V spánku počúvame, čo sa deje. Takto funguje spiaci mozog

TA3 ČTK
9.3.2019 20:00

Počas spánku dokážeme rozoznávať dôležité rozhovory, ktoré sa odohrávajú v našej blízkosti, ale následne si na ne nedokážeme spomenúť. Tvrdí to štúdia zverejnená na stránkach časopisu Nature Human Development.

V spánku počúvame, čo sa deje. Takto funguje spiaci mozog
ČTK/Tetra Images

Sen každého študenta

Položiť si hlavu na vankúš, zavrieť oči a začať sa učiť. Učiť sa počas spánku je snom každého študenta, píše taliansky denník La Repubblica. Mnohí sa o to pokúsili, ale ako sa zdá, počúvanie lekcie počas spánku nám neumožňuje zachytiť nič podstatnejšieho z učiva. Mnohým z nás sa však už stalo, že sme sa prebudili z hlbokého spánku, pretože niekto vyslovil naše meno, alebo sme sa prebudili vo vlaku, keď ohlásili našu stanicu.

Načúvame teda v spánku bez toho, aby sme si informácie zapamätali? Túto otázku si položili vedci z École normale supérieure v Paríži a Monash University v austrálskom Melbourne, ktorí výsledky publikovali v časopise Nature Human Development. Experti zistili, že aj v spánku je náš mozog schopný registrovať vonkajšie podnety, vyberať z nich výraznejšie stimuly a prípadne na ne reagovať.

zena-sluchatka_7f000001-36c1-723a.jpg

Napriek tomu, že spíme, náš mozog nie je nečinný. "Mozog je schopný registrovať podstatné signály aj počas spánku. Špeciálne umožňuje uvedomovať si podnety, ktoré vyžadujú rýchlu reakciu," uviedli autori výskumu. Preto je vhodné zavolať na spáča jeho menom, aby sa rýchlejšie prebudil. Počas spánku ostáva mozog "na príjme", ale vytvára bariéru proti zvukom v pozadí, ktoré ho nezaujímajú. Informácie filtruje a pripisuje význam len niektorým.

Rozdiely počas spánku

"Spiace osoby sa dostávajú do režimu akéhosi stand by mode, v ktorom registrujú významné signály, ale udržiavajú si rovnováhu medzi spánkom, ktorý je nevyhnutný pre posilnenie pamäte a medzi schopnosťou okamžite sa prebudiť v prípade potreby," zdôraznili vedci.

V rámci štúdie vedci simulovali typickú situáciu z reálneho života, scenár nazvali coctail party. Keď sa nachádzame v miestnosti plnej ľudí, ktorí hovoria jeden cez druhého, neregistrujeme konverzácie, ktoré nás nezaujímajú a sústredíme sa len na rozhovor, ktorý s niekým vedieme. Pri experimente sa vedci snažili vytvoriť rovnaké podmienky tak, že pokusným spáčom zároveň prehrávali zmysluplné úryvky z filmov alebo správy, a zároveň vety zložené z vymyslených slov.

Vedci zistili, že pokusné osoby sa počas spánku dokázali sústrediť na signály, ktoré mali zmysel, a to s takmer rovnakou intenzitou, ako za bdelého stavu. Na základe hlbšej analýzy vedci zaznamenali rôzne úrovne pozornosti vo dvoch hlavných fázach spánku. Vo fáze hlbokého spánku REM nevykazovali pokusné osoby takmer žiadnu schopnosť odlíšiť zaujímavý stimul od iných. Naopak, vo fáze ľahkého spánku, ktorá tvorí hlavnú dobu spánku, bol zaujímavý signál výrazne zaregistrovaný.

Sústredenie je obmedzené

Napriek tomu ostáva možnosť učiť sa počas spánku len fantáziou. Túto schopnosť mnohokrát vylúčili u zvierat a aj u ľudí. V inej štúdii sa zistilo, že v spánku nie sme schopní rozpoznať podobnosť zvukov v sekvencii a nevieme ich zoskupiť do kategórií. Vedci konštatovali, že sme síce schopní signál zachytiť, ale nie sme schopní ho pochopiť. Ďalšie pokusy ukázali, že ten, kto tvrdil, že si zapamätal časť audiozáznamu, v skutočnosti nespal.

V nedávnej štúdii zverejnenej v časopise Nature vedci skúmali, ako dlho sa spiaci objekt dokáže sústrediť na obsah toho, čo počúva. Sústredenie môže podľa výskumu trvať len niekoľko sekúnd. Pozornosť, ktorú v spánku zacielime na určitý obsah, je len dočasná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok