanie bude pokračovať

Na utorkové pokračovanie pojednávania boli predvolaní niekdajšia spoločníčka Pavla Ruska v TV Markíza Sylvia Volzová (z jej objednávky vraždy je Pavol Rusko obžalovaný v inom konaní), riaditeľ slovenského futbalového zväzu a niekdajší majiteľ produkčného domu Forza Ján Kováčik a bývalá finančná riaditeľka Markízy Radka Doehring. Z troch svedkov sa však zajtra dostaví iba posledná menovaná.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky v Markíze Sylvie Volzovej, ktorá má prísť v procese svedčiť v utorok (30. 7.).

Kočner a Pavol Rusko v kauze čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti.

Podľa obžaloby Kočner po vzájomnej dohode vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch. Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok