Zeman udelil pri príležitosti osláv ČSR štátne vyznamenania

TA3 SITA
28.10.2018 22:20

Oslavy výročia vzniku Československej republiky sa niesli aj v duchu štátnych vyznamenaní. Tie český prezident Miloš Zeman udelil viacerým známym osobnostiam. In memoriam ich dostali aj politickí a vojenskí predstavitelia z obdobia prvej republiky.

Udelil aj najvyššie štátne vyznamenanie

Sedemdesiatštyriročný prezident sa pred udeľovaním vyznamenaní prihovoril prítomným hosťom. V prejave sa Zeman zmienil napríklad o zosnulých českých vojakoch, ktorí zahynuli pri výkone práce v Afganistane. "Je pravda, že sme boli často obeťou zbabelosti druhých, ale to neznamená, že máme byť sami zbabelcami," uviedol a následne dodal, že svetový terorizmus je najväčším nepriateľom civilizácie a preto obeť vojakov nie je zbytočná. Prezident, okrem iných tiež spomenul bývalého československého premiéra Antonína Švehlu či pracovníka Československého rozhlasu a účastníka protiokupačného vysielania v roku 1968 Karla Lánskeho a pripomenul aj činnosť hnutia Bratislava nahlas počas komunistického režimu.

Najvyšším českým štátnym vyznamenaním - Radom bieleho leva - český prezident ocenil spomínaného Karla Lánskeho. In memoriam ho prepožičal dôstojníkovi rakúsko-uhorskej armády, generálovi československej armády a veliteľovi protinacistickej odbojovej skupiny Obrana národa Josefovi Bílému, prvorepublikovým generálom a legionárom Stanislavovi Čečekovi a Karlovi Husárekovi, gymnastovi, športovcovi a bojovníkovi proti nacizmu Janovi Gajdošovi a zmienenému Antonínovi Švehlovi.

Medaily za zásluhy i hrdinstvo

Rad Tomáša Garriguea Masaryka dostal vedec a lekár Martin Filipec, ktorý je odborníkom na očnú imunológiu a vonkajšie ochorenia oka. In memoriam Zeman rad prepožičal lekárovi, popularizátorovi endokrinológie a autorovi vyše 200 odborných publikácií Rajkovi Dolečkovi.

Medailu Za hrdinstvo dostali in memoriam vojaci Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek, ktorí zahynuli v Afganistane. Medaily, ktoré Zeman počas večera odovzdal ako prvé, prevzali rodinní príslušníci zosnulých. Neskôr dostala Medailu za hrdinstvo aj učiteľka v škôlke Darina Nešporová, ktorá zachránila tri ľudské životy.

Medailu Za zásluhy dostali novinár a spisovateľ Erik Best, futbalista Petr Čech, politik a bývalý minister poľnohospodárstva Českej republiky Jan Fencl, podnikateľ a podporovateľ umenia, vzdelávania a zdravotníctva Milan Fiľo, riaditeľka Strednej zdravotníckej školy a statočná žena v boji s netolerantnou ideológiou Ivanka Kohoutová, vedec a pedagóg Karel Kolomazník, finančník a podnikateľ Pavol Krúpa, tenistka Petra Kvitová, športovkyňa Ester Ledecká, politička, novinárka a dokumentaristka Jana Lorencová, spisovateľ a historik Michal Macháček, prognostik Michal Majtán, lekár, vedec a pedagóg Miloš Pešek,hudobný skladateľ a pedagóg Vadim Petrov, spisovateľka Lenka Procházková, spisovateľ a pedagóg Zdeněk Souček, podnikateľ Jaroslav Strnad, tenistka Helena Suková, publicista a spisovateľ Milan Syruček, básnik, spisovateľ a novinár Karel Sýs, tenista Radek Štěpánek, lekár, pedagóg a vedec Miloš Velemínský, botanik, spisovateľ a popularizátor vedy Václav Větvička, bývalý predsedníčka Energetického regulačného úradu Alena Vitásková a politológ, historik, pedagóg Zdeněk Zbořil, speváci a hudobníci Michal David a Ondřej Hejma a herci Jiří Krampol a Ivan Vyskočil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok