Hlasovanie o sudcoch je podľa Kisku varovaním. Gál ukázal na opozíciu

TA3 TASR SITA
24.10.2018 15:46

Len zmätky v hlasovaní podľa prezidenta Andreja Kisku zabránili tomu, aby sa pri téme ústavných sudcov nepoškodil systém bŕzd a protiváh v štáte. Kiska kritizoval koalíciu, ktorá sa vraj bola ochotná spojiť i s "fašistami". Minister spravodlivosti Gábor Gál si myslí, že hlavný dôvod neúspechu vládneho návrhu na voľbu ústavných sudcov je to, že nenašiel podporu v opozícii.

Spoliehali sa na podporu fašistov

Kiska je aj napriek tomu, že koalícia nesplnila svoj záväzok sprísniť výber kandidátov na Ústavný súd SR, ochotný využiť všetky ústavné právomoci tak, aby prispel ku kvalitnejšiemu súdu. Nočné parlamentné hlasovanie bolo podľa prezidenta veľkým varovaním. „V mene mocenského ovládnutia bola vládna väčšina ochotná spoliehať sa na podporu fašistov,“ povedal prezident v reakcii na neúspešné hlasovanie o zmene ústavy pre médiá.

Princíp, akým bola koncipovaná Ústava SR, teda demokratický systém bŕzd a protiváh, ostal nedotknutý len vďaka zmätkom pri hlasovaní, dodal na margo toho, že napokon neprešla zmena, ktorá by obišla prezidenta z procesu výberu sudcov ÚS. Poslancom zároveň pripomenul, že je ich povinnosťou zvoliť mu do februára 18 kandidátov, ktorí budú spĺňať odborné aj morálne kritériá pre sudcu ÚS.

Zvolá stretnutie právnickych a súdnych organizácií

Prezident zároveň pripomenul svoj dávnejší výrok – že ochota nastaviť pravidlá menovania tak, aby bol Ústavný súd SR nestranný, nezávislý a kvalitný, bude signálom politikov k právnemu štátu. Tu podľa neho parlamentná väčšina zlyhala. Slovensko naďalej trpí hlbokou nedôverou v právny štát, vyviesť spoločnosť z tejto krízy je národná úloha. Dá sa to dosiahnuť podľa neho tak, že ľudia budú mať istotu, že štát ochráni každého, bez ohľadu na to, kto zasiahol do jeho práv.

Kiska zároveň avizoval, že chce zvolať stretnutie právnických a súdnych organizácií a chce ich vyzvať, aby predkladali kvalitných kandidátov. Kvalitných právničiek a právnikov, ktorí by túto funkciu dokázali odborne aj čestne zastávať, máme na Slovensku podľa neho dosť.

Spôsob voľby zostáva po starom

Poslanci národnej rady novelu ústavy neschválili. Spôsob voľby ústavných sudcov zostáva po starom. Za schválenie finálneho znenia zákona hlasovalo iba 55 poslancov z 97 hlasujúcich zákonodarcov. Väčšina opozičných poslancov pred hlasovaním zo sály odišla. Poslanci 98 hlasmi schválili pozmeňovací návrh Róberta Madeja, ktorý predložil za stranu Smer-SD a Slovenskú národnú stranu. Keďže novela neprešla ako celok, tento návrh Madeja platiť nebude.

Za Madejov návrh hlasovali všetci prítomní poslanci za Smer-SD okrem Mareka Maďariča, celá SNS, Most-Híd okrem Petra Kresáka, ktorý sa zdržal a celý klub ĽSNS, Sme rodina a trojica odídencov od Borisa Kollára. Cieľom návrhu, ktorý v pléne predložil Madej, bolo zavedenie priamej voľby sudcov ÚS SR Národnou radou SR, a to trojpätinovou väčšinou hlasov (90 hlasov) všetkých poslancov. Takto zvolený uchádzač by následne zložil sľub do rúk prezidenta, čím by sa ujal funkcie sudcu ÚS SR.

Ministra mrzí, že vládny návrh ústavného zákona, ktorý mal zmeniť voľbu ústavných sudcov, nenašiel dostatočnú podporu poslancov národnej rady. Uviedla to hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. Gál považuje zmeny, ktoré predstavil, za posun vpred oproti súčasnosti.

S Kotlebom nerokoval

Minister popiera, že by o vlastnom návrhu rokoval so stranou Marian Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Gál sa domnieva, že aj podľa platných pravidiel sa dajú zvoliť odborníci a dobrí sudcovia. Slovensko čaká masívna výmena na Ústavnom súde SR, keď sa vymení deväť z celkového počtu 13 sudcov. Tí budú obliekať talár až do roku 2031. Národná rada SR zvolí 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu.

"Mrzí ma, že v utorok vládny návrh zákona o zmene ústavy, ktorým sa mení spôsob voľby ústavných sudcov neprešiel. Môže za to viacero faktorov a hlavný je, že aj napriek tomu, že som s demokratickou opozíciou rokoval, návrh nenašiel u nich podporu. Vládny návrh zákona z rezortu spravodlivosti by bol veľkým krokom vpred oproti súčasnému stavu, čo nakoniec aj samotná opozícia priznala. Avšak neskoro," uviedol Gál.

Sklamaný z negatívnej kampane

Gál okrem iného skritizoval antikampaň, ktorú podľa jeho slov vyvolala časť odborníkov z právnej obce, či prezident. "Som sklamaný tiež z negatívnej kampane proti nášmu návrhu, ktorú vyvolala časť nezávislých odborníkov, aj pán prezident, ktorý nazýval návrh podpriemerným. Zablokovali tak schválenie nášho dobrého návrhu. Aj opozícia nakoniec priznala, že návrh bol dobrý a keby demokratická opozícia zbytočne nehrala politické hry, dnes by sme mohli mať schválený funkčný, prísnejší a demokratickejší systém voľby ústavných sudcov," doplnil minister. Podľa jeho slov aj napriek neúspechu poslanci odsúhlasili aj niektoré pozitívne zmeny.

"Sčasti nám však prešla zmena rokovacieho poriadku, ktorá voľbu otvára. Zo schôdze na ústavnoprávnom výbore, kde budú mať možnosť klásť kandidátom na sudcov ústavného súdu otázky nielen poslanci, ale aj prezident, bude zabezpečené živé vysielanie," vyzdvihol pozitíva Gál. Podľa platných pravidiel stačí kandidátom na ústavných sudcov získať aspoň nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok