Výročie ČSR si pripomenuli pietnym aktom, blahoželal aj Putin

TA3 TASR
28.10.2018 12:13

Slováci si spolu s Čechmi pripomenuli vznik 100. výročia Československa v nedeľu dopoludnia v Prahe aj počas pietneho aktu pri Národnom pamätníku na Vítkově.

Sto rokov od vzniku štátu

Na pietnom akte sa zúčastnili za slovenskú stranu prezident Andrej Kiska, predseda vlády Peter Pellegrini a predseda Národnej rady Andrej Danko, ale aj minister obrany Peter Gajdoš.

V Česku sa od soboty konajú oslavy 100. výročia vzniku Československa. Pred pamätníkom bola okrem Čestnej stráže Armády Českej republiky, hradnej stráže, Čestnej jednotky Polície Českej republiky aj Čestná stráž Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Slovenský premiér, ale aj predseda NR SR, sa po pietnom akte na Vítkově presunuli na druhý pietny akt, a to k soche generála Milana Rastislava Štefánika. Prezident bude prítomný pri kladení vencov na hrob prezidenta Tomáša G. Masaryka.

Vyvrcholením osláv okrúhleho výročia vzniku Československa v metropole Českej republiky bude slávnostná vojenská prehliadka a večerná ceremónia udeľovania štátnych vyznamenaní Českej republiky.

Zemanovi blahoželal aj Putin

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal blahoprajný telegram českému partnerovi Milošovi Zemanovi pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR. "Tento rok oslavujete historické výročie: presne pred 100 rokmi Česi spoločne so Slovákmi obránili svoje právo na štátnu suverenitu," píše sa v telegrame.

Putin zdôraznil, že Rusko a Česká republika zdieľajú kultúrne a duchovné väzby. Vyjadril presvedčenie, že podpora bilaterálneho dialógu a konštruktívnej spolupráce v rôznych oblastiach je v spoločnom záujme oboch štátov.

Deň vzniku ČSR je v Českej republike štátnym sviatkom. Dňa 28. októbra 1918 po rozpade Rakúsko-Uhorska bola v Prahe vyhlásená prvá nezávislá Československá republika.

Vyvrcholením bola vojenská prehliadka

Vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku Československa v Prahe bola v nedeľu slávnostná vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnili okrem prezidenta ČR Miloša Zemana viacerí ústavní činitelia či ministri obrany oboch krajín. Ako uviedli moderátori programu, išlo o najväčšiu vojenskú prehliadku v novodobej histórii ČR.

Súčasťou programu bola prehliadka jednotiek a techniky českej armády, polície, hasičov, zdravotníkov, pražskej mestskej polície, ale aj hradnej a čestnej stráže. Podľa informácií z českého ministerstva obrany bolo zapojených vyše 4300 osôb s viac ako 230 kusmi techniky. Tohtoročnou novinkou bola podľa českého rezortu obrany aj účasť čestnej stráže zo Slovenska, Francúzska, Spojených štátov amerických, Veľkej Británie a Talianska.

Obmedzili počet lietadiel

Prezident ČR Zeman počas prehliadky uviedol, že do Vladislavskej sály Pražského hradu bude v nedeľu prinesený meč Milana Rastislava Štefánika, prvého ministra obrany samostatného Československého štátu. Pripomenul, že 100 rokov hovorí aj o dejinách armády.

Z armádnej techniky mohli tisícky ľudí v metropole ČR vidieť napríklad modernizované tanky, obrnené vozidlá a transportéry či vrtuľníky. Súčasťou prehliadky, čo sa týka techniky, boli napríklad aj zásahové hasičské vozidlo, špeciálne upravená Tatra 815 alebo cisternová striekačka. Počet lietadiel a vrtuľníkov bol počas prehliadky obmedzený. Dôvodom bolo počasie," uviedli moderátori prehliadky. Český rezort obrany informoval, že po skončení prehliadky si návštevníci môžu na "Letnej" pozrieť ukážku ozbrojených síl a bezpečnostných zborov od roku 1918 až po súčasnosť. K dispozícii je tam okolo 150 kusov techniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok