Premiér navrhuje predĺžiť mandát sudcom, OĽaNO je proti

TA3 SITA TASR
27.10.2018 15:30

Ak to bude nevyhnutné, tak jedným z riešení v prípade, ak parlament nezvolí ústavných sudcov, by mohlo byť predĺženie funkčného obdobia sudcov tak, že budú mať mandát do zvolenia nových. Povedal to v relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Peter Pellegrini.

Premiér navrhuje predĺžiť mandát sudcom, OĽaNO je proti
TASR/František Iván

Porušila programové vyhlásenie?

„V opačnom prípade, ak sa tak nestane, bude mať Ústavný súd, myslím, troch alebo štyroch sudcov a nebude schopný fungovať. Nemôžeme dopustiť, aby Ústavný súd SR ako najvyšší orgán krajiny v oblasti ústavnosti a práva ostal paralyzovaný v dôsledku nedostatočného počtu sudcov," povedal premiér.

Hnutie OĽANO takéto plány jednoznačne odmieta. Je to akoby sa vládna koalícia bála, že prehrá parlamentné voľby a pre istotu by voľby zrušila a ministri by ostali na svojich stoličkách doživotne, uvádza sa v stanovisku Veroniky Remišovej, predsedníčky poslaneckého klubu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Vládna koalícia podľa nej nebola schopná dohodnúť sa na zlepšení fungovania ústavného súdu, čím porušila svoje programové vyhlásenie. Je preto zodpovedná za to, aby boli noví ústavní sudcovia vybraní podľa súčasných pravidiel. "Na Slovensku máme dosť kvalitných odborníkov," poznamenala Remišová. Je presvedčená, že s výberom 18 kandidátov by nemal byť problém, OĽaNO je pripravené pri voľbe pomôcť a spolupracovať.

Baránik volá po ozajstnom súde

Podľa poslanca Alojza Baránika zo SaS Slovensko potrebuje ozajstný Ústavný súd SR, a nie pokračovanie toho dnešného. "Ak premiér Peter Pellegrini navrhuje, aby Ústavný súd SR pokračoval, chce, aby sa na Slovensku pokračovalo v popieraní základných hodnôt západnej civilizácie. Aby nám naďalej vládli bratislavské, nitrianske, prešovské a iné mafie," skonštatoval Baránik. Premiér tým podľa neho tiež chce, aby predseda strany Smer-SD Robert Fico mohol aj naďalej bývať v Bonaparte a "aby súdy, prokuratúra a polícia slúžili na zachovanie tohto systému, a nie pre blaho všetkých Slovákov".

Poslanci Národnej rady SR neschválili novelu ústavy. Rozhodli tak o tom, že spôsob voľby ústavných sudcov zostáva po starom. Za schválenie finálneho znenia zákona hlasovalo iba 55 poslancov z 97 hlasujúcich zákonodarcov. Väčšina opozičných poslancov pred hlasovaním zo sály odišla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok