Nie je jedno, kedy idete spať. Pravidelnosť má mnoho výhod

TA3 ČTK
23.2.2019 20:27

Ak si večer líhame do postele vždy v rovnakom čase a pravidelne sa ráno budíme vždy v tom istom čase, je to zvyk, ktorý má pozitívny vplyv na fyzickú aj psychickú pohodu. Píše o tom denník Corriere della Sera.

Nie je jedno, kedy idete spať. Pravidelnosť má mnoho výhod
ČTK

Stres, únava a problém zaspať

Lekári dospeli k tomuto záveru na základe štúdia zvykov dospelých ľudí vo veku od 54 rokov do 93 rokov, u ktorých s pomocou moderných prístrojov merali kvalitu spánku. Mohli tak s vysokou presnosťou určiť, kedy tieto osoby chodili spať a kedy sa budili. Nikto z tejto skupiny netrpel nespavosťou či inými poruchami spánku. Vedci zohľadnili mnoho parametrov zdravia, ako je krvný tlak alebo glykémia.

Vedci predovšetkým odhalili, že nepravidelnosť spánku predlžuje čas, ktorý potrebujeme na zaspávanie. Vedie tiež k dennej ospalosti a nižšej fyzickej aktivite, a to nezávisle od dĺžky spánku. Naviac sa s nepravidelnosťou spája vyššia úroveň stresu a depresie.

Údaje o stave metabolizmu a o kardiovaskulárnom zdraví sú ešte prekvapivejšie. Kto nepravidelne zaspáva a budí sa, má vyšší krvný tlak a hladinu cukru v krvi a je ohrozený cukrovkou. Tí, ktorí spia nepravidelne, sú taktiež v priemere viac obézni a všetky tieto faktory spolu vedú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych príhod.

Vnútorné biologické hodiny

"Spozorovali sme, že osoby s hypertenziou majú tendenciu dlhšie spať. Obézni ľudia v priemere zvyšujú svoju aktivitu až neskoro večer. Čím väčšie sú výkyvy v čase, keď chodí človek spať a keď vstáva, tým viac rastie riziko pre zdravie," vysvetľuje Jessica Lunsfordová-Averyová, ktorá koordinovala výskum. "Ten, kto má veľké výkyvy spánku, je menej aktívny, viac ospalý a unavený, ale predovšetkým ho ohrozujú kardiovaskulárne a metabolické problémy. Naše výsledky preukazujú výraznú súvislosť," upresňuje.

postel_7f000001-f87f-608a.jpg

Neurofyziológ z Janovskej univerzity Lino Nobili potvrdzuje, že pravidelnosť spánku je kľúčová, pretože tvorí jeden z mechanizmov, ktorý nám pomáha udržať synchronizované vnútorné biologické hodiny, zásadné pre funkcie organizmu a báze cyklu svetlo - tma.

Čo sa deje počas noci?

V noci sa mení telesná teplota, sekrécia hormónov, krvný tlak, rytmus srdca. Striedanie denného a nočného režimu je pre zdravie nenahraditeľné. Vieme, že veľmi výrazné zmeny v cykle spánku a bdenia sa spájajú s väčšou pravdepodobnosťou gastritídy, pretože sa menia mnohé hormonálne a vegetatívne ukazovatele. Ak sme napríklad v noci hore, mení sa produkcia hormónov, ktoré regulujú pocity hladu a sýtosti. To často smeruje k tomu, že jeme viac a väčšinou menej zdravé jedlá.

To všetko sa jasne ukazuje na osobách, ktoré pracujú na smeny a majú značne nepravidelný čas spánku a prebúdzania. Škodiť môžu aj menej drastické výkyvy. Chodiť spať v tú istú hodinu a v rovnakom čase sa vždy prebúdzať je teda dobrý zvyk.

spanok_7f000001-fb74-e3b8.jpg

"Dôležitejšie je ranné vstávanie," radí Nobili. "Ak sa budeme ráno vždy budiť v tom istom čase, večer sa potreba spánku dostaví sama od seba. Ak budeme načúvať svojmu telu, pochopíme, ktorý čas pre spánok je ten ideálny. Nie vždy sa to však dá. Ak sa spontánne budíme o deviatej, ale v tom čase by sme už mali byť v zamestnaní, musíme v týždni vynaložiť väčšie úsilie, ale cez víkend je nejaké to porušenie pravidla povolené. Keď je rytmus spánku väčšinou pravidelný, sporadické výnimky neuškodia," uzatvára odborník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok