Klony opíc, továreň na kravy, upravené deti. Čína posúva hranice

TA3 ČTK
16.12.2018 09:58

Úpravy ľudských embryí, továrne na klonovanie kráv, klonované opice, geneticky modifikované organizmy a teraz už aj geneticky modifikované deti. Takto vyzerá výber zo správ o genetickom výskume a klonovaní v Číne v posledných rokoch.

Klony opíc, továreň na kravy, upravené deti. Čína posúva hranice
ČTK

Riziko genetických mutácií

Kritické a nedôverčivé ohlasy vzbudil najmä čínsky vedec Che Ťien-kchuej, keď oznámil, že geneticky upravil niekoľko ľudských embryí a že sa z nich pred niekoľkými týždňami narodili dvojičky. Išlo by tak o prvé deti narodené z geneticky prepísaného embrya.

Najľudnatejšia krajina sveta by sa rada stala lídrom v tomto výskume, vďaka nejasnej miestnej legislatíve sa však otvárajú aj cesty pre kontroverzné experimenty. Aj v prípade Che Ťien-kchueja panujú pochybnosti. Samotná univerzita v meste Šen-čen, kde vedec pôsobí, označila jeho výskum za "vážne porušenie akademickej etiky". Viac než stovka čínskych vedcov podpísala prehlásenie, v ktorom tento projekt odsúdili ako neetický. Čínska národná zdravotná komisia zároveň nariadila vyšetrenie prípadu.

Genetické prepisovanie ľudských embryí je mimo zákon v Británii, USA a v mnohých ďalších krajinách sveta. Mnohí ho považujú za neetické a nebezpečné. Panujú totiž obavy z prenosu genetických mutácií na ďalšie generácie. V rámci výskumu uskutočnilo už viacero vedcov genetickú editáciu ľudských embryí, ale upravené embryá nechali vyvíjať sa len krátko v laboratórnych podmienkach. Na rozdiel od Che Ťien-kchueja, ktorý takéto embryá podľa svojich slov použil pri umelom oplodnení.

Prípady klonovania v Číne

Prípadov genetického výskumu a klonovania je v Číne za posledné roky viacero. Na jar 2015 čínski vedci v časopise Protein & Cell oznámili, že geneticky upravili ľudské embryá. Chuang Ťün-ťiou a jeho spolupracovníci zo Sunjatsenovej univerzity v Kantone opravili poškodený gén HBB, ktorý vyvoláva beta-talasémiu, pomocou metódy zvanej CRISPR/Cas9. Použili na to však "neživotaschopné" embryá.

opicky_7f000001-7ec2-b7fc.jpg

V zime 2015 sa objavila informácia, že vo východočínskom meste Tchien-ťin vznikol prvý závod na komerčné klonovanie dobytka. Investori chceli produkovať ročne milión kusov klonovaných kráv.

Na začiatku roku 2018 čínski vedci oznámili, že naklonovali opice. Bádatelia zo Šanghaja použili rovnakú metódu, ako keď kedysi Briti naklonovali ovečku Dolly. Dva totožné dlhochvosté makaky Čung Čung a Chua Chua sa narodili koncom roku 2017. Išlo o prvé primáty naklonované z neembryonálnej bunky.

Na jeseň 2018 čínsky vedec Che Ťien-kchuej oznámil, že geneticky upravil niekoľko ľudských embryí a že sa z nich narodili dvojičky, dievčatká Lulu a Nana. Vedec zo Šen-čenu využil takzvanú techniku CRISPR/Cas9, ktorou sa dá vymeniť defektný gén.

Zameral sa na receptor CCR5, ktorý umožňuje vstup vírusu HIV do bunky. Che tvrdí, že jeho cieľom bolo umožniť HIV pozitívnym otcom splodiť deti, u ktorých by bolo nižšie riziko nákazy týmto vírusom spôsobujúcim syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok