Pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov predsa len nastanú zmeny

TA3 TASR
25.10.2018 13:34

Samotná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR síce bude na pôde parlamentu fungovať podľa starých pravidiel, proces ich vypočutia však čakajú zmeny.

Pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov predsa len nastanú zmeny
TASR

Za účasti verejnosti

Poslanci tento týždeň neschválili zmenu Ústavy, ktorá mala proces voľby sprísniť, 75 hlasmi však odobrili nový zákon o Ústavnom súde, ktorý prináša zmeny aj do Rokovacieho poriadku Národnej rady.

Kancelária parlamentu musí podľa tejto právnej normy vytvoriť podmienky pre účasť verejnosti na schôdzi Ústavnoprávneho výboru NR, kde budú jednotlivých kandidátov vypočúvať. Zároveň má byť na toto rokovanie pozvaný aj prezident. Toho môže zastúpiť vedúci pracovník Kancelárie prezidenta, ktorému udelia slovo, kedykoľvek o to požiada.

Navrhnutý kandidát na sudcu ÚS sa v rozprave najskôr predstaví, pričom uvedie najmä dôvody, pre ktoré sa uchádza o funkciu, svoje pracovné skúsenosti, publikačnú činnosť, účasť na prednáškach, seminároch a vedeckých konferenciách a najvýznamnejšie pracovné výsledky. Po úvodnom vystúpení môže kandidát odpovedať na otázky poslancov a prezidenta. Materiály, ktoré sú súčasťou návrhu na voľbu kandidáta, má parlament zverejniť na svojej stránke najmenej 45 dní pred schôdzou výboru, doteraz to bolo sedem dní.

 

Pravidlá kladenia otázok

Rokovací poriadok hovorí aj o pravidlách kladenia otázok jednotlivým uchádzačom. Týkať sa musia všeobecných koncepčných právnych vedomostí, rozhodovacej činnosti ústavného súdu a medzinárodných súdov, sudcovskej filozofie, etických štandardov, ochrany ľudských práv, výkladu práva, doktrín ústavného súdu, ako aj poslania sudcu ústavného súdu. Otázky sa budú zasielať vopred písomne a pre jednotlivých kandidátov sa budú žrebovať. Z celého zasadnutia výboru bude musí Kancelária NR SR zabezpečiť verejne dostupný audiovizuálny prenos.

Úlohou pléna následne bude zvoliť dvojnásobný počet kandidátov na ústavných sudcov v porovnaní s tým, koľko je voľných miest. Samotných sudcov si potom vyberie hlava štátu. Už vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Poslanci tak musia predložiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi 18 mien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok