V Číne už vedia klonovať primáty, úspech otvára cestu k človeku

TA3 TASR
25.1.2018 10:09

Dve identické mláďatá makaka dlhochvostého sa stali prvými primátmi naklonovanými metódou prenosu jadra somatickej bunky (SCNT), ktorou bola pred vyše 20 rokmi naklonovaná ovca Dolly

V Číne už vedia klonovať primáty, úspech otvára cestu k človeku
TASR

Makaky Čung Čung a Chua Chua sa narodili pred ôsmimi a šiestimi týždňami a pri ich klonovaní bola použitá metóda SCNT, pri ktorej sa do vajíčka zbaveného jadra vloží jadro somatickej (inej ako pohlavnej) bunky iného zvieraťa. Z takto upravenej bunky vznikne klon zvieraťa, ktoré bolo darcom náhradného bunkového jadra. Mená oboch makakov vznikli rozdelením čínskeho výrazu "Čung-chua", čo v preklade znamená "čínsky národ" alebo "Číňania".

Od roku 1996, keď v Škótsku prišla na svet ovca Dolly, vedci využili metódu SCNT pri klonovaní viac ako 20 živočíšnych druhov vrátane kráv, ošípaných, psov, králikov, potkanov či myší. Ukázalo sa však, že klonovanie primátov je oveľa náročnejšie než replikácia cicavcov. "Vyskúšali sme niekoľko rozličných metód, ale fungovala len jedna. Úspešnému naklonovaniu opice predchádzalo veľa neúspešných pokusov," uviedol Sun Čchiang z Čínskej akadémia vied, ktorý dodal, že v súčasnosti už nič nestojí v ceste klonovaniu primátov, čo znamená, že sa o čosi väčšou realitou stalo aj klonovanie ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok