Famózna Vlhová zdolala aj Shiffrinovú, pripísala si už šiestu výhru

TA3 SITA
1.1.2019 17:22

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová sa stala víťazkou novoročného paralelného slalomu žien v rámci Svetového pohára alpských lyžiarok v nórskom Osle. Zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho si vo finále tohto atraktívneho formátu paralelných jázd slalomovej špičky poradila s veľkou americkou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou. V súčte oboch jázd ju zdolala o 39 stotín sekundy.

Famózna Vlhová zdolala aj Shiffrinovú, pripísala si už šiestu výhru
TASR/AP

Druhé víťazstvo v tejto sezóne

Už po prvej finálovej jazde mala Slovenka pred Američankou náskok 21 stotín, v druhej ho najmä skvelým záverom zvýšila na konečných 39 stotín. Vlhová na ceste do finále vyradila Švajčiarku Aline Daniothovú, Talianku Irene Curtoniovú aj Švédku Annu Swennovú-Larssonovú. V súboji o tretie miesto uspela Švajčiarka Wendy Holdenerová nad Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou.

Vlhová si pripísala šieste víťazstvo v kariére a druhé v tejto sezóne po senzačnom triumfe v obrovskom slalome spred niekoľkých dní v rakúskom Semmeringu. Fenomenálnu slalomárku Shiffrinovú v pretekoch, ktorých výsledky sa rátajú do SP v slalome, zdolala v tejto sezóne po prvý raz na šiesty pokus. V predchádzajúcich štyroch slalomoch a jednom paralelnom slalome tejto súťažnej zimy vždy zvíťazila 23-ročná Američanka práve pred slovenskou rovesníčkou, ktorá s veľkým náskokom vedie hodnotenie Svetového pohára. Druhá je však rovnako suverénne Vlhová a to isté platí aj pre hodnotenie najtočivejšej disciplíny.

"Konečne som to dokázala a zdolala som Mikaelu. Je to skvelý, úžasný deň. Teší ma, že sa mi podarilo nadviazať na úspešné účinkovanie v Semmeringu. Pred nami je ešte veľká časť sezóny a musím teda pokračovať v nastúpenom trende," uviedla Petra Vlhová v prvom rozhovore do mikrofónu FIS. "Ak som s Mikaelou vo finále, tak musím ísť na hranici svojich možností. Súperenie s ňou ma núti siahnuť na dno síl a jazdiť tak, ako som si ani nemyslela, že to vôbec dokážem. Tak to bolo aj dnes. Keď som prešla cieľom, bola som veľmi šťastná," dodala P. Vlhová.

V počte výhier predbehla krajanku

Vlhová sa šiestym triumfom v kariére dostala v počte triumfov v SP pred svoju krajanku a tiež dobrú kamarátku Veroniku Velez-Zuzulovú, ktorá si v bohatej a úspešnej kariére pripísala 5 triumfov v pretekoch o krištáľové glóbusy. Velez-Zuzulová po minulej sezóne ukončila kariéru a Vlhovej aktuálny triumf si užívala ako spolukomentátorka RTVS. "Petra potvrdila skvelú formu, keď zvíťazila vo dvoch z troch posledných pretekov Svetového pohára. V oboch prípadoch zdolala fenomenálnu Mikaelu Shiffrinovú a ja verím, že sa jej to podarí aj v klasickom slalome," uviedla Velez-Zuzulová v priamom prenose RTVS.

Aj náročný tréner Livio Magoni vyslovil spokojnosť s výkonmi svojej zverenkyne. "Tušil som, že to bude dobré podľa toho, čo predvádzala na tréningu. Víťazstvom som si nebol istý, ale dobrými jazdami áno. Pomohla jej aj jej nezvyčajná technika tzv. búrania bránok rukami, s ktorou vie byť v paralelnom slalome veľmi silná. Teším sa z tohto víťazstva," povedal Livio Magoni.

Na slávnom Holmenkollene bola Vlhovej súperkou v osemfinálovom 1. kole Švajčiarka Aline Daniothová, ale proti druhej najlepšej žene priebežného poradia SP bola bez šance. Už prvej jazde 20-ročná Švajčiarka výrazne zaostala a 23-ročná Slovenka si do druhej jazdy odniesla polsekundový náskok. V nej ho ešte zvýšila a jej švajčiarska súperka napokon svoju jazdu ani nedokončila.

Vyjadrenia Vlhovej po pretekoch

Petra Vlhová sa po pretekoch vyjadrila pre RTVS. "Teším sa, že som to konečne prelomila a vyhrala. Od rána som cítila, že to dnes pôjde. Mala som vyrovnané výkony, snažila som sa robiť minimum chýb a zvyšovala som tempo každou jazdou. Samozrejme, teší ma aj to, že som porazila Mikaelu." Už od začiatku atraktívneho novoročného zápolenia žien pod reflektormi bolo zrejmé, že zatiaľ čo Vlhová svoje súperky zdoláva suverénne, Shiffrinová tentoraz nebola vo svojej koži. Inými slovami, Slovenka na 180 m dlhej ľadovej trati s 18 bránkami prakticky nerobila chyby a zrýchľovala na požiadanie, kým Američanke viackrát chýbala povestná rýchlosť.

"Videla som, že Mikaela mala viackrát namále. Snažila som sa však sústrediť sama na seba a najmä na finálovú druhú jazdu, aj keď som mala náskok. Trať bola strašne ľadová, bolo sa treba naplno koncentrovať. Dala som do toho všetko," pokračovala P. Vlhová. Ambiciózna Liptáčka bola pred pretekmi v Osle v tejto sezóne v slalome päťkrát druhá, vždy za Shiffrinovou. Aj vzhľadom na vyššie uvedené "obrákové" víťazstvo by sa mohlo zdať, že našla recept na pokorenie Shiffrinovej aj do budúcnosti. Vlhová však priznáva, že také ľahké to zasa nebude. "Nie je to jednoduché stále vyhrávať. Budem sa snažiť podávať výkony bez chýb a uvidíme, ako to pôjde," podotkla zverenkyňa trénera Livia Magoniho.

Na otázky týkajúce sa možných osláv úspechov odpovedá zakaždým rovnako: "Prídu na rad až po sezóne." Po novoročnom podvečernom vypätí zakončenom skvelým víťazstvom sa Vlhová najviac teší - do postele. "Musím si oddýchnuť. Veľmi sa teším na to, že si ľahnem na izbe. Treba zregenerovať a poriadne sa skoncentrovať na Záhreb, ktorý tiež nie je jednoduchý," dodala Vlhová, Nahustený program slalomárok pokračuje už 5. januára pretekmi v Záhrebe a o tri dni neskôr v rakúskom Flachau. Oboje jej vo víťaznom zozname zatiaľ chýbajú.

Preteky sa konajú po druhý raz

Súperkou Slovenky v osmičke najlepších bola Talianka Irene Curtoniová a už v prvej jazde si ambiciózna Liptáčka vybojovala najvyšší možný - polsekundový náskok. Do konca druhej jazdy slovenská slalomárka zvýšila svoju prevahu až na výsledných 63 stotín sekundy. Jej súperkou v semifinále bola Anna Swennová-Larssonová. Tá si v čisto švédskom štvrťfinálovom súboji poradila so skúsenejšou krajankou Fridou Hansdotterovou. V prvej relatívne vyrovnanej jazde Vlhová prevýšila o štyri roky staršiu Švédky iba o 16 stotín sekundy, ale v druhej jazde pridala plyn a jej rivalka v snahe dostihnúť ju napokon po chybe nedokončila. V druhom semifinále si Shiffrinová poradila so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou v súčte oboch jázd o 29 stotín sekundy.

Tzv. mestské preteky s charakterom a pravidlami paralelného slalomu oproti skokanským mostíkom na Holmenkollene v nórskej metropole sa konajú po druhý raz po vlaňajšej premiére. Ich výsledky sa zaratúvajú do hodnotenia slalomu aj celkového poradia vo Svetovom pohári. Na začiatku v osemfinále si zmeralo sily šestnásť mužov a žien vo vyraďovacích jazdách podľa vopred určeného "pavúka". Každá dvojica sa stretla dvakrát, pričom si pretekárky, resp. pretekári vymenili dráhy a o postupujúcich rozhodol lepší súčet časov. Vyraďovací systém s dvoma jazdami pokračoval až do finále. Pretekalo sa na 180 m dlhom kopci s 18 obrákovými bránkami a jedným zlomom terénu na tvrdom ľadovom podklade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok