Očistiť organizmus a schudnúť sa dá aj bez diéty. Tu je 10 pravidiel

TA3 ČTK
18.8.2018 19:57

Aby sme očistili organizmus a možno okrem toho aj zhodili pár kilogramov, nie je nevyhnutné držať prísnu diétu spočívajúcu v konzumácii opakujúcich sa nudných jedál a snívať pritom o hamburgeroch. Môžeme si vyberať tie správne jedlá v rozumných dávkach a pristupovať k jedlu s optimizmom, píše taliansky denník La Repubblica.

Očistiť organizmus a schudnúť sa dá aj bez diéty. Tu je 10 pravidiel
ČTK

1. Najskôr by sme sa mali vyhnúť všetkým potravinám, ktoré spomaľujú trávenie a zaťažujú organizmus. Nemusíte sa zriecť bohatého stola. Pozmeníte svoje návyky a dovolíte orgánom ako žalúdok, obličky a pečeň, aby eliminovali odpad, ktorý sa v tele nahromadil.

2. Aby sme mohli držať očistnú, ale aj redukčnú diétu, musíme vynechať potraviny bohaté na živočíšne tuky (maslo, slanina, údeniny, smotana), sladkosti, sladené nápoje, vyprážané jedlá a alkoholické nápoje. Vynechajme na jeden týždeň aj syry, mäso a ryby a dajme prednosť rastlinným proteínom ako sú šošovica, hrášok a fazuľa.

jablka_7f000001-4229-be2b.jpg

3. V diéte však nesmú chýbať sacharidy (ryža, cestoviny, chlieb), ktoré pokrývajú našu potrebu zložitých sacharidov. Keby sme tieto sacharidy prestali konzumovať, mohlo by to viesť k prudkému poklesu glykémie s následnými dopadmi na náš fyzický stav. Dávajme však prednosť celozrnným potravinám.

4. Dôležité sú ovocie a zelenina, pretože sú bohaté na vodu, vitamíny a minerálne soli, majú vysokú schopnosť detoxikácie a zabezpečujú prísun rastlinnej vlákniny, ktorá "čistí" črevá. Majú tiež funkciu regulácie trávenia. Zelenina má málo kalórií, ale má vysokú schopnosť nás nasýtiť.

5. Na omastenie používajme extra panenský olivový olej, výhradne v surovom stave. Neprekračujme množstvo štyroch kávových lyžičiek za deň, pretože je vysoko kalorický.

6. Vyberajme si vždy sezónnu zeleninu a ovocie. Plody, ktoré pochádzajú zo vzdialených krajín, obsahujú obmedzené množstvo vitamínov, pretože medzi zberom a konzumáciou prejde príliš dlhý čas.

7. Všetky druhy hlávkového šalátu, artičoky a špargľa sú ideálne pre svoje detoxikačné pôsobenie. Listová zelenina je bohatá na chlorofyl, má čistiace a antioxidačné účinky. Konzumujme ich denne, na obed aj na večeru a bez toho, aby sme museli prihliadať na kalorický obsah. Jedzme radšej čerstvú zeleninu, alebo tú, ktorá je upravená len v pare či na grile.

8. Ako zákusok, olovrant či desiatu si môžeme dať sušené ovocie a orechy (avšak dávajme si pozor na množstvo), pretože umožňujú pristupovať k hlavnému jedlu s menším hladom. Vlašské orechy, mandle či pistácie majú dostatočný obsah prospešných tukov, ale nízky glykemický index, takže zvyšujú pocit sýtosti.

9. Aby sme urýchlili pozitívne účinky diéty, zbavili sa toxínov a prekonali pocit hladu, musíme piť dostatočné množstvo vody. Voda má drenážnu funkciu, pomáha v detoxikácii a má aj sýtiacu schopnosť. Ak pred raňajkami, obedom alebo večerou vypijeme dva poháre vody, umožní nám to dosiahnuť počas jedla pocit sýtosti oveľa skôr. Účinok je ešte výraznejší, ak pijeme vodu s bublinkami. A nielen to. Tým, že pijeme, iniciujeme sériu metabolických mechanizmov známych ako termogenéza (produkcia tepla pomocou výdaja energie), ktorá nám skutočne pomáha zhadzovať kilogramy. Ak do svojho jedálnička zaradíme denne aspoň osem pohárov vody, získame lepšie a trvalejšie výsledky.

10. Aby sme výsledky diéty vylepšili, musíme k nej pridať vždy aj športové aktivity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok