Vedci upravovali DNA detí, Čína po kritike ich prácu stopla

TA3 TASR
29.11.2018 14:43

Čínska vláda nariadila zastaviť práce vedeckého tímu, ktorý tvrdí, že upravil DNA niekoľkých ľudských embryí, informovala agentúra AP. Podpredseda čínskej vlády pre vedu a technológie Sü Nan-pching v rozhovore pre čínsku štátnu televíziu CCTV uviedol, že jeho rezort je proti experimentom s dedičnými úpravami DNA.

Vedci upravovali DNA detí, Čína po kritike ich prácu stopla
SITA/AP

Kontroverzný projekt

Výsledkom snáh vedcov pod vedením Che Ťien-kchueja bolo údajne narodenie dvojčiat ženského pohlavia a zrejme aj tehotenstvo ďalšej dobrovoľníčky zapojenej do projektu. Deti sa vraj narodili začiatkom novembra. Tieto informácie, pochádzajúce priamo od Che Ťien-kchueja, sa zatiaľ z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť.

Podľa dostupných správ bolo pri spomínanej úprave DNA vajíčko ženy v skúmavke oplodnené spermiou partnera, následne bolo geneticky upravené a potom znovu vložené do ženinho tela. V podstate šlo o techniku používanú pri umelom oplodnení s editáciou génu navyše. Mnohí vedci sa však medzičasom vyjadrili, že z etického hľadiska ide o veľmi kontroverzný projekt.

Zmeny môžu uškodiť

Do pokusov čínskeho vedca Che Ťien-kchueja sa ako dobrovoľníci zapojilo osem párov - otcovia boli pozitívne testovaní na vírus HIV, matky mali testy negatívne. Jeden pár z projektu vystúpil ešte pred jeho zastavením. Cieľom genetickej úpravy embryí malo byť umožniť HIV-pozitívnym otcom splodiť deti, u ktorých by bolo nižšie riziko nákazy týmto vírusom, spôsobujúcim nevyliečiteľný syndróm získaného zlyhania imunity.

Sü Nan-pching označil aktivity vedeckého tímu Che Ťien-kchueja za protiprávne a neprijateľné. Informoval, že vládne úrady nariadili začať v prípade vyšetrovanie. Che Ťien-kchuej svojím experimentom väčšinu vedcov prekvapil a mnohých šokoval. Dedičné úpravy DNA (tzv. editácia zárodočnej línie) sú kontroverzná téma a v mnohých krajinách sveta je táto metóda - úprava ľudskej DNA - zakázaná. Tieto zmeny v DNA sa totiž môžu prejaviť aj u ďalšej generácie, pričom môže dôjsť i k poškodeniu niektorých iných génov.

Na tom, že na takéto potenciálne dedičné úpravy DNA je priskoro, sa zhodla aj skupina popredných vedcov, ktorí sa v týchto dňoch zišli na konferencii v Hongkongu. Účastníci vedeckej konferencie sa vo štvrtok zhodli, že je nezodpovedné robiť pokusy s ľudskými vajíčkami, spermiami či embryami, pretože nie sú jasné riziká s nimi spojené alebo bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok