Vznik ČSR bol zlomový bod, zhodli sa najvyšší ústavní činitelia

TA3 TASR
28.10.2018 16:32

Bez vzniku Československa by nebolo dnešného suverénneho Slovenska. V súvislosti s nedeľňajším 100 výročím vzniku 1. ČSR sa na tom zhodli najvyšší ústavní činitelia.

Vznik ČSR bol zlomový bod, zhodli sa najvyšší ústavní činitelia
SITA/AP (ilu foto)

ČSR nám umožnila rozvíjať našu identitu

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa vyjadrili k výročiu ČSR najvyšší ústavní činitelia. Prezident Andrej Kiska nazval vznik prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale i cestu, ktorá k nemu viedla, úžasnými momentom. "Ak by sme touto cestou neprešli, ak by Československo nevzniklo, určite by naše štáty neboli presne v takej podobe, v akej sú dnes," zdôraznil Kiska.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko poukázal na to, že prvá republika síce nenaplnila všetky predstavy Slovákov o štátnosti a suverenite, umožnila však rozvíjať našu identitu. "Takisto zrodila novú politickú elitu slovenského národa, to musíme oceniť ako dobrý štart pre vývoj, ktorý dospel ku vzniku samostatnej SR," povedal.

Podľa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho bol vstup do spoločného štátu s Čechmi pred 100 rokmi jedinou možnosťou pre Slovákov, ako zabrániť asimilácii. "Ak by nevznikol spoločný štát, slovenský národ by mal vo vtedajšom rozvíjajúcom sa svete existenčné problémy," povedal. "Preto je vznik Československa zlomový kľúčový moment aj pre zachovanie slovenského národa," dodal.

Odkaz Masaryka platí dodnes

Odkaz prvého československého prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka, že základom demokracie musí byť mravnosť, je univerzálne platný aj pre súčasnosť. V diskusnej relácii sa na tom zhodli najvyšší ústavní činitelia SR. Prezident Kiska pripomenul aj ďalší Masarykov morálny imperatív, ktorými sa majú riadiť politické elity pri vedení štátu – nebáť sa a nekradnúť. "Toto platí vždy. Platí to v súčasnosti tak, ako to platilo pred 100 rokmi," uviedol Kiska. Poukázal však i na to, že charakter štátu neformujú len politické elity, ale aj bežní občania svojím postojom a každodennou činnosťou. "Ak chceme, aby naše Slovensko bolo modernou krajinou, na ktorú budeme všetci hrdí, je to úloha všetkých nás o takúto krajinu zabojovať," upozornil prezident, ktorý si myslí, že toto je aj odkaz zakladateľov prvého československého štátu.

Premiér Pellegrini súhlasí, že Masarykove myšlienky sú nástrojom, ako viesť štát. "Ak sa ráno zobudíte a nemáte iné ambície, ako pomôcť vyriešiť problémy, s ktorými sa na vás občania obracajú, ak sa nechcete starať o nič iné, len o to, aby ste každý deň o kúsok zlepšili život ľudí, dá sa týmito Masarykovými slovami riadiť a podľa nich žiť," povedal Pellegrini. "Je, samozrejme, na nás, aby sme svojím príkladom ľudí presvedčili o napĺňaní tejto filozofie," dodal.

Šéf parlamentu Andrej Danko apeloval na to, aby v spoločnosti viac rezonovalo uznanie toho, čo Slovensko či Slováci dosiahli. "Sme niekedy veľmi depresívni, tento národ sa musí aj potešiť, držať spolu v zlomových chvíľach," povedal. Poukázal tiež na to, že výzvou pre spoločnosť je otázka zodpovednosti, hľadania pravdy a služby ľuďom. Je podľa neho dôležité, aby sa zredukoval priestor pre šírenie dezinformácií, poloprávd či neoverených faktov, ktoré ubližujú. Všetci traja najvyšší predstavitelia krajiny si myslia, že v tejto súvislosti je potrebné zvýšiť zodpovednosť za šírenie informácií v digitálnom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok